Fem tips til at gøre kødsovsen endnu bedre

Tid, stegning og kogevand er blot nogle af de gode tips, du får her, til at gøre din kødsovs ekstra lækker.

Spaghetti med kødsovs er en kendt klassikere på aftensmadsbordet. Med få tips kan du gøre retten endnu bedre. Foto: DR

Pasta kødsovs, spaghetti bolognese eller bare det mere mundrette ’bolo’.

Kær ret har mange navne, og uanset hvad man kalder det, bliver der serveret pasta med kødsovs i 3,3 procent af de danske hjem hver aften, viser undersøgelsen Madkulturen - Madindeks 2015.

Se Lars Bo på fem år spise spaghetti med kødsovs sammen med sin mor i klippet herunder fra børnenes 'Legestue' i 1981

Hver familie har sin egen opskrift på hverdagsklassikeren, men uanset opskrift, er der nogle gode tips og tricks til, hvordan en god kødsovs kan blive endnu bedre. Dem har vi samlet til dig her:

1. Sørg for at brune kødet

Ofte smider man hele pakken med hakket kød ned i olien i gryden, og så ender det med at blive kogt, mere end det bliver stegt.

Steg i stedet for kødet lidt ad gangen ved relativt høj varme, så det får den brune stegeoverflade, der er fyldt med masser af ekstra lækker smag.

2. Bland pasta og kødsovs sammen

I Italien får man aldrig serveret pasta og sauce hver for sig - italienerne blander det sammen, inden det bliver stillet på bordet. Det giver mening, for det får retten til at hænge bedre sammen, og man slipper for klistret spaghetti, der ikke er til at hive fra hinanden.

Gør sådan her: Lad pastaen dryppe af i en si - men lad lidt af kogevandet blive ved. Hæld pastaen over i gryden med kødsaucen og bland det hele godt sammen, inden det bliver serveret. Tilsæt evt. lidt mere af kogevandet, hvis retten skal være mere cremet.

3. Spis det dagen efter

Kødsovs bliver kun endnu bedre, når den har stået i køleskab natten over, og alle smagene har blandet sig endnu mere ind i hinanden.

Du kan derfor sagtens lave kødsovsen dagen før, du skal bruge den. Det bliver næsten kun endnu bedre.

4. Bland rester af grøntsager i

Hvis du har rester af kogte eller stegte grøntsager som squash, gulerødder, løg, spidskål mm., kan du blende det til en pure sammen med flåede tomater og hælde det i samtidig med flåede tomater og f.eks. bouillon.

5. Kog den længe

En kødsovs kan godt spises, når den har kogt nogle minutter, men smagen bliver bare bedre, jo længere den koger. Fire-fem timer kan den sagtens stå og boble på komfuret - og så dufter det også så dejligt i hele huset.

Vi har her samlet nogle opskrifter på kødsovs - og faktisk også en uden kød. Velbekomme.