(Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Fabian er ekspert i at finde gratis julemad: 'Det er ligesom at gå på skattejagt'

Flæskestege, øl og sprut. Fabian Vennekilde finder alt til julebordet i skraldet. Men han gør det ikke for at spare.

32-årige Fabian Vennekilde er fuldtidsskralder.

Han er egentlig uddannet kok, men i januar sagde han op på en bøfrestaurant, hvor han arbejdede som souschef.

- Jeg gik simpelthen rundt og tænkte for meget på klimaet. Og så stod jeg der og stegte bøffer. Det gav lige pludselig ingen mening for mig, siger Fabian Vennekilde.

I dag lever han på et skrabet budget for at få tid til at dyrke den kamp, der ligger ham mest på sinde. Kampen mod madspild.

Hver aften besøger han mellem fem og ti supermarkedscontainere for at tjekke, hvor meget mad der er blevet smidt ud. Gør han alvorlige fund, poster han det på sin Facebook-side. Han kontakter også alt fra supermarkeder til medier og politikere.

Loven forbyder ikke Fabian Vennekilde og andre skraldere at hente kasserede varer fra containere. Kun hvis det er fra aflåst ejendom. Og det holder Fabian Vennekilde sig fra - som udgangspunkt, fortæller han.

- Jeg prøver altid at følge loven. Enkelte gange har jeg klippet låse op. En dag fandt jeg 200 ruller med tapet i en låst container, og der klippede jeg op, fordi de var så vigtige for mig at redde.

Men hvordan kan du forsvare at bryde loven for at skralde?

- Jeg er ikke ude på at lave hærværk. Men skulle jeg en dag komme i fængsel for det, jeg laver, så må det være sådan. Jeg tror mere på denne sag end på noget andet.

Særligt her i juletiden går det amok med kasserede varer, fortæller Fabian Vennekilde.

- Her op til jul og især de sidste dage inden jul og dagene lige efter, er det vanvittigt, hvor meget der bliver smidt ud. I sidste måned fandt min kollega 45 frosne ænder i en container i Aarhus, og i denne uge har jeg selv fundet 85 frosne ænder, som intet fejlede i et par containereNørrebro. Og jeg ved bare, at jeg det næste stykke tid kommer til at finde så uhyggelig meget mad derude.

DR Mad har været med Fabian Vennekilde på en jule-skraldetur for at se, hvor meget julemad, vi kan finde på en helt almindelig onsdag aften. Og ja, det er lovligt at skralde.

