Du må spise alle de æg, du vil

Hvis blot man sørger for at få en afbalanceret kost, kan man spise alle de æg, man vil, lyder det fra forsker.

Æg har et højt indhold af kolesterol, og derfor skal man ikke spise for mange, hvis man vil passe på kolesteroltallet.

Sådan lød en udbredt og sejlivet myte, der siden 1970’erne har fået danskerne til at spise færre æg. Men intet kunne være mere forkert, lyder det fra Nina Geiker, der er cand.scient. i human ernæring, post.doc. og ph.d. og ansat ved ved Enhed for Klinisk Ernæringsforskning på Herlev-Gentofte Hospital:

Ingen øvre grænse

- For almindelige danskere er der ingen øvre grænse for, hvor mange æg, man må spise. Det er der ingen evidens for. Æg har ganske rigtigt et højt indhold af kolesterol, men kolesterolen fra vores mad går ikke direkte i vores blod, viser forskningen. Derfor kan man i princippet spise alle de æg, men vil, siger Nina Geiker, der dog tager det forbehold, at man skal spise en varieret kost.

- Man skal naturligvis levere plads til at kunne spise andre ting som grøntsager, kulhydrater, fibre og det gode fedt. Men jeg ville snildt selv spise et til to æg om dagen og på andre dage spise en omelet om aftenen med tre æg. Æg er et fantastisk produkt, der indeholder alle vitaminer – bortset fra C-vitamin. Det er fyldt med proteiner, og det indeholder ingen sukker eller kulhydrater.

Mættet fedt påvirker kolesteroltallet

Madmagasinet på DR1 handlede her til aften om æg. Her fortalte Bjarne Østergaard, der er maratonløber, at han spiser 28 æg om ugen, og læge og professor Mogens Lytken Larsen fra Aalborg Universitetshospital fortalte, at det skal Bjarne Østergaard bare blive ved med:

- Det er en myte, at æg er dårligt for kolesteroltallet. Da man undersøgte det nærmere, viste det sig, at det ikke var indholdet fra æg, som påvirkede kolesteroltallet. Det var det fedt, man spiste, fortalte han.

Klik play i videoen i toppen af artiklen og hør Mogens Lytken Larsen fortælle mere om, hvorfor Bjarne Østergaard bare skal spise løs af æggene

Den udtalelse kan Nina Geiker kun bekræfte.

Hun har som en del af sin forskning i kost til overvægtige gravide kvinder gennemgået al litteratur og forskning om flere fødevarer - heriblandt andet æg.

- Forskningen viser, at det har været helt forkert at forbinde højt kolesteroltal med æg. Det i kosten, der påvirker et menneskes kolesteroltal, er indtaget af mættet fedt som i f.eks. smør, fløde og bacon, siger Nina Geiker.

’Et passende antal æg’

Fødevarestyrelsens kostråd omkring æg lyder dog fortsat, at maksimalt et æg om dagen generelt er en passende mængde at spise.

Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet, ser dog ikke det kostråd som en stor modsætning til Nina Geikers resultater:

- Det er vigtigt at huske, at kostrådene henvender sig til raske personer og tager hensyn til hele kosten med henblik på en samlet sund kost. Så selvom æg ikke kan sættes i sammenhæng med blodets indhold af kolesterol, så vurderes hvad der anses for et passende antal æg også i forhold til resten af kosten, siger hun.

Herunder får du Adam Aamanns opskrifter fra Madmagasinet om æg: