Glem bland-selv-slikket! Her er 9 desserter, du kan lave på ingen tid

Lækkersulten? Vi har fundet redningen, når lysten til slik og isvafler melder sig.

Sommerferie er lig med is og jordbær med fløde. Heldigvis findes der også et hav af andre nemme og lækre sommerdesserter, som du kan trylle frem på ingen tid. (Foto: DR/Grafik: Oliver Seppo)

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i sommeren 2020.

Sommertid er desserttid.

Og lige netop i år er vi nok endnu flere, der får lejlighed til at udforske de mange søde gør-det-selv-projekter, som ferien nærmest kalder på.

Det er nu, der for alvor er tid til at eksperimentere med hjemmelavet is, kolde smoothies med modne sommerbær og måske den der rødgrød, som er så dansk, og som man alligevel aldrig rigtig har fået taget sig sammen til at prøve.

DR Mad har samlet otte solide opskrifter fra DR's opskriftsamling på oplagte desserter, som max tager en halv time at fremtrylle. En af dem kan du endda klare på sølle ti minutter.

1

Rødgrød med fløde: Svær at udtale - nem at lave

Rødgrød med fløde er måske den dessert, som vi danskere taler mest om uden at spise den. Den kolde bærgrød er for mange noget, der hører barndom og bedsteforældre til, men den fortjener altså lidt mere opmærksomhed end det.

Sandheden er nemlig, at en skål kølig rødgrød lavet på friske danske sommerbær er en delikatesse uden lige. Server den med piskefløde eller en klat vaniljeis, og så kan isvaflen og koldskålen godt gå hjem og lægge sig.

Du kan lave rødgrød på alle typer bær og ikke mindst rabarber. Hold dog igen med solbær, hvis smag nemt kan dominere de andre bær.

2

Frugtsalat: Nej, det er ikke bare børnehavemad

Frugtsalat er lidt af en crowdpleaser. Findes der overhovedet mennesker, der ikke kan lide denne populære dessertklassiker?

Heldigvis er frugtsalat også verdens nemmeste dessert at lave, og den er ligeså nem at opgradere med lidt ristede nødder, hakket chokolade og flødeskum. Skal det se liret ud, så hæld også lidt blåbær på toppen af hele herligheden.

Her får du opskriften på en nem og sommerlig frugtsalat med dessertsovsen over dem alle: Giv den op for råcremen!

3

Bananasplit i nye klæder: Advarsel, den er max snasket!

Amerikanerne har opfundet mange ubrugelige ting igennem i tiden. I den mere brugbare ende har vi bananasplitten. En snasket smagsbombe, der forener banen, flødeskum, is og chokolade i én imponerende servering.

I denne opskrift har den tidligere bagedystvinder Micki Cheng lavet en milkshakefortolkning af bananasplit.

Den tager sådan cirka 20 minutter at lave og sådan cirka fem minutter at spise.

4

Is - uden ismaskine

Danskerne er vilde med at lave is selv. Tal fra Coop viser faktisk, at 25 procent af alle danskere har prøvet at lave is fra bunden. Der er to klare fordele ved hjemmelavet is: Du bestemmer selv smagen, og du er selv herre over ingredienserne.

Når man laver hjemmelavet is med mælk eller fløde, findes der to overordnede kategorier: Cremeisen, som kræver ismaskine. Og så er der parfait, som kan laves uden.

Her kommer en opskrift på parfaitis - det lyder måske lidt avanceret med 'parfait', men lad dig ikke skræmme. Hjemmelavet parfaitis er sjovt og nemt.

5

Pandekager - som skabt til regnvejrsdage

En af de kager, som danskerne googler allerhyppigst på nettet, er pandekager. Det giver meget god mening, for næst efter frugtsalaten hører pandekager til en af de simpleste discipliner i det søde køkken.

Er du til de lidt mindre (og højere) amerikanske pandekager, får du en nem opskrift her.

De kan suge dejligt meget sirup til sig eller hjemmelavet jordbærsyltetøj, hvis du også får tid til et sylteprojekt.

6

Smoothies - millenniumdrikken, der kom for at blive

I slutningen af 1990'erne kom smoothien til Danmark. Inden da var blendet frugt noget, man spiste i marmelade og i frugtgrød, men det tog os ikke mange år at adoptere konceptet.

I dag kan du få en smoothie kastet i nakken på selv de mest tarvelige togstationer. Til gengæld kommer man nemt af med 40-50 kroner for en smagsløs omgang blendet frossen frugt med knuste isterninger og en skefuld yoghurt.

Ejer du en blender, så kig nærmere på disse to opskrifter.

7

Cheesecake - hurtigversionen

Cheesecake er lækkert, men man kan nemt gå lidt kold på en klassisk cheesecakeopskrift. Igen har bagedyst Micki Cheng bevist, at han kan noget helt særligt.

Han har nemlig banet vejen for, at man også kan lave en udmærket cheesecake på bare fem minutter. Og så er den endda portionsanrettet.

8

Irish coffee - til en lun sommeraften

Der er noget magisk ved kombinationen af en lun sommeraften og en kop med lidt stærk kaffe, brun farin, whisky og en kæmpe klump flødeskum.

Hvis du orker at piske din flødeskum i hånden, så prøv det - bare en enkelt gang. Flødeskummet bliver nemlig mere luftigt og cremet end med en elpisker. Har du flødeskum til overs, smager det selvfølgelig også himmelsk på lidt friske danske jordbær.

9

Koldskål: Danskernes yndlingsdessert

Jo varmere det er, jo mere koldskål drikker vi danskere.

Faktisk hænger vores forbrug af koldskål så nøje sammen med sommerens temperaturer, at ansatte hos landets største koldskålsproducent, Arla, nøje overvåger vejrudsigten for at regne ud, hvor meget koldskål, de skal producere.

Elsker du også koldskål, får du en virkelig nem opskrift her. Opskriften indeholder æg, og de er med til at give din koldskål en cremet, skummende og fyldig konsistens, som ikke kan købes i færdiglavet.

Har du ekstra god tid til at eksperimentere, kan du også prøve kræfter med disse hjemmelavede kammerjunker.