Få bugt med madspild og spar penge: 6 nye retter med restemad

Få inspiration til at få brugt det kvarte kålhoved og den halve pose gulerødder i madlavningen.

Lad kokken Jesper Vollmer hjælpe dig med at bruge dine rester til nye aftensmadsretter. (© Unsplash.com)

Et par rødbeder, en halv aubergine og et kvart kålhoved. Sådan kan køleskabet nemt se ud efter et par dage uden indkøb.

For mange kan det være nemmere at købe ind til en ny ret frem for at eksperimentere med de overskydende råvarer. Eller også har man glemt, hvad der rent faktisk gemmer sig i køleskabet, når man står i supermarkedet og skal købe ind.

Mange penge at spare

Det problem kender parret Tina Vind & Peter Clemmensen til.

- Jeg får ikke altid tjekket, om vi har de råvarer derhjemme, vi skal bruge. Så kommer jeg til at købe det samme igen, og det bliver for gammelt, og så smider vi det ud, siger Tina Vind.

I DR1-programmet ‘Spis og Spar’ får hun og resten af familien hjælp af kokken Jesper Vollmer til at bruge de råvarer, de allerede har i køleskabet. På den måde mindsker de madspild og sparer samtidig penge.

TIP: Du kan se alle opskrifterne fra 'Spis og Spar' her.

Lav mad med dine rester

Jesper Vollmer har gennem de sidste tre sæsoner af ‘Spis og Spar’ udviklet flere retter, hvor du med fordel kan bruge dine grøntsags- eller kødrester fra køleskabet.

Du får hans opskrifter her:

Kylling i fad med grøntsager

I denne ret tilbereder du en hel kylling i ovnen sammen med en masse lækre grøntsager og rodfrugter. Du kan bruge alt fra kartofler og pastinakker til peberfrugt, courgetter og svampe.

Wokret

Det er altid nemt at få brugt de overskydende grøntsager i en wokret.

Kål, gulerødder, løg, porrer, peberfrugt og squash. Mulighederne er mange, og du får både nem og lækker aftensmad til billige penge.

Couscous-salat

Så længe du har noget couscous, nogle speltkerner eller noget perlebyg, kan du næsten altid spice dine rester op til et nyt måltid.

Udover at bruge rester blander Jesper Vollmer i denne opskrift couscous sammen med rød pesto, olie og krydderurter. Du kan også blande couscous-salaten med en hjemmelavet løvstikkepesto eller en korianderpesto.

Æggekage

Her laver Jesper Vollmer en æggekage, hvor han ikke bare bruger kød- eller grøntsagsrester, men også rester fra tidligere tilberedte aftensmadsretter. Så har du noget kartoffelmos eller for eksempel en sammenkogt ret stående, kan det sagtens tilføjes i æggekagen.

Gryderet

Denne gryderet er ikke Jesper Vollmers opskrift, men stadig ideel som 'restemadsret'. Retten er med kikærter, kylling, savoykål og broccoli, men du kan bruge de grøntsager, du har liggende. For eksempel er de fleste slags kål gode i retten, og rodfrugter kan også sagtens fungere.

Wraps

Wraps eller tortillapandekager er en nem og enkel måde at få en masse rester ind i aftensmaden.

I denne opskrift bruger Jesper Vollmer varmrøget laks, men du kan også putte kylling eller en rest af kødsovs i. Desuden er alverdens grøntsager, både rå og tilberedte, perfekte i en madpandekage.

FacebookTwitter