Gærfabrik til danskerne: 'Bag bare løs. Vi løber ikke tør før efteråret'

Til gengæld er lagrene nu støvsuget for såkaldt tørgær med længere holdbarhed.

Trods hamstring i går er der masser af frisk gær til danskerne, forsikrer fabrikant. Til gengæld er den langtidsholdbare tørgær udsolgt. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Hvis man i løbet af de kommende uger får lyst til friskbagt brød, kommer man ikke til at mangle gær. Bagværket skal nok få hjælp til at hæve.

Sådan lyder garantien fra De Danske Gærfabrikker A/S, efter forbrugere onsdag aften gik på indkøb og tømte supermarkederne for blandt andet gær til bagning.

- Vi har råvarer på lager til stort set resten af året. Uanset, hvilken gærtype vi laver, så skal man bruge sukker. I vores tilfælde har vi for ganske nylig købt hele vores årsforbrug, så vi løber først tør engang til efteråret, så der er ingen grund til panik, siger Nicolai Jensen, administrerende direktør for De Danske Gærfabrikker A/S.

Blandt andet hos Bilka i shoppingcentret Field's i København, hvor kassekøerne onsdag aften var lange.

Danskere hamstrede tørgær

Onsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at store dele af landet bliver delvist lukket ned i de kommende to uger.

Det fik kort efter mange danskere til at flokkes i supermarkederne. Her blev der blandt andet købt store mængder toiletpapir, brød og gær.

Fødevareminister Mogens Jensen beder om, at man ikke hamstrer. Der er fødevarer nok, sagde han på et pressemøde torsdag morgen:

Særligt den langtidsholdbare tørgær blev flået af hylderne. Her har gærfabrikkerne noteret sig, at tre måneders forbrug nu er udsolgt. Derfor er der nu ikke mere tørgær på lager.

- Vi plejer ikke at sælge tørgær på denne årstid og har ikke med kort varsel kunnet omstille produktionen. Så der er simpelthen udsolgt. Men vi er ikke bekymrede for, at folk ikke kan komme til at bage derhjemme, for frisk gær er der masser af, siger Nicolai Jensen, der ikke tør gætte på, hvorfor den langtidsholdbare gær har været så populær.

Han forventer, at der igen vil være langtidsholdbart tørgær på lager til april.

- Der er ingen grund til at frygte, at man ikke kan finde frisk gær. Ikke baseret på situationen hos os. Vi har i de seneste uger set forhøjede ordrer fra vores kunder. Vi har leveret alle ordrer i denne uge og kommer også til det i næste uge, lyder det beroligende fra gær-direktøren.

Han opfordrer samtidig forbrugerne til at købe ind med omtanke.

- Vi er selvfølgelig glade for, at ordrerne kommer ind og skal nok levere. Men vi er også bekymrede for fødevarespild. Vi har ikke nogen illusion om, at danskerne kommer til at bage mere. Det ville være ærgerligt, hvis denne situation fører til fødevarespild, siger Nicolai Jensen.

Direktøren bemærker, at De Danske Gærfabrikker også leverer 40 procent af verdens behov for vingær.

Her står højsæsonen for døren. Men heller ikke vinelskerne har noget at frygte, forsikrer han. Der er også gær nok til vinbønderne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter