Første forsøg smagte af rævepis: Nu storhitter tre danskere med deres påfund

En københavnsk vennegruppe startede med at stjæle æbler. I dag går de målrettet efter at lave verdens bedste cider.

- Hvorfor fanden har vi ingen cider i Danmark, når vi har verdens bedste æbler?

Det spørgsmål stillede Jakob Paludan og Cornelius Simonsen hinanden, da de vågnede op med tømmermænd en sommerdag i 2015. Aftenen forinden sad de i en offentlig park og drak 'en røvfuld bajere', da nogle veninder kom forbi.

- Og de gad ikke drikke bajere, så vi gik i kiosken. Og her havde man så det alternativ, at man kunne købe en type cider, der mest af alt er sukkersodavand. Det afledte en heftig snak om aftenen. Vi forstod ikke, at man ikke kunne få rigtig cider uden en masse tilsat sukker og aromastoffer, fortæller Cornelius Simonsen.

Det blev startskuddet til Jakob og Cornelius' cidereventyr, som de lever af i dag. Virksomheden ejer de sammen med vennen Martin Pedersen, som har været med siden begyndelsen, men som ikke er lige så involveret i cideriet i dag.

Sidste år kom de første 6.000 flasker fra 'Decideret Cider' på markedet, og de blev solgt på en håndfuld barer, restauranter og i specialbutikker. Efter fire måneder var Cornelius' og Jakobs lager tømt, og i dag har de nidoblet deres produktion.

Hvad driver dem? Vi er taget med Jakob Paludan og Cornelius Simonsen en dag i haven og har fulgt deres produktion.

  • - Vi startede med at plukke æbler rundt omkring i byen. For eksempel stjal vi æbler fra Kommunehospitalet og fra nogle boligblokke. Der kom sure beboere ud og skældte os ud, griner Jakob Paludan. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    1 / 10
  • - Vi kværnede æblerne i Martins forældres garage. Vi er humanister, og vi vidste absolut ingenting om fermentering. Vi fulgte blindt sådan en otte-trins guide fra Politiken, fortæller Cornelius Simonsen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    2 / 10
  • - Vi lavede cirka 100 liter cider. Det var surt og kedeligt, noget værre rævepis, fortæller Cornelius Simonsen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    3 / 10
  • - Men vi syntes, det var for sygt, at vi havde lavet vores egen alkohol, griner Jakob Paludan. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    4 / 10
  • - I 2016 besluttede vi os for at kaste et par tusinde kroner efter det. Vi købte nogle større spande og de billigste danske æbler, vi kunne få fingre i. Vi besluttede os for at lave cirka 800 liter. Det var der ikke plads til i garagen, så vi rykkede i stedet ind i en gul 12-fods container, siger Cornelius Simonsen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    5 / 10
  • - Vi havde ikke råd til at betale husleje, så vi lavede en fed aftale med kommunen. Vores betaling for leje af containeren var 'borgerinddragende events'. Vi holdt cidersmagning, og til jul kunne borgerne komme og lave deres egen cidergløgg, fortæller Cornelius Simonsen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    6 / 10
  • - I september 2017 besluttede vi at gå all-in. Cornelius var imellem jobs, og jeg havde lige mistet mit job som forlagsredaktør på grund af besparelser. Så vi begyndte at lægge mange timer i firmaet, købte økologiske æbler af høj kvalitet og lavede 3.000 liter, svarende til cirka 6.000 flasker cider. Vi cyklede ud til barer, ølkiosker og restauranter med flaskerne i tasken og forsøgte at sælge dem vores cider. Nu skulle det briste eller bære, siger Jakob Paludan.
    7 / 10
  • - Det lykkedes os at overbevise cirka ti udsalgssteder. Mest barer, men også et par restauranter og specialkiosker. Fire måneder senere havde vi solgt hele vores lager. Det var vildt, siger Cornelius Simonsen.
    8 / 10
  • - Nu har vi cirka 60 udsalgssteder i Danmark og ti i Holland. Vi arbejder fuld tid i firmaet, det har vi gjort længe, men det er først nu, vi kan trække en lille løn, siger Jakob Paludan. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    9 / 10
  • - Vores drøm er at revolutionere det danske cidermarked. Vi vil gerne gøre en naturligt gæret cider uden tilsat sukker og aromastoffer populær i den brede befolkning. Og så vil vi gerne bruge nogle af alle de æbler, der går til spilde på de danske græsplæner. Derfor eksperimenterer vi i øjeblikket med, at man kan indlevere sine æbler til os og få cider til gengæld. Men vores helt store vision er, at vi gerne vil lave noget af verdens bedste cider, siger Cornelius Simonsen.
    10 / 10