Genopliv vulgær klassiker: Her er desserterne, der kan laves på under 20 minutter

Det tager ikke mere end et afsnit af 'Friends' at lave disse lynkreationer. Til gengæld kan du roligt parkere de fine fornemmelser.

(Foto: © DR Grafik: Oliver Seppo)

Denne artikel er skrevet til dig med øjeblikkelig sukkertrang, der ikke orker langtrukne dessertprojekter.

Vi kan lige så godt sige det på forhånd: Her er ingen bagedyst-mesterværker og ingen indviklede lagkageopskrifter med uoverskuelige ingredienslister.

Her er heller ingen krav til særligt køkkenudstyr og obskure silikoneforme. Til gengæld lover vi, at opskrifterne maks tager tyve minutter.

Med andre ord får du stillet din dessertlyst på den tid, det tager at se et afsnit af ens yndlingsserie.

1

Slikisen fra 1990'erne

Op igennem 90'erne brød Daim-isen igennem danskernes bevidsthed. Den forenede chokoladebaren med den karakteristiske hårde karamel i mælkechokolade med iskold is, og vi jublede over fænomenet 'slik i is'.

I dag er der nærmest ingen grænser for, hvor meget mærkelig slik producenter kan klemme ned i is og kager. Daim-isen er dog stadig noget helt for sig selv, og så tager den ingen tid at lave.

2

Retrodesserten forklædt som milkshake

Kan du huske Micki Cheng fra 'Den store bagedyst'?

Han er en sand mester i nemme desserter, og en af hans genistreger er denne bananasplit forklædt som milkshake. Bananasplitten er dejligt vulgær på den amerikanske måde, for den kan bare ikke blive for sød.

Bananasplitten blev opfundet i USA i begyndelen af 1900-tallet, men kom først til Danmark i 1980'erne. I dag er desserten rimelig retro, nogen ville måske kalde den uddateret, men der er masser af god grund til at hylde milkshakeudgaven af den.

3

Den sunde

Frugtsalater er lidt dessertenes svar på cowboybukser.

De går aldrig af mode, alle kan lide dem, og de kan brugs til hver en lejlighed - lige med undtagelse af bryllupper.

Hvis du har fem minutter ekstra, så er råcreme jo en meget nem måde at opgradere på.

4

Hvis du vil af med dine brune bananer

Vidste du, at de brune bananer er dem med allerflest vitaminer i? En god måde at få brugt dem på er med disse nemme bananpandekager.

Brune bananer er nemlig ekstra nemme at mose, og med Micki Chengs opskrift går der ikke mere end ti minutter, før du har fremtryllet en brunchdessert af dimensioner.

5

Sæt fut i vaffeljernet

Vaffelmaskiner er lidt som toastmaskiner - de kan på mærkværdig vis tilføre dit liv store mængder livskvalitet.

Denne opskrift sikrer dig sprøde vafler - nu mangler du bare at lynpiske en luftig flødeskum.

6

Cheesecake i overskuelig version

Vi elsker at bestille dem på cafeen, men vi orker ikke rigtig bikse dem sammen selv.

Heldigvis har Micki Cheng opfundet en hurtig version af amerikanernes favoritdessert nummer ét.

7

Sommer-favoritten

Koldskålen er den vildeste sommerklassiker, og særligt i maj og juni går vi danskere helt amok i den syrlige og søde mælkedessert.

På denne tid svømmer butikkerne over med færdiglavede koldkålsvariationer, men er du en hardcore fan, som dyrker koldskål hele året, er det både billigere og mere lækkert at lave den selv.

8

Ren børnehave-nostalgi

Havregrynskugler, dadelkugler og hjemmelavede muslibarer.

Sundt slik er ekstremt nemt og ikke mindst lækkert, hvis du laver det selv... og knap så appetitligt, hvis andre (læs: børn med snavsede fingre) har stået i køkkenet.

9

Måske verdens hurtigste chokoladekage

Har du nogensinde lavet chokoladekage i en kop?

At man kan lave en chokoladekage på fem minutter lyder næsten for godt til at være sandt, men den er god nok.

10

All around kompot

Denne her kompot kan bruges til lidt af det hele. Som syltetøj, som topping på vaniljeis, som fyld på vafler eller i en selvstændig dessert med flødeskum.

Du kan med fordel skifte rabarber ud med æbler eller blommer. Lad være med at putte alt sukkeret i fra begyndelsen men smag dig frem.

Mængden af frugtsukker kan variere, så nogen gange skal der meget sukker til for at afbalancere det sure - andre gange lidt mindre.