Er det seriøst pengene værd? Kostbar luksusspise vinder frem

Caviar har gjort sit indtog på menukort og sociale medier.

(Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

For mange er caviar en delikatesse, der signalerer uopnåelig eksklusivitet og livsstil på første klasse.

Noget, der nærmest kræver Joakim von And'ske tilstande på saldoen eller en seriøs omprioritering i madbudgettet, hvis man vil forkæle sig selv.

Men nu har flere danske kokke kastet deres kærlighed på caviar.

Det betyder, at rognen har indtaget menuerne på en lang række danske restauranter, hvor delikatessen indgår i retter med kød, fisk, ja, selv en dessert, hvilket vinderretten ved Årets ret er et eksempel på.

Og det er ikke kun på gourmetrestauranterne, at caviar har vundet mere indpas, fortæller journalist og madblogger Rasmus Palsgård.

Også mere budgetvenlige spisesteder som bistroer og vinbarer er begyndt at gøre sig i sort rogn.

- Caviar er i høj grad kommet endnu mere ind på den brede restaurantscene. Der er virkelig sket noget de seneste år, hvor kokkene ser det som en ingrediens på lige fod med grøntsager, fortæller Rasmus Palsgård.

Han driver bloggen og Instagram-profilen Feinschmeckeren, hvor han deler sine madoplevelser fra restauranter over hele kloden.

- Caviar er blevet meget mere udbredt. Det er næsten blevet folkeligt, fortæller han med et smil i stemmen.

Årets ret i dessertkategorien var lavet af Brian Mark Hansen, der er køkkenchef på Søllerød Kro, som er kendt for deres brug af caviar. Desserten med pistacieis, hyldeblomst, olivenolie og syltede grønne jordbær blev toppet med caviar, som madanmelder Helle Brønnum Carlsen mente, gav retten en lækker smag af saltkaramel. (Foto: © Flemming Gernyx, Flemming Gernyx)

Rogn er lig med likes

Ifølge rådgiver i sociale medier Mette Willert hitter de eksklusive æg også på sociale medier, hvor foodies og bloggere deler madbilleder prydet med sort rogn.

- Caviar er æstetisk indbydende med et drys af glimmer og luksus, og det udstråler en form for eksklusivitet, siger hun.

Rasmus Palsgård deler sine mange restaurantoplevelser på bloggen og Instagram-profilen Feinschmeckeren. For ham er caviar "noget af det mest udsøgte", man kan spise. (Foto: © Andreas Bro, DR)

- Det går ind under betegnelsen food porn, som stimulerer en sanselighed og giver os lyst til at smage, når vi ser et billede af det.

Ifølge Mette Willert taler det øgede fokus på caviar ind i en tendens, hvor man vender sig lidt væk fra de mere farvestrålende madtrends, der længe har fyldt på de sociale medier.

- Caviar udstråler en renhed, naturligt og noget jordnært. Med caviartrenden går man tilbage til det helt enkle og rene fra "havets bund".

Restauratør og kok Adam Aamann mærker også caviarens stigende popularitet på sine restauranter.

Han mener, at coronanedlukningen har en stor del af æren for den kostbare spises succes.

- Vi oplever en større gavmildhed fra vores gæsters side, og de vil gerne give den en over nakken, når de endelig er ude at spise, siger Adam Aamann, der tilføjede caviar til menuen for nylig.

En anden grund til caviars popularitet er faldende priser på grund af et større udbud af caviarprodukter på markedet.

Det mener to danske forhandlere, som dr.dk har været i kontakt med. De oplever begge en markant stigende efterspørgsel på den sorte rogn.

Ikke bare for showets skyld

Men selv med lavere priser er flere hundrede kroner for få gram en lidt for dyr mundfuld for mange.

Er det pengene værd?

- Caviar er noget af det mest udsøgte, man kan spise, mener Rasmus Palsgård.

En af grundene til den høje pris på caviar er, at produktionen af rognen tager længere tid end mange andre fødevareproduktioner. Rognen bliver nemlig bedst af at lade støren leve længe, før man høster rognen. (Foto: © Valery Voennyy, VV Voennyy/Colourbox)

- Det har karakterer af nød og æggeblomme og giver masser af umami. Det er så unik og delikat en smag, at du ikke behøver alt muligt andet til, siger han og tilføjer, at han bedst kan lide caviar i retter, hvor den fine umamismag ikke bliver overdøvet.

- Nogle gange kommer der caviar i en ret for showets skyld og ikke så meget, fordi det gør en kæmpe forskel for smagen. Det er ærgerligt, når smagen er så særlig, og prisen for råvaren er så høj, siger han.

Ifølge Mette Willert, der rådgiver i sociale medier, handler madbilleder med delikatessen ikke bare om at vise, hvad man har spist.

- Det at lægge et billede op, hvor man spiser caviar, kan være en måde at fortælle omverdenen, at man har styr på sin karriere og sit liv, forklarer hun.

Adam Aamann er kritisk, når caviar blot bruges som blikfang og statusmarkør.

- Det bliver for meget, hvis folk sidder og fører sig frem med en dåse caviar på et halvt kilo. Det er trættende, når det bliver brugt som et prestigeobjekt frem for at handle om nydelsen, siger han.

I en tidligere version af artiklen blev caviar stavet med k frem for c. Artiklen henviser til rogn fra fisketypen stør, som staves caviar. Rogn fra andre fisk kaldes kaviar.