Fem nemme måder at bruge sæsonens rodfrugter på

Hvad dælen skal jeg gøre med en pastinak eller en rå rødbede? Sådan tænker du måske, hvis du er kommet til at putte rodfrugter i indkøbsvognen. Men frygt ikke - her er fem tips til at lave nem og lækker mad med rodfrugter.

Ovnbagte rodfrugter er så nemme at lave, for de passer nærmest sig selv i ovnen. Det er blot en af de mange måder, rodfrugter kan bruges på. (Foto: Robyn Mackenzie © robynmac - Fotolia)

Rodfrugtfritter, selleribøffer, rodfrugtmos eller fyld i gryderetter. Rodfrugter kan bruges til så mange lækre retter, og butikkerne bugner af selleri, gulerødder, pastinakker, rødbeder og mange andre rødder lige nu.

Rodfrugterne kan spises rå, men de kan også bruges i mos, de kan steges, de kan bages, de kan koges, og de kan kommes i supperVi har her fem tips til, hvordan du kan bruge rodfrugterne i maden - og der følger lækre opskrifter med.

1. Bag rodfrugterne i ovnen

Rodfrugtfritter er fantastisk tilbehør til de fleste kødretter eller til en gryderet, og de kan også spises som de er - f.eks. med en god aioli til. Her får du en nem opskrift på rodfrugtfritter, som er klar på tre kvarter.

Server dem sammen med aioli, som du finder opskriften på herunder.

2. Brug dem i salater

Gulerodssalat med revne gulerødder, citronsaft og rosiner er nok en af de mest kendte salater med rodfrugter. Men der er mange andre muligheder for at bruge rodfrugter i salater. F.eks. kan de bagte rodfrugter fra punkt 1 køles ned til stuetemperatur og blandes med friske spinatblade og drysses med fetaost. Eller prøv en af de andre salatopskrifter herunder.

3. Brug rodfrugter i stedet for kød

Rodfrugter er fyldige og mættende, og de er derfor perfekte ingredienser på en kødfri dag. Lav f.eks. lækre selleribøffer eller en gryderet med linser og rodfrugter - lækker og sund simremad.

4. Lav dem til en lækker mos

Kartoffelmos er et hit på de fleste aftensmadsborde i vintermånederne, men hvorfor ikke putte en masse andre rodfrugter i mosen sammen med kartoflerne? Herunder får du to opskrifter på rodfrugtmos - den ene en ovnbagt variant serveret med møre benløse fugle, den anden Anne Hjernøes opskrift på rodfrugtmos til brændende kærlighed.

5. Bland dem med fløde

Fløde gør noget godt ved det meste mad - også rodfrugter. Den mest klassiske variant er nok de ovnbagte flødekartofler, men herunder får du også opskrifter på brødrene Prices lækre gulerødder a la creme, brødrenes 'risotto' på knoldselleri og persillerødder blandet med en god del fløde og så en cremet jordskokkesuppe legeret med fløde.