Elliot på 4 år går viralt med sine bagevideoer: 'Folk har opdaget, hvor fantastisk han er'

Elliot Maxtas er blevet et internetfænomen på få år. En virkelig stærk personlighed, mener ekspert.

(Foto: DR Grafik: Oliver Seppo)

Elliot Maxtas fra Katrineholm i Sverige er fire år gammel og elsker at bage.

Og når han gør det, så er der en hel del mennesker, der ser med.

På Instagramkontoen @elliotbakar (Elliot bager) kan man nemlig følge med ham i køkkenet, og det er der 100.000 mennesker, der så gør.

Det var Elliots far, Oscar Tannlund på 35 år, der inspirerede Elliot til sin bagehobby, imens han var på barselsorlov for godt tre år siden.

– Jeg forsøgte hele tiden at finde på aktiviteter sammen med ham, og en eller anden dag tænkte jeg, at det var på tide at introducere ham til bagning. Vi begyndte med at lave pandekager, og imens lavede jeg en film, som jeg sendte til Elliots mor.

Elliots mor var så begejstret, at hun syntes, videoen skulle på Instagram.

Her er et eksempel på en af videoerne fra Elliot Bakar (1 min):

- Hurtigt fik den flere likes og kommentarer, end jeg nogensinde har fået på min egen profil, siger Oscar Tannlund, som helt fra begyndelsen har været meget bevidst om, hvorfor Elliots eksperimenter i køkkenet skulle deles med resten af internettet.

- Elliot er født med Crouzons syndrom, og da han kom til verden, tænkte jeg, at jeg ikke ville vise ham frem nogen steder, fordi jeg syntes, han skulle beskyttes fra folks kommentarer og blikke, siger Oscar Tannlund og uddyber:

- Men med Instagram-profilen opdagede jeg, at folk kunne få øjnene op for hvor fantastisk en dreng han er, og indirekte kunne vi vise, at det fint at se anderledes ud end gennemsnittet.

Ekspert: Elliot er super karismatisk

Ideen om at afdramatisere Elliots udseende har indtil videre vist sig at være en kæmpe succes.

Hver gang når Oscar lægger en ny video ud med sin søn, får den tusindvis af positive tilbagemeldinger, og når familien er ude, møder de både børn og voksne, som gerne vil have selfie med Elliot.

Faktisk er Elliot blevet et så stort navn i Sverige, at han til næste forår får sit eget tv-program.

Elliot er født med Crouzon syndrom - en sjælden sygdom, hvor barnet fødes med varierende grader af sammenvoksning af kraniepladerne og ansigtsknogler. (© (Privatfoto))

Rådgiver i sociale medier Mette Willert er ikke det mindste overrasket over, at alle falder på halen over Elliot Maxtas.

- Når man ser videoerne på 'Elliot bakar', så ser man med det samme, hvor karismatisk Elliot er. Han har en stærk personlighed, og det er tydeligt, at han har det sjovt, når han står i køkkenet. Det betyder, at videoerne fremstår utrolig autentiske. Vi føler simpelthen, vi står sammen med ham i køkkenet, og det nærvær er der mange mennesker, der efterspørger på de sociale medier.

En del af forklaringen på Elliots mange fans er uden tvivl også han alder, mener Mette Willert.

- Folk kommer tit og spørger mig, 'hvordan får jeg succes på sociale medier?', og jeg siger som en grundregel, at hvis du har børn eller hunde, så er du godt på vej. De har nemlig en 'cuteness-faktor', som muntrer os op, uanset hvor dårlig en dag vi har haft, og det er der mange af os, der har brug for, siger Mette Willert.

Når man tager et kig på Elliots profil, er det tydeligt, at det han har et syndrom ikke fylder ret meget. Videoerne handler for det meste om Elliot, der har det sjovt, og i kommentarsporet kan man tydeligt se, at folk bare synes, han er sød og nuttet, fortæller Mette Willert.

- Profilen et klasseeksempel på, at Instagram er en platform for alle uanset hudfarve, og hvordan du ser ud. Han er simpelthen bare et glad barn, der er med til at nedbryde barrierer, forklarer Mette Willert.

Samtidig tænker hun også, at Elliots ofte snaskede bageeksperimenter kan få folk til at gå i køkkenet.

- Der er noget umiddelbart over at se på børn i et køkken, og madlavning bliver pludselig simpelt og overskueligt. Så der vil helt sikkert være folk – måske i især forældre, som tænker, at nu skal de i køkkenet med deres børn.

- Før i tiden skulle Instagram være så poleret, nu er det uperfekte blevet perfekt. Vi kender jo alle til, at man kan tabe et æg på gulvet i ny og næ, ikke?

Har du fået lyst til hyggeligt bageprojekt? Her er to nemme opskrifter på pandekager:

Facebook
Twitter