Har du smagt dem? Eftertragtede bær topper lige nu

Havtorn er bare én af oktober måneds lækre råvarer.

Havtorn er i sæson i september og oktober, og du kan kvit og frit plukke de modne bær, der især vokser ved kysterne. (Foto: © Illustration: Nicolai Bruun, DR)

Går du en tur ved kysterne lige nu, vil du ikke bare med stor sandsynlighed blive blæst godt igennem af oktobervinden.

Du vil muligvis også kunne spotte bugnende klaser af skinnende gul-orange bær i krattet langs vandet: Havtorn.

Men de smukke, syrlige bær er ikke ene om at berige både vores syn og smagsløg i oktober.

Naturen byder på mange sprøde grøntsager og frisk fisk, som ligesom havtorn topper på denne tid af året.

Her kan du finde inspiration til, hvad du skal have fingrene i for at få det bedste ud af oktobers spisekammer.

1

Havtorn - kystens eksotiske gavebod

(Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Niels Ahlmann Olesen/Scanpix)

Jeg har det ret vildt over, at de eftertragtede havtornbær vokser frit og lyser efteråret op på vores breddegrader.

I mit hoved er havtorn nemlig nærmere i smagskategori med eksotiske frugter som passionsfrugt og ananaskirsebær end med danske æbler og jordbær.

De friske, orange bær, der er rige på antioxidanter og vitaminer, kan føles som lidt af en syrebombe i munden. Havtorn egner sig derfor perfekt til at komplementere både salte og søde retter med et syrligt og frugtigt pift.

Du kan forlænge havtornsæsonen ved at koge bærrene til marmelade eller en curd, som kan bruges til ost, brød og i kager.

En anden genvej til havtorn-himlen er at lave havtornsaft, der praktisk talt kun kræver, at du tilføjer vand. Den kan bruges til at give kant til en dressing eller som det syrlige i fiske- eller kyllingeretter, hvor du måske ville have brugt hvidvin eller eddike.

Tip: De skarpe torne på busken kan gøre det svært at komme i nærheden af havtorn. Brug derfor med fordel en saks til at klippe klaser af eller forsøg at nippe bærerne forsigtigt af - men gør det nænsomt, for bærerne er skrøbelige og kan let splatte ud i dine fingre.

2

Spinat - det alsidige fyld

(Foto: © Pixabay, Pexels)

Selvom spinat måske ikke giver dig gigantiske biceps i Skipper Skræk-fart, er der stadig masser af fordele for både krop og sjæl ved at fylde dig med de grønne, vitaminrige blade.

Det er en af den slags grøntsager, du nærmest kan proppe i alt uden at gøre nogen fortræd på grund af spinatens milde smag og bløde tekstur.

Det kan være som fyld i salater eller sandwiches, men spinat har også den fordel, at de egner sig til at blive både frosset og varmet.

Jeg foretrækker at bruge spinat som fyld i en tærte eller i en cremet pastaret. Under opvarmning ændrer smagen af spinat en smule karakter, og jeg kan godt lide, at den lækre smag af lun spinat får lov at fylde mere i retten.

Spinat fungerer også perfekt i en pesto med olie, nødder eller kerner, hvidløg og lidt hård ost.

Det er iøvrigt nu, du skal fylde depoterne med Skipper Skræk-energi, for frisk spinat smager bedst og koster mindst fra april til oktober.

Tip: Blanchér den friske, fyldige spinat på panden, så den falder lidt sammen, og pres eventuelt lidt af den overskydende væske ud, før du fylder den i en tærte. Så forsvinder spinaten og den lækre smag ikke i mængden af fyld, og du undgår, at tærtebunden bliver sjappet.

3

Radiser - den sprøde lyserøde

(Foto: © Jo Lanta, Unsplash)

Radiser er en af de grøntsager, der især fanger mit øje i grøntafdelingen på grund af den smukke, rød-pinke farve og deres nuttede størrelse.

Jeg elsker at snacke friske radiser, og derfor er det kun i sjældne tilfælde - og kun hvis det er et par halvslatne radiser, jeg har tilbage - at jeg ville bage dem eller smide dem i en ret på panden.

Jeg vil nemlig helst undgå at spolere den sprødhed og saftighed, der kendetegner en frisk radise, og som udløser en virkelig tilfredstillende lyd, når den knaser mellem tænderne - i hvert fald når det er en selv, der spiser dem.

Smagen kan minde lidt om peberod eller sennep, og de mest smagsstærke radiser kan måske skræmme nogle lidt væk fra de lyserøde djævle.

Hvis du synes, radiser er lidt for heftige i smagen til at spise hele, så prøv at skære dem i tynde ringe og spis dem på en kartoffelmad eller i en salat som supplement til rødløg.

Tip: Er de sidste radiser i posen blevet lidt slatne efter et par dage i køleskabet, så kom dem i en skål med iskoldt vand - så har de det med at live lidt op igen.

4

Kuller - torskens faste fætter

(Foto: © Gustav Lundborg, Pexels.com)

Kan du også få kuller af dyre priser ved fiskehandleren, bør du løbende holde øje med, hvilke fisk der er i sæson. De er nemlig ofte langt billigere end havklassikere som laks eller torsk.

Lige nu kan du så faktisk købe dig til kuller - altså fisken - til rimelige priser mange steder.

Kuller er i familie med torsken, men er lidt fastere og har mindre flager i kødet. Og så er den ofte lidt billigere end sin populære fætter.

En kullerfilet er skøn at smide på panden i smør eller i fritureolien som fisken i den engelske signaturret fish 'n' chips.

Du kan også give kyllingen en pause i karryretterne og fylde stykker af kuller i i stedet, som det gøres i eksempelvis i denne opskrift. Det delikate kød kræver ikke lang tilberedning og kan bare tilsættes i den varme curry lige før servering.

Kulleren må fanges året rundt, men er især at finde i august til november, så det er nu, du skal pakke fiskestangen eller jagte et godt tilbud hos fiskehandleren.

Der er nemlig gode penge at spare og ditto smag at hente ved at gå efter fisketyper, der er i sæson.

Tip: Sørg for at salte din friske fisk godt omkring 20 minutter inden tilberedning, så salten bedre kan nå at trænge ind i kødet, og du får mest muligt smag ud af den delikate fisk.

5

Græskar - efterårets (u)hyggelige maskot

(Foto: © Josh Willburne, Unsplash)

Om du fejrer halloween eller ej, er der alt mulig grund til at fylde maven med græskar i oktober.

Græskar kommer i et hav af størrelser, former og farver, som dog alle er kendetegnet ved deres hårde skal og sødlige, milde smag.

Og så er der stort set ikke noget på græskarret, du ikke kan bruge i køkkenet. Medmindre det selvfølgelig er et pyntegræskar, som ikke bør spises.

Lad for både smagens og nemhedens skyld skrællen sidde på, hvis græskarret vel at mærke er økologisk. Det gør kun dine græskarfritter eller græskarsuppe endnu mere fyldig og lækker at udnytte det gode, der sidder i skrællen.

Vil du udnytte hele græskaret, kan du skrabe kernerne ud og riste dem med salt i ovnen. Så er cirklen ligesom sluttet, når du drysser de salte, sprøde kerner på som topping på din suppe.

Hvis du vil gå fuld amerikaner på både halloween og græskar, skal du også kigge mod det søde køkken, hvor kaffebarerne i USA langer masser af pumpkin lattes og cheesecakes med græskar over disken i efteråret.

Tip: Har du planer om at udskære et græskar som (u)hyggelig halloween-lanterne i anledning af den amerikanske højtid den 31. oktober, så sørg for at skrabe så meget som muligt kød ud af græskaret til brug i køkkenet - det vil ovenikøbet hjælpe dit græskaruhyre til at skræmme "trick or treaters" væk fra din hoveddør.