Din yndlingsfisk får smæk: 'Smid den tilbage i havet!'

Den smadrer havmiljøet, men alligevel kan vi ikke få nok af den.

Vælg din fisk med omhu, opfordrer havbiolog fra WWF Verdensnaturfonden. Overvej mere bæredygtige fisk og skaldyr såsom blæksprutte og rødspætte næste gang, du skal have fisk.

Den er ofte dårlig for havmiljøet.

Alligevel er danskernes mest foretrukne fisk laksen.

Det kan fiskehandler Jakob Clausen godt mærke.

I sin fiskehandel 'Clausens Fiskehandler' i Aarhus er laks nemlig den fisk, han sælger mest af, og det kan godt gå Jakob Clausen på.

- Seriøst, den fisk burde altså bare smides tilbage i havet.

Jakob Clausens problem med den fede fisk med det orangerøde kød er først og fremmest dens ophav.

- Det er synd og skam, at vi danskere altid bare vil have laks. Vi befinder os i et land, der er omkranset af hav, og det vrimler med spændende fisk som for eksempel alle mulige forskellige torskearter og delikate fladfisk. Alligevel fortrækker vi en fisk, som for det meste kommer fra opdræt, og som ofte også er importeret.

Når nu du er så træt af laksen, har du så overvejet at droppe at sælge den?

- Hvis det var muligt, lod jeg være med at sælge den, men jeg kan ikke holde min forretning drivende ved at sige nej til mine kunder, fordi så går de bare ind til fiskehandleren ved siden af og køber laks. I stedet gør vi et stort nummer ud af at opfordre vores kunder til at spise noget andet. Vi reklamerer heller aldrig for tilbud på laks.

Et velkendt kostråd er, at vi skal spise fisk to gange om ugen, og en stor del af de fisk, vi spiser, skal helst være fede fisk, som for eksempel laks, sild, ørred og makrel lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

De indeholder nemlig de sunde omega 3-fedtsyrer og D-vitamin, som kroppen har brug for, og som kan være svære at få fra andre fødevarer.

Lakses er danskernes foretrukne spisefisk. På en gennemsnitlig dag spiser syv procent af af danskerne laks. Lørdag er den dag i ugen, hvor vi oftest spiser laks, viser tal fra COOP. (Foto: © Saskia T/Unsplash)

Havbiolog ville aldrig købe opdrætslaks

Jakob Clausen er ikke alene om sit kritiske syn på laks.

Henrike Semmler Le er havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden og Ph.d. i marinebiologi.

Hun er enig med Jakob Clausen i, at laksen i mange tilfælde ikke er den mest optimale spise.

- Det er rigtigt, at en stor del af de laks, vi spiser i Danmark, kommer fra opdræt, og ofte ser vi mange miljøproblemer ved opdrætslaks - især hvis opdrættet foregår ude på havet, siger Henrike Semmler Le og uddyber:

- Når man opdrætter laks i åbne havbrug, så vil affaldsstoffer og antibiotikarester ryge ud i havet, og det har alvorlige konsekvenserne for økosystemet i havet.

Henrike Semmler Le fortæller, at der især i Chile har været store problemer med opdrætslaksens miljøpåvirkning, men også i Norge, verdens største lakseproducent, er miljøpåvirkningerne ikke ubetydelige. Selvom antibiotikaforbruget er blevet kraftigt reduceret i mange lakseopdræt, og selvom man på arbejder på at forbedre laksenes miljøpåvirkning på globalt plan, så er der stadig langt igen.

Dertil tilsættes stoffet astaxanthin i foderet til opdrætslaks for at give laksen den særlige, intense røde farve, som mange forbrugere efterspøger. Et stof, som den vilde laks naturligt får, når den spiser krebsdyr, fortæller Henrike Semmler Le. Hun understreger at astaxanthin er et naturligt stof, men alligevel ville hun aldrig selv købe en opdrætslaks, fordi hun mener, at der mange lokale vildfisk fra naturlige bestande, som man kan købe i stedet.

- Vi får at vide, at fisk er sundt. Men spiser du en fisk, der er proppet med farvestoffer, så bliver det i min verden lidt for unaturligt.

Laksen er kendt for sit høje indhold af omega-3 fedtsyrer. De gavnlige fedtsyrer kan også findes i enkelte vegetabilske produkter som for eksempel alger, valnødder og hørfrø. (Foto: © Michele Henderson, Unsplash.com)

Elsker du laks? Det her skal du kigge efter

Selvom laksen ikke er en ideel fisk at spise, er det også dumt at lade være, hvis det betyder, at man ingen fed fisk får.

Og hører man til dem, som har svært ved at gå ombord i fedtholdige fiskealternativer som makrel, sild og ørred, så er der da også noget, man kan gøre, når man står i supermarkedet eller hos fiskehandleren, fortæller Henrike Semmler Le.

- Når man køber laks, så er det vigtigt at gå efter laks, som har et øko-mærke eller ASC-mærke. Man kan enten spørge sin fiskehandler eller tage et kig på laksens indpakning.

Mærket er ret tydeligt, og det betyder, at den er blevet opdrættet forsvarligt med respekt for miljøet.

Kan fiskehandleren tilbyde opdrætslaks fra anlæg på land, vil de oftest være et mere miljørigtigt valg end laks fra havbrug, understreger hun.

- Vil man være endnu mere på den sikre side, så vil jeg anbefale, at man køber stillehavsvildlaks med MSC-mærket, siger Henrike Semmler Le.

Det er laks, der har svømmet frit og derfor vil de hverken være ligeså påvirket af antibiotikarester eller have påvirket havmiljøet på samme måde, siger Henrike Semmler Le.

Det allerbedste ville dog være, hvis flere danskere fik øjnene op for de gode fisk, der svømmer rundt i vores egne farvande.

- Det er mere klimavenligt og i længden langt mere bæredygtigt, siger Henrike Semmler Le.

Siden denne artikel er publiceret, er der blevet tilføjet en række ændringer. I artiklen stod der blandt andet, at opdrætslaks får væksthormon, hvilket de ikke gør. Der er også blevet tilføjet, at antibiotikaforbrug i lakseopdræt er væsentligt reduceret samt at farvestoffet astaxanthin er naturligt.

Elsker du fisk og skaldyr? Her er fire gode opskrifter uden laks: