Har du også fulgt med? 46.000 danskere deler deres aftensmad i populær facebookgruppe

Gruppens administrator Helle Thorsted tolerer hverken brækemojis eller færdigmad. Det har sine omkostninger.

(Foto: Illustration: Anne Vestergaard Olsen)

- Din magtliderlige kælling.

- Nazitøs.

- Du er jo den største ko, der kan gå på to ben.

Gennem tiden er der landet mange ubehagelige bemærkninger i Helle Thorsteds Facebook-indbakke. Hun har endda modtaget adskillige dødstrusler, men for sygeplejersken fra Silkeborg er de lede bemærkninger en pris, hun er villig til at betale.

Men hvorfor får Helle Thorsted alle disse trusler, vil du nok vide?

Ja, det er faktisk også lidt underligt, for Helle Thorsted er en kvinde, der kæmper en indædt kamp for hygge og fællesskab. Hun er nemlig administrator af facebookgruppen 'Hvad skal vi ha' til aften i dag'. En gruppe, der har lige så mange medlemmer, som der er indbyggere i Herning. Vi taler lige i omegnen af 46.000 mennesker.

Gruppens koncept er simpelt: Alle kan blive medlem, og alle er velkomne til at dele opskrifter og billeder af deres hjemmelavede mad. Man kan også bare like, kommentere og lade sig inspirere, for gruppens flow flyder med medisterpølser i baconsvøb, mørbradgryder, smørrebrødsanretninger, indbagte skinkestænger og tusindvis af andre middagsretter.

Helle Thorsted driver facebookgruppen 'Hvad skal vi ha' til aften i dag' af ren og skær interesse. Hun har i lang tid ikke haft nogen økonomisk indtægt ved at drive gruppen. Tvært imod kostede det hende penge, da hun var med til at udgive en kogebog med udvalgte opskrifter fra gruppen. Selvom kogebogen ikke blev en bestseller, er hun stadig stolt over, at hun fik den udgivet. (Foto: (Privat foto))

Alle opslagene har det tilfælles, at de er lavet af almindelige mennesker. Her er køkkenrod, fedtglinsende stegepander, LED-belysning og IKEA-porcelæn varmt velkomment. Til gengæld skal man kigge langt efter stylede tallerkner og de polerede, farvemættede fotos, som man ellers ser hos madbloggerne og i kogebøgerne.

Og det er skam helt tilsigtet, forklarer Helle Thorsted:

- Der findes så mange flotte kogebøger skrevet af veluddannede kokke, men mange os kan jo ikke lave det. Min mad ser i hvert fald ikke sådan ud. I denne gruppe er maden som vi ser den hos hr. og fru Jensen, og for mig betyder det, at der ikke er så meget, jeg skal leve op til.

Da medlemstallet eksploderede

Når det gælder aftensmad, er Helle Thorsted typen, der godt kan lide, at det er lidt nemt. Hendes favoritret er en tyrkisk linsesuppe, og generelt elsker hun god, hjemmelavet mad. Samtidig synes hun, det kan være "rigtig godt træls" sådan at google rundt i en uendelighed i jagten på opskrifter, når en lang arbejdsdag endelige er ovre.

Det var også derfor, hun for ni år siden tændte sin computer for at oprette en facebookgruppe for første gang i sit liv.

- Jeg husker det faktisk tydeligt. Jeg var kommet sent hjem fra arbejde den aften og skulle lave mad til mine tre børn. Jeg tænkte som sædvanlig: "Åh nej, hvad skal vi nu finde på." I stedet for at ringe til en ven, oprettede jeg gruppen. Det var forbavsende nemt, og jeg skal da lige love for, at det eksploderede med medlemmer.

Tilslutningen til 'Hvad skal vi ha' til aften i dag' gik "helt bananas" i ugerne efter, for Helle Thorsted var langt fra den eneste, der stod i den samme fantasiløse suppedas, når aftenens menu skulle udtænkes. Hver dag strømmede flere hundrede nye medlemmer til facebookgruppen til stor overraskelse for den travle familiemor.

Pulle Hansen er ikke den første, der har lavet et indlæg med medister i svøb på facebookgruppen 'Hvad skal vi ha' til aften i dag?'. Helt tilbage i 2014 postede en bruger ved navnen Lissi et billede af en lignende pølse, men dengang fik den næsten ingen opmærksomhed. Siden da har administrator Helle Thorsted oplevet en stigende interesse for de svøbte pølser. (Foto: Pulle Hansen)

- Jeg tænkte først, at det kan da ikke passe, men det var jo også sjovt at opdage, at der var så mange andre, der tænkte som mig.

Der gik ikke lang tid, før Helle Thorsted bestyrede et madfællesskab med flere tusinde medlemmer. Hurtigt blev hun bevidst om, hvilket særligt sted det var, hun havde skabt.

- I begyndelsen var der en enorm hyggelig stemning i gruppen. Brugerne hjalp virkelig hinanden, og det var rørende at se, hvordan folk fra alle mulige egne i landet delte erfaringer, fortæller Helle Thorsted med en begejstring i stemmen, som talte hun om et af sine børn.

Man siger ikke bare "ad, hvor ulækkert".

Spørger man et trofast medlem af gruppen, 37-årige Pulle Hansen fra Bindslev i Nordjylland, er det netop den hyggelige stemning i facebookgruppen, som er grunden til, at hun flere gange om ugen scroller feedet igennem.

- I mange andre madgrupper på de sociale medier kan der være en hård tone. "Sikke et dumt spørgsmål" eller "Ad, hvor ulækkert", kan folk skrive, men sådan noget finder man ikke her. Alle spørgsmål er velkomne, for her er der plads til alle, og det kan jeg godt lide, siger Pulle Hansen, der har ansvaret for at servere aftensmad til sin mand og familiens tre børn ved siden af sit job som selvstændig negletekniker.

Det er hverken billedkvaliteten eller typen af retterne, der afgør om et post får mange likes, fortæller administrator Helle Thorsted. De mest populære opslag har ofte en eller anden historie knyttet til sig, og det kan betyde, at opskriften når ud til langt over 20.000 brugere, hvis man er heldig. (© 'Hvad skal vi ha' til i aften i dag?')

Selv henter hun ofte inspiration i gruppen, fordi opskrifterne er til at gå til - og ikke mindst handle ind til:

- Jeg er totalt nordjyde, og der er ikke noget fint over mig, så jeg føler mig bare virkelig hjemme i gruppen.

For et par uger siden følte hun så, at hun burde give noget tilbage til fællesskabet. Det blev så en opskrift på ovnbagt medisterpølse svøbt i bacon på et leje af rodfrugter.

- Den er simpelthen så lækker og nem den ret, og når folk så liker eller beder om opskriften, ja, så er det da bare så dejligt, siger Pulle Hansen.

Accepterer ikke dårlig snak

Det er lige netop hyggen og den gode tone, som Helle Thorsted værner om som administrator. For selvom en aftensmadsgruppe lyder ufarlig, så støder hun ugentligt på folk, der overskrider hendes grænser.

- Jeg accepterer ikke dårlig snak, og jeg gider ikke at folk, der ikke kan acceptere andre og deres valg. Man kommenterer ikke andres mad med en bræk-smiley. Det er simpelthen ikke gavnligt for fællesskabet, siger Helle Thorsted og fortsætter:

- Og hvis folk spørger efter vegetarretter, og andre så kommer med sådan nogle "kaninføde-kommentarer", så er det bare ud. At nedgøre andre har ingenting at gøre med hygge.

Derfor er Helle Thorsted hurtig og kontant, når det gælder ballademagere. Folk bliver smidt ud, også selvom det tit ender grimt. Og nu er vi så tilbage til, hvor vi begyndte: truslerne i hendes indbakke.

For dem er der mange af, når man som Helle Thorsted kæmper en indædt kamp som hyggens vogter. I takt med at gruppen har vokset sig større, er der kommet flere af de barske bemærkninger.

Det betyder, at Helle Thorsted må udelukke endnu flere og flere fra gruppen, og det medfører ofte vrede og ubehagelige henvendelser.

- Der er ingen grænser for, hvad folk kalder mig. Og hvis jeg blokerer dem, så finder de mig på anden vis, men jeg har valgt ikke at tænke for meget på det. Hvis vi havde et samfund med 46.000 mennesker ude i virkeligheden, så var der jo også en masse regler, så mine få regler må folk acceptere.

Helle Thorsted bruger da også gladeligt en halv time til en hel time om dagen på at styre 'Hvad skal vi ha' til aften i dag' og gennemgå kommentarer og beskeder for brugere - også selvom gruppen på ingen måde bringer hende nogen form for indkomst.

- Jeg håber sådan, at gruppen kan blive ved med at fortsætte i fremtiden og forblive, som den er i dag. Selvom jeg har drevet den i ni år, bliver jeg aldrig træt af det, for jeg holder så meget af den nærhed og det fællesskab, som stadig er her.

Fik du lyst til at prøve Helle Thorsteds tyrkiske linsesuppe? Her kommer den:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter