Grøntsagskokken guider: 5 tips til at blive en vegetarisk vinder

I anledning af VeggieWeek klæder Anders Vald dig på til at lave lækker mad baseret på planter.

Grøntsager skal have mindst lige så meget kærlighed i køkkenet som et stykke kød, mener kokken Anders Vald. (Foto: Jackelin Slack © Unsplash.com)

Er det egentlig muligt at bygge sit måltid op omkring grøntsager? Selvfølgelig.

Men er man vant til at lave mad ud fra hvilket kød, man skal spise til, kan det godt være svært.

Den første uge i Danmark, hvor restauranter landet over fokuserer på vegansk mad, er skudt i gang. Derfor har vi lokket nogle tips ud af den anerkendte grøntsagskok og produktudvikler hos måltidskassevirksomheden Simple Feast, Anders Vald, så vi kan blive bedre til at håndtere de friske, sprøde og smagfulde råvarer, som grøntsagerne er.

1. Begynd ikke i køledisken

I stedet for at begynde i køledisken med kød, skal vores indkøb begynde ved grøntsagshylderne. Grøntsagerne skal være udgangspunktet for måltidet frem for at være tilbehør, når vi planlægger aftensmaden.

Byg maden op omkring en lækker salat, kål stegt på panden eller grøntsager tilberedt i ovnen.

2. Brug tid på grøntsagerne

Grøntsager er faktisk ret svære at ødelægge, men det tager alligevel tid at tilberede dem, ligesom det tager tid at lave et ordentligt stykke kød.

Så brug noget energi på grøntsagerne og opnå fantastiske resultater.

3. Leg med mulighederne

Vi skal fejre alle mulighederne, som grøntsager kan tilberedes på!

Hvis vi for eksempel tager en gulerod, kan den både spises rå, bages, marineres, steges eller laves til puré. Desuden tager gulerødder også godt imod krydderier og har generelt masser af smag, hvis den blot tilberedes en lille smule.

Ligesom de fleste grøntsager kan gulerødder tilberedes på alverdens måder. Her som puré, bagt i ovnen, glaseret på panden og kogt til en suppe. (© Unsplash/DR)

TIP: Få opskriften på en gulerodsbønnedip her og en krydret gulerodssuppe her.

4. Køb gode råvarer

“Spis i sæson og køb gode råvarer”. Det er er typisk kokke-råd, men det er der også en grund til.

Dit måltid bliver automatisk varieret med spændende smage, hvis du køber gode råvarer, som er i sæson, da de virkelig smager af noget.

5. Brug naturens smagsgivere

Hvis du tænker over det, hvornår er det så et kyllingebryst i sig selv, der virkelig smager af noget? Det er næsten altid krydderurterne, syren fra citronen eller marinaden, der giver smag til kødet.

Det samme gælder grøntsager, hvor naturens smagsgivere som krydderurter og citrusfrugter giver et spark til ethvert måltid.

Fem lækre grøntsagsretter

Har du fået mod på at kaste dig ud i grøntsagskøkkenet, får du her opskrifterne på fem retter, hvor grøntsagerne er i centrum:

Denne ret er lavet af Anders Vald selv, hvor han med en puré af græskar, friterede æg og sprøde grønkålschips har sammensat en fantastisk vegetarisk ret.

Denne curry af Adam Aamann smager skønt. De mange krydderier og lækre råvarer sikrer en smagfuld, vegetarisk ret.

Er du vild med boller i karry? Så er den her ret måske noget for dig.

Hakkekødet er skiftet ud med polenta og knoldselleri og serveres sammen med en lækker grøntsagsbulgur.

Skal du have nem og lækker aftensmad? Så får du her opskriften på en pastaret med hjemmelavet pesto af solsikkekerner, spinat og persille.

Denne lækre gryderet er lavet på masser af grøntsager og proteinrige kikærter og med en god klat ricottaost på toppen.

Facebook
Twitter