Diætist fra Generation XL: Sodavand kan ikke erstattes af danskvand med smag

Der er ingen gode alternativer til sodavand – kun almindeligt dansk postevand, siger diætist Kit Henningsen fra DR1-programmet 'Generation XL'.

Det eneste gode alternativ til sodavand er almindeligt dansk postevand.

- Mit budskab er klart: Drik helt almindeligt postevand.

Det siger Kit Henningsen, som er diætist på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus. I ’Generation XL’ hjælper Kit Henningsen, sammen med blandt andre overlæge Jens-Christian Holm, fem børn med at tabe sig og generelt opnå en sundere livsstil.

Den helt store last for flere af børnene er de sukkerholdige drikke som for eksempel sodavand, juice og kakao. Det giver muligvis sig selv, men for at børnene kan tabe sig, og generelt hvis man gerne vil holde vægten og leve en sund livsstil, skal man holde sig langt væk fra drikke med sukker og sødestoffer – og ifølge Kit Henningsen også danskvand med smag.

Danskvand med smag er ofte tilsat sødemidler

Siden optagelserne til ’Generation XL’ begyndte i marts sidste år, er der sket en stor udvikling på markedet for danskvand med smag. Som det ser ud i dag, vil Kit Henningsen og resten af personalet på Børneafdelingen på Holbæk Sygehus ikke anbefale, at man erstatter for eksempel cola med danskvand med smag:

- Vi har det seneste års tid lavet en stor undersøgelse af forskellige danskvandsprodukter, fortæller hun. Nogle typer danskvand er blot tilsat smag, mens andre typer er tilsat sødemidler af en art, og den sidstnævnte gruppe af produkter er rigtig stor.

Ifølge Kit Henningsen findes der to grupper af sødemidler. Dem, som indeholder energi og dermed kalorier, og sødemidler uden kalorier, som er dem, der findes i light sodavand. Om der er kalorier i sødemidlerne eller ej ændrer dog ikke på, at man bør holde sig fra produkterne lige meget hvad.

Spiser og drikker du sødt, spiser du formodentlig mere

- For det første er det virkelig svært som forbruger at finde ud af hvilken type af de forskellige produkter, du har med at gøre, siger Kit Henningsen. Og for det andet er det en utrolig dårlig idé at vænne smagsløgene til altid at skulle indtage noget, som smager sødt. Flere undersøgelser viser, at spiser og drikker du sødt, vil du hele tiden have den søde smag stillet, og derfor kommer du generelt til at spise endnu mere sødt og formodentlig også mere, da appetitreguleringen ikke bliver tilfredsstillet.

På Børneafdelingen på Holbæk Sygehus har de nu valgt, at danskvand med smag hører ind under den halve liter af sukkerholdige drikke, som de overvægtige børn må drikke i løbet af en uge. Og Kit Henningsen er sikker i sin sag:

- Vi skal vænne os til, at almindeligt dansk postevand smager godt.

Se videoen herunder og få inspiration til, hvordan du kan pifte almindeligt postevand op, så det stadig er sundt: