Fabian fandt 2.000 æbleskiver i en container. Nu langer han ud efter supermarkederne

Supermarkederne skal tage sig sammen og stoppe madspild-svineri, mener skralder.

Fabian Vennekilde er klimaaktivist og professionel skralder. Han har et netværk af andre skraldere, som hver dag finder mad og ting, som ikke skulle være smidt ud. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

Fabian Vennekilde er sur.

Faktisk er han ikke bare sur, han er rasende og forarget.

For et par dage siden fandt han 110 pakker uåbnede poser med frosne æbleskiver i en container foran en Netto på Frederiksberg i København.

Ingen af æbleskiverne var for gamle, og da Fabian Vennekilde tjekkede med Sundhedsstyrelsen, om æbleskiverne fejlede noget, kunne de ikke melde om nogle indberetninger.

- Det, jeg bliver så forarget over, er, at man kan finde på det. Først og fremmest er det spild af vores ressourcer. Det er også en hån mod de mange mennesker, der lever i relativ fattigdom i Danmark. Og så finder man på at smide mere end 2.000 æbleskiver ud - de kunne jo være kommet til gavn på en skole, et herberg eller et plejehjem. Jeg synes, det er respektløst, siger Fabian Vennekilde.

110 poser frosne poser æbleskiver - mere end 2.000 styk - og 17 poser chips, der heller ikke var for gamle, er blandt Fabian Vennekildes seneste containerfund. Billedet her viser ikke alle poser. (© PRIVATFOTO)

'Det er vanvittigt, hvad supermarkederne smider ud'

Fabian Vennekilde er klimaaktivist og professionel skralder. Hver dag besøger han mellem fem og ti supermarkedscontainere for at redde mad eller ting, som skulle være kasseret.

Han har et netværk af andre skraldere, og sammen tjekker de dagligt mellem 40 og 100 containere landet over. Hver dag finder de mad og ting, som ikke skulle være smidt ud.

- Det er vanvittigt, hvad vi finder. I sidste uge fandt min kollega 40 pakker med 240 ruller toiletpapir i en af Coops containere på Fyn. De var blevet kasseret, fordi de var våde, men det gjaldt kun tre af pakkerne, fortæller Fabian Vennekilde.

DR Mad har kontaktet Coop, som bekræfter, at de omtalte toiletruller havde fået vand, fordi de havde stået udenfor. De våde toiletruller, som ifølge Coop var langt flere end tre pakker, blev smidt ud, mens de intakte blev taget indenfor.

Ifølge Fabian Vennekilde er det ofte frysevarer, supermarkederne smider ud.

DR har været i kontakt med en tidligere medarbejder i Netto, der forklarer, at det er normal procedure, at man 'scanner frysevarer ud' - altså kasserer de bestilte varer - selvom de ikke fejler noget. Det skyldes ifølge den tidligere medarbejder udelukkende, at butikkerne ikke altid har nok fryserkapacitet.

Mange gange har Fabian Vennekilde hørt supermarkeder love, at spildet stopper, men indtil videre har han ikke set en forbedring. Og det har hans samarbejdspartnere rundt omkring i landet heller ikke.

For få uger siden fandt Fabian Vennekilde 150 flasker med ketchup i en Netto-container. Holdbarhedsdatoen var overskredet med to dage, men selvom Sundhedsstyrelsen har åbnet op for, at butikkerne kan sælge varer, der har overskredet 'mindst holdbar'-datoen, var de alligevel kasseret. (Foto: Andreas Bro © (c) DR)

En anden, der undrer sig over den vedvarende madspild, er Selina Juul. Hun startede bevægelsen 'Stop Spild Af Mad' for over ti år siden. Hun skralder ikke selv, men følger udviklingen tæt.

- Jeg oplever igen og igen supermarkedskæderne sige, at de arbejder for at bekæmpe madspild. Her op til jul kæmper de alle om at komme i medierne for at annoncere, at de deler deres datovarer ud til hjemløse og andre udsatte. Men det klinger altså lidt hult, når vi igen og igen hører fra skraldere rundt omkring i landet, som finder det ene store fund efter det andet, siger hun.

Netto beklager

Hos Salling Group, som ejer Netto-kæden, beklager man, at de mange æbleskiver blev smidt ud. Poserne med æbleskiver havde ikke været på køl i to timer, og derfor var opfattelsen så, at de skulle smides ud, forklarer koncernens kommunikationskonsulent Jacob Krogsgaard Nielsen.

- Både du og jeg ved, at æbleskiver, der har ligget ufrosset i to timer, sagtens vil kunne begå sig på en tallerken med lidt flormelis og syltetøj. Men der er også strikse krav fra Fødevarestyrelsen til, at kølekæden, som det kaldes, overholdes af hensyn til fødevaresikkerheden.

- Og det skal vi selvfølgelig efterleve. I denne konkrete sag kan jeg dog godt medgive, at vi sikkert kunne have handlet anderledes, erkender han.

En tidligere Netto-medarbejder fortæller, at Netto-butikkerne systematisk smider frostvarer ud, fordi der ikke er plads i butikkernes frysere. Kan du bekræfte det?

- Hvis vi ikke formår at holde frostvarer under en særlig temperatur, kræver reglerne, at de skal bortskaffes. Og det sker desværre nogle gange. Men vi er købmænd, og vi har ingen interesse i, at noget, som vi har betalt penge for, smides ud. Det, der måtte blive tilovers, vil vi rigtig gerne øremærke til nogen, der kan købe det billigt, eksempelvis via vores madspilds-app.

Kan du forstå, hvis folk synes, det er en smule dobbeltmoralsk, når I på den ene side bryster jer af at gøre noget for at bekæmpe madspild, mens I samtidig ikke har fundet formlen for, hvor meget I skal indkøbe?

- Jeg kan sagtens forstå, at det ser forkert ud, og det ærgrer os i den grad, men jeg må igen påpege, at det er et problem, vi virkelig kæmper for at løse hver eneste dag, siger Jacob Krogsgaard Nielsen.

For at bekæmpe madspildet i Netto-butikkerne har Salling Group hyret en specialenhed med navnet 'Wastehunter team'. Enheden skal uddanne butikschefer og indkøbere i at blive bedre til at navigere i bestillinger for at undgå for store vareophobninger, der må kasseres på grund af pladsmangel. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Det hjælper ingenting at låse containere

Historien om, at kæderne arbejder hårdt på at bekæmpe madspild, giver Fabian Vennekilde ikke så meget for. Han vil se det, før han tror det.

I første omgang kan han bare konstatere, at flere og flere supermarkeder låser deres containere, så eksempelvis skraldere ikke har adgang til de udsmidte varer. Han mener, det er som følge af, at han graver de dårlige madspilds-historier frem og går til medierne.

Ifølge Salling Group er hensigten med de tiltagende aflåsninger dog, at man vil undgå, at sundhedsfarlig mad kommer ud til forbrugerne.

Selina Juul er både foruroliget og forundret over udviklingen.

- Det hjælper jo ingenting at låse containerne. Så bliver supermarkedernes ressourcespild bare usynligt, og det gavner jo ikke klimaet. Hvis supermarkederne vil det her problem og de dårlige historier til livs, så er der jo kun én vej frem. Og det er at stoppe med at smide ting og mad ud, som andre mennesker kan bruge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter