Gamle kålsorter giver bedre helbred

Et nyt studie viser, hvordan glemte kålsorter har bedre indvirkning på folks helbred.

De gamle kålsorter blev dyrket til formålet i Årslev på Fyn. (Foto: Magus Film © Aarhus Universitet)

Forestil dig at spise 500 gram kål og rodfrugter hver dag i tre måneder. Sådan var virkeligheden for 89 diabetespatienter i forbindelse med et stort studie lavet af Aarhus Universitet.

Projektet gik ud på at undersøge gamle sorter af kål og rodfrugter, som ofte er stærkere og mere bitre i smagen, og se hvordan de sundhedsmæssigt adskiller sig fra moderne sorter, der er mere milde og søde.

- Jeg må indrømme, at jeg fra starten næsten ikke troede på projektet, men jeg må bare sige at jeg blev positivt overrasket. Det var meget markant, at de gamle sorter var bedre for helbredet end de moderne, forklarer lektor ved Institut for klinisk medicin ved Aarhus Universitet Per Bendix Jeppesen.

En gang om ugen hentede hver deltager en kasse med kål og rodfrugter samt opskrifter. (Foto: Magus Film © Aarhus Universitet)

Deltagerne i projektet blev delt op i tre grupper. Den ene gruppe var kontrolgruppe og skulle spise en normal mængde moderne sorter af kål og rodfrugter. De sidste to grupper skulle spise 500 gram kål og rodfrugter om dagen af henholdsvis gamle og nye sorter. Gruppen, der spiste de gamle sorter, viste markante tegn på et bedre helbred efter tre måneder. De havde blandt andet bedre fedtforbrænding, bedre optag af insulin og bedre kolesteroltal.

- Det mest overraskende var fedtscanningerne. Den gruppe, der havde et tre gange så stort fedttab, var fra gruppen, der spiste de gamle og mere bitre kålsorter og rodfrugter. Det havde vi ikke regnet med, så det skal vi til at undersøge, hvorfor det var sådan, siger Per Bendix Jeppesen

Grafen nedenfor viser, hvordan deltagernes fedtprocent havde ændret sig efter forsøgets tre måneder.

Også Madmagasinet, der har fokus på kål, har undersøgt effekten af at spise kål. Her får testpersonen et bedre kolesteroltal samt vægttab efter 14 dage med masser af kål.

Gamle sorter skal dyrkes

Nu burde konklusionen så være, at man bare skal fylde indkøbskurven op med de gamle sorter. Men så simpel er løsningen desværre ikke. Forskerne bag projektet bestilte de gamle sorter hjem fra Nordisk Genbank på Svalbard og dyrkede selv grøntsagerne til forsøget.

- Landbruget har forædlet disse sorter gennem hundrede år. Det har givet bedre udbytte og en sødere smag. Det har været godt for økonomien, og man har ikke tænkt på, om det også ændrede deres indvirkning på vores helbred. Det er først i dette studie, at man har undersøgt det, forklarer Per Bendix Jeppesen.

I forædlingen er der forsvundet en stor del af de såkaldt bioaktive stoffer. Det er disse bioaktive stoffer, der har den positive indvirkning på helbredet.

- De bioaktive stoffer findes også i de moderne grøntsager, men man skal bare spise en større mængde over lang tid for at få samme effekt, som vi nåede på tre måneder, fortæller Per Bendix Jeppesen.

Som forbruger er der ikke meget at gøre i forhold til at finde de sundere kålsorter i supermarkedet. Til gengæld kan man glæde sig over, at de moderne sorter trods alt stadig er sunde at spise og har en sødere smag.

Der kører i øjeblikket et forsøg på Randers Sygehus, hvor man serverer nogle af de gamle kålsorter og rodfrugter til hospitalspatienter.

Madmagasinet med Tina Müller og Adam Aamann har som mål at styrke danskernes interesse for mad og fortælle, hvad der er op og ned i forhold til de mange spørgsmål, der trænger sig på omkring mad.

Sendes onsdag kl. 21 på DR 1 og kan også ses på DR TV

Facebook
Twitter