 • - Når man skralder, er det som at gå på skattejagt for tænk nu, hvis man finder noget stort, siger Fabian Vennekilde, der har sagt sit job op for at skralde og lave aktivisme på fuld tid. Men selvom han dagligt går på skattejagt, synes han også, det er trist. Det, jeg allerbedst kan lide at finde, er faktisk en tom container, for selvom det er fedt at gøre et stort fund, så gør det mig også ked af det.
  1 / 10
 • - Når jeg skralder mad, er det ikke for at rage en masse gratis mad til mig. Det er først og fremmest for at gøre opmærksom på et problem. Jeg er adopteret fra Colombia, og de to første år af mit liv boede jeg på gaden. Jeg har også boet på børnehjem, og her i Danmark gør det mig så vred at se, hvor meget brugbar mad, der ryger i skraldespandene. I december bliver det mere og mere intenst, jo tættere vi kommer på juleaften. Flæskestege, leverpostej, julekrydderier, sixpacks, chokolade og bunkevis af tøj finder jeg. (Foto: Andreas Bro)
  2 / 10
 • - Her er standardfundet, jeg finder hver evig eneste aften på min skralderute. Bake-off-brød. Det er et kæmpe stort problem, når man taler madspild. I dag er det jo vigtigt for enhver lille butik at have friskt brød, men ulempen er, at brødet ikke kan gemmes. Det bliver sjældent udsolgt, og derfor finder jeg dagligt store sorte affaldsposer med rugbrød, franskbrød, boller og wienerbrød. Jeg forstår virkelig ikke, hvorfor butikkerne ikke bare giver det væk. Der findes jo masser af organisationer, man kan kontakte, som kan komme og afhente maden.
  3 / 10
 • - Butikkerne vil ikke have, at man skralder i dagtimerne. Det giver selvfølgelig også mere mening at kigge i containerne efter butikkens lukketid. Søndag aften er den bedste dag på ugen at skralde. Jeg har skraldet i otte år nu, og selvom jeg forsøger at råbe højt om de her problemer med madspild, så har jeg ikke oplevet nogen effekt endnu. Denne vinter er der ligeså meget spild som sidste vinter.
  4 / 10
 • - Her er en økologisk flæskesteg, som er blevet smidt ud. Den er en dag for gammel, så butikken må ikke sælge den længere. Men som kok ved jeg, at hvis vakuum-indpakningen ikke er brudt, så er der ingen fare på færde. Lige nu er det også relativt koldt, så en flæskesteg tager ikke skade af at ligge udenfor i nogle timer. Men det er klart, at man skal tage gamle varer seriøst, og man skal vide, hvad man laver. Det må jo ikke gå ud over sikkerheden, når man skralder. Jeg finder bare rigtig tit mad, som ikke er for gammelt. For et par uger siden fandt jeg 110 pakker frosne æbleskiver, som en butik havde kasseret, fordi de ikke havde plads i deres frysere. Butikkerne må gerne sælge varer, som er overskredet mærkningen 'bedst før' eller 'mindst holdbar til'. Jeg oplever bare ofte, at de ikke gør det. (Foto: Andreas Bro)
  5 / 10
 • - Jeg bor på Frederiksberg, og derfor er min daglige rute her. Jeg kender butikkerne og deres containere ud og ind. Få steder har styr på det, og de smider kun mad ud, som virkelig ikke kan bruges. Mange steder sejler det, især hos de store supermarkeder, som køber store partier ind . Her i denne container har jeg lige fundet et stegetermometer i original indpakning. Det bliver godt, når jeg skal lave min flæskesteg. Når jeg finder tøj og sko, er det ofte flået op med hobbyknive. Det er noget butikspersonalet gør, så tøjet ikke kan bruges igen eller videresælges. (Foto: Andreas Bro)
  6 / 10
 • - Jeg har aldrig problemer med at få afsat de ting, jeg finder. Der er virkelig mange fattige mennesker derude, som gerne vil stå i kø for gratis mad og tøj. Fødevarestyrelsen har dog sagt, at jeg ikke må dele ud til folk, men det forsøger jeg at komme omkring. De varer skal ud til folk. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Danmarks Statistik har lige opgjort, at vi har 64.500 fattige børn i Danmark, og så længe der bare er et eneste barn i landet, der ikke får nok mad, så mener jeg ikke, man kan tillade sig at smide mad ud.
  7 / 10
 • - Løs frugt er så forbandet. Folk gider kun købe bananer i klaser. Og et mandarin-net med huller i rører vi heller ikke. Derfor finder jeg overdrevet mange enkelte stykker frugt, som ikke fejler noget i skraldespandene. Og så er der avocadoer. Fuck, hvor er jeg bare træt af folk, der står og trykker på dem med fingrene. Der bliver smidt så uendelig mange bløde avokadoer ud, fordi folk ikke kan lade dem være. Så står de og trykker løs. Jeg er så pisse træt af det.
  8 / 10
 • - Hvert år holder jeg julefrokost af skraldet mad. Jeg bruger omkring en uge på at finde det rigtige mad. Alene i dag har jeg fundet nok mad til flæskesteg med kartofler, julemedister, frisk rugbrød med hønsesalat og svampe, en kålsalat og risalamande og en lille én. Så mangler der bare øl og det løse.
  9 / 10
 • - Jeg kan godt forstå, at klimakampen kan være svær at tage fat på, for den kan være ret så uoverskuelig. Men kan vi ikke starte med at plukke alle de nederste frugter og stoppe med at smide mad ud? På den måde sparer vi en masse ressourcer, og det ville gøre en kæmpe forskel. Både for klimaet, men også for de mange folk, som lever i fattigdom i vores eget lille, rige land.
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk