Gratis himmerigsmundfuld: 6 ting du skal vide for at samle østers

Sæsonen for østersfangst er gået ind, og der vanker mageløse oplevelser. Men det er afgørende at tage sine forholdsregler, fortæller ekspert fra Vadehavscentret.

Østers som delikatesse har en lang og farverig historie bag sig. I dansk renæssance var der dødsstraf for at spise østers, hvis man tilhørte underklassen - gennem tiden har østers haft status af at være et kraftigt afrodisiak. Du kan også bare spise den for den gode smag af hav. (Foto: SCANPIX)

Østers er ikke kun forbeholdt kostbare restaurantbesøg og dekadente nytårsmiddage.

Det velsmagende skaldyr er tilgængelig på dette tidspunkt i rigelige mængder ved kysten. Men før man går i gang, så skal man sætte sig ind i terræn og vejrforhold, for tåge og tidevand kan være livsfarlig for den uvante. Derfor anbefaler Klaus Melbye, der er naturvejleder og leder af Vadehavscentret, at man vover sig ud med fagperson. Men så skal man også glæde sig:

- Det er helt fantastisk at samle østers! Du aktiverer alle sanser, og hele universet omkring dig er i brug. Du mærker, at du lever, fortæller Klaus Melbye.

Men hvad skal man være opmærksom på, før man på man kan fortære liflige selvfangede østers? Sammen med Klaus Melbye fra Vadehavscentret opridser vi her, hvad du skal være opmærksom på, inden du tager på østerssafari:

Hvilke forholdsregler skal man gøre sig?

At samle østers handler ikke bare om at køre til Vadehavet, iføre sig et par gummistøvler og så ud i det. Der er flere orhold, der spiller ind, som kan gøre en dårligt forberedt tur farlig. Alene i Vadehavet ligger den ene tætteste østersbanke 1,5 km gåtur fra kysten.

Tilregn desuden tidevand, tågeforhold, vandkvalitet, blød kviksandsagtig havbund flere steder og andre utilregnelige forhold. Klaus Melbye fra Vadehavscentret fraråder, at man tager ud på egen hånd, hvis ikke man kender området og forholdet indgående. Derfor anbefaler han, at man altid tager ud med guides (du kan finde dem på Google).

- Har man først stået i tågen - uden at kunne se mere end 15 meter frem foran sig - og med udsigt til et stigende tidevand, så får man respekt.

Hvornår samler man?

En gammel tommelfingerregel siger, at man kan samle østers og skaldyr i de måneder, der optræder 'r' i. Det betyder, at sæsonen løber fra primo september til ultimo april. Men den holder ikke længere, for et varmere klima har forkortet sæsonen fortæller Klaus Melbye:

- Alene i år har september været usædvanlig varm. På Vadehavscentret skyder vi først sæsonen i gang d. 1. oktober, og så varer den frem til marts. Problemet er faktisk ikke varmen, men lyset, for det får alger til at gro, og de kan forgifte skaldyrene og dem, der spiser dem, fortæller Klaus Melbye.

Hvor finder man dem?

Østers vokser adskillige steder ved Danmarks 8700 km lange kyststrækninger. Udfordringen er dog, at langt de fleste banker står under vand og kræver således et dyk på min. et par meter, før der er fangst.

Tidevandet ved Vadehavet giver derfor unikke fordele, men det kræver, at man har sat sig ind i forholdene, så sikkerheden er i top. Man kan også samle ved Limfjorden, Esbjerg og syd for Aarhus, men fælles for al indsamling af skaldyr, er, at man har sat sig grundigt ind i forholdene.

Naturstyrelsen fraråder, at man samler ved å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer. Vandet skal have været klart gennem længere tid, før du kan samle der. Du kan også holde dig opdateret på Fødevarestyrelsens hjemmeside om evt. algeudbrud. I forhold til mængden, så må man tage lige så mange østers, du selv kan bære.

Hvad skal man medbringe?

Man skal ikke gå ned på udstyret, når man samler østers. Først og fremmest skal man sørge for, at mindst en i gruppen har en GPS med, så man altid kan finde rundt - selv hvis kraftig tåge udvikler sig. Varm påklædning og gummistøvler er påkrævet, og en rygsæk, hvor man kan have energibarer, vand og plasticposer. Husk også handsker til at beskytte hænderne, for østers er knivskarpe:

- De er som barberblade mod hænderne, så husk plaster. Ikke bare et eller to, men en rulle, så er du på den sikre side, fortæller Klaus Melbye.

Hvornår er en østers spiselig?

Der er flere ting, du kan være opmærksom på, når man skal vurdere en østers' kondition, påpeger Klaus Melbye. Det er svært at vurdere på udseende og smag om en østers er ramt af giftige alger desværre, men i langt de fleste tilfælde er man sikker ved at være opmærksom på følgende forhold:

Vær opmærksom på, at østersen yder modstand, når du åbner den, og at den ikke er 'slap'. Desuden er det afgørende, hvordan den ser ud. Den skal være cremefarvet i kødet, og kroppen fylde underskallen helt ud. Dernæst, lugt til den. Lugter den råddent eller fisket, skal den kasseres, for det eneste en sund, spiseklar østers skal dufte af, er appetitligt af helt frisk hav.

Hvordan tilbereder man østers?

At spise en østers kan gøres lige så såre simpelt som at sætte tænderne i en gnaveagurk. Læg østersen med den flade side op og lirk 'låget' op ved at sætte en østerskniv ind ved hængslet i den spidse ende.

Efter den er åbnet, kan man spise den omgående med et par stænk citron eller rødvinseddike med finthakket skalotteløg. Men der er også mange andre anvendelsesmuligheder. Vi har fået kokken Jan Hurtigkarl, der er aktuel med bogen 'Østers' til at anbefale en opskrift, der er asiatisk inspireret. Den kan du se her.

Østers i Danmark

  • Danske østers er kendt for at være nogle af verdens bedste. Den danske limfjordsøsters bliver dog truet af den invasive art, stillehavsøstersen, der for alvor kom til Danmark i 1980'erne. Den er også spiselig.

  • For stenaldermennesket udgjorde østers en betragtelig del af kosten. hvilket udgravninger af køkkenmøddinger med østersskaller beviser. Senere blev den en modespise blandt overklassen og i 1587 gjorde kong Frederik II det strafbart at indtage østers. Det er heldigvis ophævet for længst.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk