Fremtidsforsker: Vi spiser vegetarbøffer, fordi det er hipt

Klimabelastning og modetrends motiverer fødevarebranchen til at lave erstatninger for kød

Vi har efterhånden tit hørt eksperterne fortælle, at oksekød belaster klimaet. Men for Søren, hvor en god hakkebøf smager godt. Men nu er det måske muligt at få en vegetarbøf uden at gå på kompromis med smagen.

I Madmagasinet smager vært Tina Müller en vegetarbøf og andre bud på mad, der kommer mere af i fremtiden. Netop vegetarbøffer spås at blive en tendens som vil vokse i de kommende år, og derfor er der blevet investeret milliarder i at udvikle alternativer til kød, der både ligner og smager som kød. Det fortæller fremtidsforsker Birthe Linddal, der er specialist i fremtidens fødevarer.

- Der er tre grunde til, at det bliver stort med vegetariske alternativer til kød. Det er dels på grund af kødets belastning af klimaet. Så er der dem, der mener, at kød ligger tungt i maven. Sidst er der jo også hele trenden i det – folk vil have det, fordi det er nyt og fremme i medierne, forklarer hun.

For Birthe Linddal handler debatten om kød ikke så meget om kødspisere overfor vegetarer. Langt de fleste forbrugere er ifølge hende såkaldte flexitarer. Altså forbrugere der både har dage, hvor de spiser kød og dage, hvor de ikke spiser kød. I fremtiden spår hun, at vi hyppigere vil have kødfrie dage.

- Oksekød er særligt ressourcekrævende for kloden. 80 procent af al landbrugsjord går til at producere dyrefoder. Hvis vi skal mætte alle folk i fremtiden, så bliver det svært, hvis vi forestiller os, at vi spiser det samme som i dag. Men spiser vi mindre kød, så kan vi måske, mener Birthe Linddal

McDonald’s klar med vegetarburger

Også verdens største burgerkæde, McDonald’s, har en vegetarburger på menuen. I Danmark blev en danskudviklet version lanceret efter at være blevet testsmagt af 720 danskere i Randers, Solrød, Odense og på Frederiksberg. Vegetarbøffen består primært af peberfrugt, quinoafrø og vand.

- Vi har – især i den seneste tid – oplevet, at en del af vores gæster har efterspurgt en burger, som ikke indeholder kød, så vi kan bestemt også mærke tendensen, siger Mads Friis, der er kommerciel direktør i McDonald´s Danmark.

Også McDonald’s i blandt andet Norge og Tyskland har ifølge Mads Friis haft succes med en vegetarburger.

Kødfrie opskrifter

Er du blevet inspireret til at holde en kødfri dag, har vi samlet de lækreste vegetariske opskrifter fra dr.dk/mad.

Du kan for eksempel finde opskriften på denne lækre chili con kål:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk