Et hot hit: Chili er kommet i maden for at blive

Det er gået sport i at spise chili, og det er en del af forklaringen på, at der i dag er chili i hvert femte aftensmåltid, fortæller en madsociolog.

Der har været chili i dansk mad i mange år, men med tex mex-madens indtog, tog det for alvor fart. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Det brænder, gør nærmest ondt og smager egentlig ikke særligt godt.

Der er ikke umiddelbart nogen logisk forklaring på, at vi danskere er så vilde med chili, at krydderiet i dag bliver puttet i hvert femte aftensmåltid, som Madkulturens madindeks viste i 2016.

Alligevel prøver sociolog Christian Stenbak Larsen, der er lektor ved uddannelsen Global Nutrition and Health på Professionshøjskolen Metropol, at komme med en forklaring på vores kærlighed til chili:

- Chili er faktisk en smerte, vi går ind og påfører os selv, så det er ikke noget, vi automatisk kan lide. Det er en smag, vi har lært os selv at kunne lide, fordi den er en del af nogle køkkener, vi synes om, siger han og henviser først og fremmest til det mexicansk og texansk inspirerede tex mex køkken.

Se i videoklippet herunder, hvordan James Price nærmest ikke kan tale, når han smager på en hot chocolate chili.

Mediefokus påvirker madlavningen

- Chili er desuden i de senere år blevet et mediefænomen. Folk konkurrerer om at dyrke de stærkeste chilier, og der er mange populære Youtube-film med mennesker, der spiser de stærke chilier, og der er noget drengerøvskultur over at kunne spise stærk chili. Al den mediefokus påvirker os i vores madlavning, siger Christian Stenbak Larsen.

Han fortæller, at han har set chili i opskrifter i danske kogebøger tilbage fra 1956, men det var for alvor, da hele tex mex køkkenet kom til Danmark, at vi tog chilien til os.

Populære hos børnefamilier

Tex mex-maden har vundet stort indpas. I dag har alle supermarkeder hylder med tex mex, og det er en del af forklaringen på, at der nu er chili i så mange måltider:

-Tex mex køkkenet med fyldte tacos og tortillas passer perfekt ind i den danske madkultur i dag. Først og fremmest er der noget meget genkendeligt over retterne, fordi hakket kød, som vi spiser så meget af, er en væsentlig ingrediens. Desuden har det den styrke, at man selv kan vælge ingredienser i de mange skåle og kan nøjes med at putte de ting i, man bedst kan lide. Derfor er retterne også populære hos børnefamilier, forklarer han.

Nemt og bekvemt

Desuden passer tex mex godt ind i den convenience-bølge, der er i vores madlavning, hvor man køber sig til nogle genveje for at kunne lave måltider, der er næsten hjemmelavede:

- Man kan lave tex mex-mad nemt og hurtigt med alle de convenience-produkter, der er på hylderne, og man har alligevel stadig følelsen af at have lavet maden selv. Det er mad, man kan lave uden at have ret meget tid eller overskud til at lave mad, siger Christian Stenbak Larsen, der forudser, at chili er kommet i danskernes mad for at blive:

- Det er ikke længere en modedille, men er blevet til en fast bestanddel af vores madlavning, så den vil også være her om mange år.

Vi har herunder samlet nogle af de bedste retter fra DR's kokke med chili: