Fransk kok i Danmark: Det franske køkken er alle køkkeners moder

Bruno Lecanu har sin egen kokkeskole og laver mad på sin helt egen måde.

Bruno Lecanu er 51 år og opvokset i Normandiet i Frankrig. (Foto: Mikael Ladegaard Laursen)

Nogle gange bliver man stillet en umulig opgave. Sådan en står Bruno Lecanu overfor i forbindelse med denne artikel. Han er kok og skal med få ord beskrive fransk mad.

Faktisk er det svært for Bruno at beskrive noget som helst med få ord.

- Mad er sjæl. Mad er dufte. For mig er fransk mad duften af kød, der står og koger sammen med grøntsager og urter, forklarer han.

Hans CV som kok i Frankrig tæller både Michelinrestauranter og jobs som privat kok for ministre i den franske regering. Han flyttede i 1995 til Danmark, og har de sidste seks år haft selskaber og sin egen kokkeskole på en gård uden for Aarhus.

Det moderne køkken startede i Frankrig

Inden for madlavning kommer man ikke uden om det franske køkken. Mange omtaler det franske køkken som det moderne køkkens moder.

- Når man som kok lærer at lave mad, så er det fransk mad, man lærer. Det er teknikker og opskrifter, der stammer fra Frankrig, siger Bruno Lecanu

Børnene spiser mors mad

Bruno Lecanu er ikke arketypen på en fransk kok. Han vil helst ikke bruge sauce, da han mener, at det skjuler den ægte gode smag fra råvarerne. Derudover bruger han ikke traditionelle opskrifter, men leger sig frem til sine retter.

- Mine børn vil hellere spise den mad, deres mor laver. Hun laver den nemlig på den samme måde hver gang. Det kan jeg ikke. Jeg må eksperimentere og lege, siger han.

Det lå ikke i kortene, at Bruno Lecanu skulle blive kok. Men som barn så han berømte kokke lave mad i fjernsynet, og han blev bidt af drømmen om at kunne rejse væk og arbejde på fine restauranter. (Foto: Mikael Ladegaard Laursen)

Det skal du prøve

Her er fem ting, som Bruno Lecanu vil fremhæve ved det franske køkken:

 1. 1

  Sauce. - Min filosofi er egentlig, at man ikke har brug for sauce. Det skal alligevel med her. Det er jo koncentreret smag, og så er det jo nok en barnlig ting og glæde ved denne dyppelse.

 2. 2

  Ost - Ost rummer hele Frankrig, da alle regioner har sine egne oste. Ost skal bare altid på bordet, når man spiser i Frankrig.

 3. 3

  Vin til maden. - Det passer bare sammen. Jeg elsker et glas vin til maden. Det er også en måde at komme helt ned i gear og slappe af og puste ud, og det giver mig lyst til at tage mig god tid til at spise.

 4. 4

  Konditorier. - Der er sket så meget med madlavning i Danmark de seneste år, men konditorierne er for mig at se gået i stå. Et konditori i Frankrig er så imponerende og mere raffinerede, end dem vi ser i Danmark.

 5. 5

  Små lokale butikker - Der er stadig lokale bagere og slagtere i Frankrig. I Danmark er det hele efterhånden supermarkeder, og alle får dermed de samme produkter. Jeg savner de små markeder, hvor det dufter, og man møder mennesker og handler lokale produkter.

Er du klar til at kaste dig ud i det franske køkkens glæder, får du her en opskrift fra Bruno Lecanu samt opskrifter fra Brødrene Price, der flere gange har lavet fransk mad i deres programmer.