Forårets mest hypede spise er landet: 'De smager utroligt delikat'

Asparges er ren luksus. De er nemme at tilberede, og så topper de hvide lige nu.

(Foto: Illustration: Oliver Seppo)

Er du madnørd, er det nu, du skal i gang med at lovprise dem.

Er du kok, er det nu, du skal smide dem på menukortet - hvis ikke du allerede har gjort det.

Asparges er nok forårets mest hypede grøntsag, sammen med nye kartofler. De kommende måneder vil du derfor både støde på dem i supermarkedet og i dit feed.

Men hvad er det, der gør stænglerne så populære?

Først skal vi til Tyskland. For hvis der er et land, hvor man går endnu mere asparges-amok end herhjemme, så er det der.

- Det er rigtigt, tyskerne elsker virkelig asparges, fortæller tyske Birgit Baumgartner, som er bosiddende i München og lidt af en aspargesfan.

I efteråret tager hun gladeligt til oktoberfest og drikker øl ved de karakteristiske langborde, men her i foråret dyrker hun en lige så stor højtid: Spargelzeit.

- Spargelzeit er det tyske ord for aspargessæsonen. Den løber fra midt-april til slut-juni, og på denne tid svømmer vores supermarkeder over med hvide asparges. Mange restauranter har også en særskilt aspargesmenu, forklarer Birgit Baumgartner, der foretrækker at købe sine asparges helt friske fra landmændenes vejboder.

Ikke bare en turistmagnet

Men asparges er selvfølgelig ikke bare asparges.

- Ligesom at vine også kommer fra forskellige regioner, så er det også lidt sådan med vores asparges. Kommer de fra et særligt område her i Tyskland, kan de sagtens koste det dobbelte af andre asparges, siger hun.

Sådan ser det ud, når Birgit Baumgartner laver asparges til aftensmad: De bliver serveret med kogte kartofler, skinke og hollandaisesauce. - Det er nok en af tyskernes mest foretrukne måder at spise dem på, forklarer hun. (Foto: Don Wu)

I Tyskland er der både aspargesmuseum, en aspargesfestival og en aspargesrute, hvor man på vejen kan mæske sig i asparges og blive klogere på den eksklusive spise. Og nej, det er altså ikke par et skørt påhit for at tiltrække turister, fortæller Birgit Baumgartner.

- Det er først og fremmest en anerkendelse af, at de smager utrolig delikat. Og så er de nemme at tilberede. Men jeg tror også, at den korte sæson er med til at gøre dem mere eftertragtede. I Tyskland kan du efterhånden få alle former for grøntsager året rundt, men de hvide asparges kan kun fås i dette korte tidsrum, og det gør dem også spændende.

De grønne asparges kan også noget

Imens tyskerne sværger til de hvide asparges, så er vi i Danmark lige så glade for de grønne.

De grønne asparges er ofte lidt tyndere end de hvide, de skal ikke skrælles, og ofte kan de fås for færre penge. Men man skal bestemt ikke undervurdere dem, mener kok og køkkenchef, Anika Madsen, fra restaurant Fasangården på Frederiksberg.

- De grønne asparges smager skønt, og de er altid et tegn på, at nu er foråret her.

Det er dog vigtigt, at man sikrer sig, at de er helt friske, når man køber dem, forklarer hun.

- Friske asparges er robuste og sprøde. De skal kunne sige "knæk", når du brækker den nederste del af. Et sikkert råd er at gå efter de danske, for mange udenlandske har det med at blive lidt gummiagtige. Hvem kender ikke til de der tynde, slatne asparges, som man nærmest kan i supermarkedet få hele året? Dem er det ikke meget ved, konstaterer Anika Madsen.

Når det gælder tilberedningen af grønne asparges, anbefaler hun, at man enten steger dem hårdt eller griller dem. Eller laver en kombination.

- I restauranten steger vi dem 20 sekunder på en varm pande, og dernæst kommer de hurtigt grillen, så de lige får lidt røgsmag.

Og så til serveringen. Den må også gerne være enkel, mener Anika Madsen.

- Jeg synes, asparges er en grøntsag, der gerne må stå lidt for sig selv. Man behøver ikke servere dem med bacon for at få den til at smage godt. I stedet er det nok at spise dem med en grillet citron og lidt vilde urter fra naturen som for eksempel skovmærke.

Har du oparbejdet en solid trang til asparges? Her kommer opskrifter på tyskernes foretrukne hvide asparges med hollandaisesovs - og den lynstegning af de grønne asparges: