'Grim' kage kultdyrkes på nettet: 'Den skal bevares'

Den perfekte Kaj-kage findes ikke. Derfor har den fået en fanskare.

(Foto: Illustration: Oliver Seppo)

Lad os være ærlige: Kaj-kagen kan være ufattelig grim. Samtidig kan dens ultrasøde smag hurtigt få det til at hvine i tænderne.

I anledning af at hånddukkerne Kaj og Andrea fylder 50 år i 2021, har vi kigget lidt nærmere på kagen, som nærmest er født til at se vanvittig ud.

Alligevel er Kaj-kagen blevet et klenodie på linje med jordbærkagen og napoleonshatten. Men hvordan blev den egentlig det?

- Den er jo noget af det mest danske kagekultur, vi har, siger 24-årige Josephine Lind, som er en sand Kaj-kagefan.

Det er særligt Kaj-kagens lidt uperfekte look, som fascinerer hende.

- Min interesse startede vel i gymnasiet tilbage i 2016. Jeg sad og kedede mig i timerne. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle lave, og så begynde jeg at google grimme Kaj-kager og gemme billederne.

Uden rigtig at vide hvorfor, gik Josephine Lind kort efter på Facebook og oprettede siden 'Grimme kajkager' – en side, der vist ikke behøver nærmere forklaring.

Til hendes store forbløffelse strømmede tusindvis af dedikerede følgere til siden.

I dag administrerer Josephine Lind også Instagram-profilen af samme navn. Facebook-siden ligger lidt stille, men alligevel vælter det stadig ind med billeder af absurd grimme Kaj-kager i hendes indbakke.

  • Josephine Linds Dropbox-mappe rummer mellem 800 og 900 billeder af Kaj-kager. Det er folk i alle aldre og fra hele landet, der sender hende billeder. (Foto: Josephine Lind)
  • Josephine Lind ville ønske, hun kunne nå at lægge flere billeder ud på Facebook-siden 'Grimme kajkager', men hun har ikke tiden til det. (Foto: Josephine Lind)
  • I øjeblikket har Josephine Linds grimme Kaj-kager over 9000 følgere på Instagram og Facebook. (Foto: Josephine Lind)
1 / 3

Josephine Lind kan på ingen måde få nok af den sukkersøde kage med det skriggrønne marcipanovertræk. Hun kan faktisk godt lide at sætte tænderne i den lyserøde smørcreme, som gemmer sig i frøens indre.

Problemet er bare, at Kaj-kagen være yderst bøvlet at få fat på, fortæller hun.

- Dengang jeg oprettede siden, boede jeg i Vestjylland, og der solgte hver en bagerbutik jo Kaj-kager. Men i dag bor jeg i Aarhus, og der hersker der jo simpelthen så meget snobberi. Bagerierne fører slet ikke Kaj-kager, og jeg har altså virkelig været ude med riven og sige, at nu skal de lige tage sig sammen, for den kage skal bevares, siger Josephine Lind med et grin.

Kaj-kagens dalende status

At Kaj-kagen er svær at opstøve i byer som Aarhus og København, kan bagermester John Jønsson skrive under på.

Som bestyrelsesformand i brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark har han bemærket frøkagens dalende status.

- Før i tiden kunne man jo få Kaj-kager i nærmest alle bagerier. Men på et tidspunkt gik de af mode i København og i visse bagerier i Aarhus - på samme måde som konditorkagen gåsebryst. I stedet rykkede surdejen ind, og i dag skal du ofte ud i provinsen for at finde dem.

I tyve år har John Jønsson ført Kaj-kagen i sit eget bageri, Johns Kagehus, i Tårnby lidt uden for København, og han har ingen planer om at skippe de grønne sukkerbomber foreløbig.

- Hos os er det faktisk stadig en bestseller, og vi sælger vel mellem 60 og 80 om ugen. Børnene elsker dem. Det er helt tydeligt, hvordan de bliver tiltrukket af dem, når de står foran bagerdisken og skal pege en kage ud.

Imens Kaj-kagen er lavet på en smørcreme, er John Dillermand-kagen i mange bagerier udformet som en forstørret træstamme med bolsjefarvet marcipanovertræk. (Foto: Laura Bøge Mortensen)

Lidt mindre begejstret er John Jønsson for John Dillermand-kagen, som i begyndelsen af året blev et fænomen i bagerier landet over, da Ramasjang introducerede de danske børn for den uheldige John Dillermand i programmet af samme navn.

- Selvom både Kaj-kagen og John Dillermand-kagen refererer til børne-tv, så tror jeg, John Dillermand ryger hurtigere ud. Den er simpelthen bare en midlertidig dille, siger John Jønsson og uddyber:

- Kaj-kagen er på en eller anden måde blevet lidt mere langtidsholdbar. Måske skyldes det, at tv-serien er en klassiker, men kagen har også en anden klar fordel: Den lyser op i vinduet på samme måde som en jordbærkage og giver en flot kontrast til alt det andet bagværk. Men lad os være ærlige: Det er sgu ikke nogen gourmetoplevelse.

'Drop smørcremen'

Selvom Kaj-kagen måske ikke er en gourmetoplevelse, kan man faktisk godt gøre den lækker.

Det fortæller opskriftudvikler og madskribent Anne Moltke Dahl, som står bag kage- og dessertbloggen Anne au Chocolat.

Da hendes søn Kaj fyldte tre år, kastede hun sig ud i at bage Kaj-kager til festlighederne.

Når man laver Kaj-kager betyder pupillernes tilfældige placering helt vildt meget for kagens udtryk, forklarer Anne Moltke Dahl. (Foto: Anne Moltke Dahl © Anneauchocolat.dk)

- Det, der gør den så vammel, er jo den her fede smørcreme, som stort set består af sukker og smør. Men man kan faktisk sagtens erstatte smørcremen med en lidt mere syrlig hindbærmousse, foreslår Anne Moltke Dahl.

I modsætning til en smørcreme er en hindbærmousse lavet på fløde og er derfor en del mere luftig. Samtidig giver syren fra hindbærrene en friskhed som kontrast til Kaj-kagens søde bund og søde marcipanovertræk.

Og så er der finishen. Altså Kajs hoved. Hvordan laver man det?

- Det er egentlig ikke så svært, og måske er det meget godt at huske sig selv på, at resultatet ikke skal være perfekt, forklarer Anne Moltke Dahl:

- Da jeg lavede mine Kaj-kager, tænkte jeg først, at de skulle se ens ud, men min kæreste bemærkede, at det faktisk var ret sjovt, at de så forskellige ud og kiggede i forskellige retninger. Gæsterne syntes også, det var fedt, og måske er det netop meningen med Kaj-kagerne - de skal ikke være perfekte. Det er lige netop det, der gør dem særlige.

Vil du prøve kræfter med Anne Moltke Dahls Kaj-kager, kan du finde opskriften her.

Er du mere til den originale opskrift med smørcreme, så prøv Mette Blomsterbergs version:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk