'Det var på tide': Frankrigs mest ikoniske restaurant mister Michelin-stjerne efter 55 år

Maden er god, men det er lidt som at gå på museum, siger dansk anmelder.

Paul Bocuse var manden bag Frankrigs mest berømte restaurant L'Auberge du Pont de Collonges. Han døde i en alder af 92 i 2018. Restauranten har levet videre siden, men 2020 bliver året, hvor den mister sin ene Michelin-stjerne og dermed går fra tre stjerner til to. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)

Der er røre i Michelin-andedammen i Frankrig i dag.

I aftes kom det nemlig frem, at landets mest kendte restaurant L'Auberge du Pont de Collonges mister den ene af sine tre Michelin-stjerner. Restauranten har ellers været præmieret med tre stjerner i 55 år.

Restaurantens særstatus skyldes den tidligere ejer, Paul Bocuse, som døde for to år siden.

Paul Bocuse er nemlig et koryfæ inden for sit felt. Han er fader til det nyere franske køkken og manden, der for alvor gav kokkeerhvervet særstatus. Derfor har han lagt navn til den prestigefulde konkurrence Bocuse d'Or - det uofficielle kokke-verdensmesterskab.

Men selvom man er et koryfæ, er det ikke ensbetydende med, at man kan beholde sine tre stjerner for evigt. Det understreger madjournalist og anmelder Rasmus Palsgård.

- Nu har vi for eksempel herrelandsholdet i håndbold, der lige er røget ud af EM. Sidste år blev de verdensmestre, men det gør ikke, at de får særbehandling i år. Sådan bør det også være med Michelin-stjernerne. Det er ikke en livshæder at få én eller flere stjerner, siger Rasmus Palsgård og uddyber:

- Når det kommer til L'Auberge du Pont de Collonges, kender jeg ikke nogen, som for alvor mener, at de tre stjerner fortsat kunne forsvares, hvis vi alene kigger på maden.

Rasmus Palsgård har ikke selv besøgt restauranten, men han har smagt deres mad til et presseevent i København, hvor restaurantens køkkenchef lavede maden.

- Maden er bestemt ikke dårlig, men den er fra en anden tid. Hvis man spiser der, så er det lidt som om at gå på museum. Jeg fik blandt andet deres berømte trøffelsuppe med foie gras og et butterdejslåg, som blev opfundet i 1975. Det var en dejlig ret, men der er altså sket meget siden dengang.

Michelin burde være endnu bedre til at fjerne stjerner

At den ikoniske restaurant ikke længere befinder sig i den tre-stjernede liga, er ikke nogen nyhed, mener Rasmus Palsgård. Michelin har bare ikke gjort noget ved det, fordi Paul Bocuse var et ikon.

- Man har helt sikkert ventet på, at han ville stille træskoene, så man kunne tillade sig at fjerne stjernen, siger Rasmus Palsgård og tilføjer:

- Men siden Michelin fik ny direktør, har man gjort sig bemærket ved at lægge en stil, hvor der ikke bliver uddelt hæderspriser, og hvor de rent faktisk også i højere grad fjerner stjerner igen, hvis niveauet ikke opretholdes. Det så vi også med sagen om kokken Marc Veyrat, der fik taget sin tredje stjerne.

Rasmus Palsgård har selv oplevet som anmelder, at stjernerne ikke er retvisende.

- Vi har længe set, at stjernerne sidder lidt løsere i Frankrig, men man kan også sagtens komme ud for katastrofer uden for Frankrig. For nylig var jeg på en to-stjernet i Schweiz, som var forfærdelig. Så sidder man der og tænker, om det er skjult kamera. Folk taler altid om, hvorfor de ikke får stjerner, men jeg synes faktisk også, at man bør tale om, hvorfor restauranter ikke får taget deres stjerner igen.

Den danske restaurant Geranium fik sin tredje Michelin-stjerne i 2015. I midten ses Rasmus Kofoed, der i 2011 vandt guldmedalje ved Bocuse d'Or. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Hvad der vil ske i februar, når Michelin offentliggør deres nye guide for 2020, vil tiden vise. Men når det kommer til den danske restaurant Geranium – Danmarks eneste restaurant med tre Michelin-stjerner, mener Rasmus Palsgård ikke, der er grund til bekymring.

- Geranium er så super avanceret på alle leder og kanter. Det kan jeg virkelig ikke forestille mig er i fare, men jeg håber, Michelin vil fortsætte med at gå kritisk til værks. Det er jo frem for alt en guide, der er lavet for, at folk skal få gode madoplevelser, så det må være i alles interesse, at den stemmer overens med virkeligheden.