Få mere fut i maden: Sådan bruger du flere krydderier

Krydderier får maden til at smage bedre, og så er de oven i købet sunde. Alligevel bruger mange danskere ikke meget mere end en håndfuld forskellige krydderier. Her får du gode råd til at putte flere krydderier i maden.

Kok Adam Aamann fortæller i 'Madmagasinet' familien Jakobsen om, hvordan man kan få flere krydderier i maden.

Karry, paprika, oregano og julekrydderier som kanel er nogle af de mest brugte krydderier i det danske køkken, men der er så mange andre fantastiske krydderier, som kan pifte hverdagsmaden op.

Derfor går kok Adam Aamann nu i offensiven for at få danske familier til at lave mere krydret mad:

- Jeg mener, at man kan få meget mere ud af maden, hvis man krydrer den rigtigt, siger kok Adam Aamann der i aften i ’Madmagasinet’ på DR1 tager en dansk familie i en uges ’krydderi-skole’ for at lære den at bruge krydderier i hverdagsmaden.

Klik play i videoen i toppen af artiklen og hør Adam Aamann fortælle om, hvordan man kan blive bedre til at bruge krydderier i maden

- En af de gode måder at begynde at bruge flere krydderier på er, at forsøge at lade sig inspirere af krydderiernes duft og tænke over: Hvad kan det her være godt til, siger Adam Aamann, der opfordrer danskerne til at blive mere modige og prøve sig frem med at bruge forskellige krydderier.

Et godt sted at begynde er ifølge Adam Aamann, at lave sin helt egen karry, som man så blandt andet kan bruge til en klassiker som boller i karry.

Her er Adam Aamanns opskrift på en hjemmelavet karry

Når du laver en hjemmelavet karry, skal du begynde med at riste de hele krydderier på en pande, til de ryger en smule og dufter. Foto: DR

Ingredienser:

2 tsk. bukkehornsfrø ½ revet muskatnød 1/2 tsk. hel sort peber 1 tsk. allehånde 2 tsk. ingefær, tørret 2 stk. karryblade el laurbærblade 2 tsk. sennepsfrø 4 tsk. hel spidskommen 6 hele kardemommekapsler 5 cm hel kanel 6 tsk. hele korianderfrø 5 hele nelliker 6 tsk. gurkemeje, tørret – gerne mørkegul/rød 1 tsk. piri piri chili - tilsæt efter behag (den er meget stærk!)

Sådan gør du:

  • Rist de hele krydderier på en tør pande til de akkurat ryger en smule og dufter.

  • Knus dem fint i morter eller kaffemølle.

Ud over boller i karry får familien Jakobsen i ’krydderi-skolen’ opskrifter på, hvordan de kan peppe en kylling op med en indisk tandoori-krydderblanding, hvordan nakkekoteletter får smag af en krydret barbecuesauce, og hvordan de kan putte anderledes krydderier som allehånde og muskatnød i en almindelig spaghetti bolognese.

Behov for mindre salt og fedt

Og det er ikke kun smagen, der bliver bedre af at bruge krydderier i maden.

Også sundheden bliver forbedret af den krydrede mad, fortæller Marie Stenberger, der er ernæringsekspert:

- Når der er mere smag i vores mad, så registrerer hjernen bedre mæthed, og så spiser vi mindre. Desuden betyder krydderierne i maden, at der er behov for mindre fedt og salt i maden, og så kan både krydderurter og tørrede krydderier i sig selv have sundhedsfremmende virkning, fortæller hun, og peger på, at man mener, at f,eks, cayennepeber og chili er gode for forbrændingen, at ingefær hjælper mod betændelsestilstand, og at kanel kan være blodsukkersænkende.

Se ’Madmagasinet’ i aften kl. 21 på DR1