Guide: Find vej i specialøl-junglen

Med over 1000 nye danske specialøl om året kan det være svært at finde den rette øl.

Pige drikker øl
Det danske forbrug af øl har været nogenlunde konstant de seneste 5 år, men andelen af specialøl er steget. Kilde: Danmarks Statistik (Foto: © Taras Yakovyn, Taras Yakovyn)

Tallene taler deres eget sprog. Også når det kommer til specialøl. Selvom man i branchen ikke er helt sikre på, om man skal kalde det specialøl eller håndværksbryg, så er det helt sikkert, at danskerne har taget øllene til sig. Madmagsinet sætter i aften fokus på de særlige øl, der er begyndt at fylde mere og mere på hylderne i supermarkederne.

- Det er simpelthen eksploderet de seneste 10 år. Der kommer bare flere og flere, og det bliver ved. Der åbner flere bryggerier, og det slutter ikke her. Danskerne er blevet mere fokuserede, når det kommer til kvalitet frem for kvantitet. Når man først er gået i gang med håndværksbryg, så vender man ikke tilbage til industribryg, fortæller Peter Myrup Olesen, der til daglig driver beerticker.dk.

Siden 2007 har han registreret de danske bryggeriers nye påfund.

- Det er en hobby, der gik grassat. Det startede i 2001, hvor min kone introducerede håndværksbryg for mig. Det fangede mig, og jeg prøvede at smage alt på det danske marked. Siden er markedet bare blevet større og større, fortæller han.

Specialøl for nybegyndere

Med over 1000 forskellige danske øl på hylderne, og et væld af udenlandske valgmuligheder, kan det være overvældende at skulle finde de øl, man bedst kan lide. Kan man lide en dansk pilsner, kan man ikke nødvendigvis lide en engelsk ale eller en traditionel bock. Christian Andersen er ølanmelder og sidder i bestyrelsen for Danske Ølentusiaster. han gievr dig her de bedste tips til, hvordan man kommer i gang med at udforske de mange specialøl.

Udforsk pilsneren

- Hvis man er glad for en pilsner, men gerne vil udforske nye øl, så synes jeg, at man skal starte med andre pilsnere. Køb en lidt dyrere pilsner fra et mikrobryggeri. Der er over 100 forskellige øltyper, så man kan lige så godt starte med det, man kan lide, fortæller han.

Fra pilsner til classic

- Efter man har udforsket pilsneren, så skal man nok ikke gå direkte til en imperial stout. Man kan i stedet smage på en kategori, der i udlandet hedder wiener-øl, og som vi i Danmark kalder classic. Her er det samme øvelse som før. Køb nogle classic-øl, der tiltaler dig. De kan både komme fra udlandet og Danmark.

Fra classic til ale

- Nu kunne man gå videre til Pale Ale. Det er en gammel, engelsk type øl, der er perfektioneret i USA i de senere år og som har inspirere også danske mikrobryggere. Det er en lys øl, der gør mere ud af humlen. Man bruger nogle gange amerikanske humler. De tilfører aromaer som grapefrugt, citrus, eksotisk frugt, eller grannåle og lignende. Der komme her et helt andet smagsbillede, og de er også lidt mere bitre. De er noget mere interessante, synes jeg, og er ofte mere komplekse end pilsner og classic.

Fra ale til IPA

Så tager vi det store spring – her taler vi om den moderne ølrevolutions signaturøl – det er indian pale ale, ofte forkorte IPA. Det er stadig en lys øl, men her får du bitterhed og aromaer for alle pengene. Der er også en høj alkoholstyrke. Her er du altså i en krævende kategori, og hvis du stadig synes, at du mangler noget at smage, jamen så er det næsten kun fantasien, der sætter grænser, med det udvalg vi ser i dag.