Er du med på Instagram-trenden? Smart trick med vidunderfrugt opgraderer dine måltider i årevis

Der er god grund til at hamstre citroner netop nu.

Citron er unik smagsgiver i meget mad, og lige nu er det højsæson for de syrlige frugter. (Foto: Illustration: Anne Vestergaard Olsen)

Du har nok lagt mærke til, at supermarkederne flyder over med mandariner og appelsiner i december. Men har du også set, at januar og februar er citronmåneder?

Selvom man kan få citroner hele året, er det nemlig i januar og et par måneder frem, at de fleste af dem bliver høstet. Det betyder, at smagen er i top, og at du netop nu kan få dem til en god pris, hvis du kigger godt efter.

Men hvorfor overhovedet hamstre citroner? Det er jo begrænset, hvor mange drinks, der skal mikses for tiden.

Der er bare lige dét, at citronen er en vidunderfrugt, når det gælder madlavning. Den er nærmest lige så basis, som salt, peber og olie. De fleste ville i hvert fald nødig undvære citronsaft på en frisk fisk. Lidt revet citronskal i en gryderet kan ofte gøre underværker, og i desserteruniverset kan citroner skabe direkte smagseksplosioner.

Ofte sker der bare det, at vi ikke har citroner ved hånden, når vi skal bruge dem. En smart hack er derfor at "citronsikre" sig nu, hvor de er så gode. Du kan for eksempel salte dine citroner og på den måde gør dem langtidsholdbare, men du kan også lave urtesalt med citroner eller en sød citroncreme. Tre geniale investeringer, der vil være guld værd i årets kommende madlavningsprojekter.

Nedenfor kan du se nogle af de mest populære citronopskrifter fra DR's opskriftdatabase.

1

Saltsyltede citroner: De kan holde i årevis

Lige nu flyder internettet over med madbloggere, der deler deres erfaringer med disse saltsyltede citroner. Det kan man egentlig godt forstå, for her er tale om et værdifuldt lifehack.

Det tager nærmest kun ti miniutter at lave et glas fyldt med saltede citroner. Til gengæld kan de holde i det uendelige. Begynd gerne med et lille glas, for de får en intens smag, der gør, at man kun bruger dem i små mængder!

Vær opmærksom på, at du skal vente et par måneder, før de saltsyltede citroner er værd at sætte tænderne i. Når de er det, er bitterheden stort set forduftet, og tilbage har du et glas med syltede, parfumerede citroner, som du kan røre i dressinger, putte i gryderetter og på en ovnbagt kylling.

Går du i gang nu, er dine citroner klar, når sommerens salater skal bikses sammen.

2

Citrontærte: Den legendariske opskrift fra Bagedysten

De seneste år har franskmændenes citrontærte sikret sig en solid plads på mange menukort rundt omkring landet. Den populære dessert har samtidig gjort sit indtog i mange af vores kogebøger de seneste år, for vi har for længst opdaget, at citrontærtens sødme og syrlighed får vores smagsløg til at juble.

Der er mange måder at lave citrontærte på, men et godt sted at begynde er med denne opskrift fra den anerkendte kok Jan Friis-Mikkelsen, der var bagedystdommer sammen med Mette Blomsterberg. I anden sæson af 'Den store bagedyst' indgik opskriften som én af de hemmelige udfordringer. Jan Friis-Mikkelsen afprøvede den derfor et utal af gange for at sikre sig, at den spillede 100 procent i teltet. Du får altså her en ualmindelig gennemprøvet opskrift!

3

Urtesalt med citroner: Genial til ovnbagt kylling

En smart måde at konservere sine krydderurter på er med salt. Du kan lave dit eget timiansalt, rosmarinsalt eller dildsalt - men du kan selvfølgelig også tilføre citronskal til dit kryddersalt, som Camilla Plum gør det i opskriften her.

Det er god investering i citronsmag til dine køkkenprojekter på dage, hvor du ellers er løbet tør for citroner.

Når du laver dit eget kryddersalt, så brug groft salt fra supermarkedet. Det smager bedre end det fine salt. Flagesalt i denne sammenhæng er spild af penge, mener Camilla Plum.

4

Lemonade: Bedre end sodavand

Har du nogensinde prøvet at give 45 kroner for et glas hjemmelavet lemonade på en cafe?

Det smager jo virkelig godt, sådan et glas lemonade, men det smager endnu bedre, hvis man har lavet det selv og ved, at det kun har kostet en flad ti'er.

Lemonade er måske mest en sommerdrik, men det duer også om vinteren som et lækkert alternativ til sodavand.

5

Lemoncurd: Citrusfrugternes svar på nutella

Mange forbinder nok lemoncurd med englændernes scones-tradition. Citroncremen kan dog bruges i mange andre sammenhænge.

Brug det for eksempel i en lagkage, på tærter, som topping på donuts, på is eller bare som alternativ til Nutella på en friskbagt bolle.

Det er nemt at lave lemoncurd selv - bare pas på med at give det for meget varme, for der er æg i sådan en curd, og dem skal man behandle varsomt, ellers ender du ud med et resultat, der er lidt æggekage-agtig i konsistensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter