(Foto: © Andreas Bro (DR))

Ferdaoues på 15 tryller forhadte planter om til en succes: 'Det gør mig stolt'

Mange afskyr skvalderkål og andet ukrudt. Men unge fra Nørrebro har knækket koden: Drik det!

Kender du ordet sanke?

Når man sanker, så samler man mad ude i naturen. Det kan være vilde bær, svampe, tang eller planter. De seneste år er flere og flere danskere blevet vilde med at sanke, og Ferdaoues Tebni på 15 år er én af dem.

Et par gange om ugen, når hun er færdig i skolen, samles hun med andre unge fra Nørrebro for at samle skvalderkål i skov og mose.

De er alle en del af projektet Ukrudt, som går ud på, at de gennem sommeren laver deres helt egen sodavand på planter, de høster i naturen.

Sodavanden, de fremstiller, er lavet på skvalderkål og fennikel, og den bliver solgt på en række danske madmarkeder, cafeer og restauranter. Planen er, at Ferdaoues Tebni og hendes kolleger skal producere mindst 15.000 flasker de næste måneder.

Vi er taget med Ferdaoues Tebni og resten af holdet med ud til Utterslev Mose i København for at følge processen fra skovbund til flaske:

  • - Første gang jeg var ude og sanke, skulle jeg lige vænne mig til det. Jeg blev vildt bange for en frø, og der var også en masse myg. Men nu er jeg vant til det, og jeg kan lide, at det hele er så grønt. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    1 / 8
  • - Inden jeg begyndte på at sanke, vidste jeg ikke, hvordan skvalderkål så ud, men det var let at lære. Nu kan jeg nemt genkende planten. Bladene har små takker, og det dufter på en særlig måde. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    2 / 8
  • - Når vi sanker, gør vi det i Utterslev Mose, som ligger ret tæt på Nørrebro. Så tager jeg en minihøjtaler med, som vi hører musik på. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    3 / 8
  • - Vi bruger både de små, korte skud, og de højere og mørkegrønne skvalderkålsplanter. Det er vigtigt, at der ikke kommer andre planter, jord, rødder eller dyr med i kassen, så vi er ret forsigtige. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    4 / 8
  • - For mig betyder fællesskabet rigtig meget. Det er en hyggelig måde at være sammen på. Det er lidt noget andet end bare at sidde derhjemme og kigge på telefonen. På fotoet ses Sundus Mohamud, Ferdaoues Tebni, Siham Mohamud og Muhammed Muala. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    5 / 8
  • - Inden jeg startede på det her, troede jeg, at sodavand kun var noget, man kunne lave på en stor fabrik. Jeg vidste ikke, at det faktisk er muligt at producere i et lille køkken med en juicepresser. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    6 / 8
  • - Jeg synes faktisk, det er helt vildt, at man bare kan gå ud i naturen og plukke noget, som kan spises eller bruges i en sodavand, som andre kan få gavn af. Det er lidt som at have madkundskab i skolen - det er også meget kreativt, og det elsker jeg. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    7 / 8
  • - Når koncentratet fra ukrudtet er lavet, mikser vi det i en tank sammen med vand, sukker, citron, fennikel og kulsyre. Efter noget tid kommer vi det på flasker, som bliver varmebehandlede. Vi sælger drikken til cafeer, restauranter og markeder rundt omkring i landet. Det gør mig stolt at tænke på. (Foto: © Andreas Bro (DR))
    8 / 8