Har rejst 8.000 kilometer for at smage hypet dansk øl: ’Jeg vil hellere dø end at gå glip af det her’

Hysteriske køer, tusindvis af dollars og sjældne bajere med blåbær. Danmark er for alvor sat på ølturistens landkort, fortæller ekspert.

Hvor langt vil du gå for en øl?

Amerikanske Eric Linder har stået i et ærkedansk regnvejr i 25 timer fra onsdag middag.

Læg oveni, at han har rejst små 8.000 km fra sit hjem i Colorado, USA, for at få lov at fryse på fortovet ved en trafikeret hovedvej i København. Så har man idé om, hvor langt han vil gå.

Og han er ikke alene. Når man ser de godt 300 mennesker, der ligger i kø bag ham, får man hurtigt associationer til køer til festivalpitten eller når hypede kendissneakers kommer på gaden. Men for Eric Linder er det meget vildere.

- Det her er kæmpestort for mig! Jeg vil hellere dø end at gå glip af det her, fortæller den 34-årige samler, der måtte improvisere en presenning af affaldssække for at modstå regnen en gang i nat.

(Grafik: Oliver Seppo)

Køen slanger sig et godt stykke og stopper ved ølbaren Himmeriget. I dag sætter man en særlig øl til salg - som den eneste bar i verden - i et begrænset oplag.

Cantillon Blåbær Lambik 2019 hedder den eftertragtede øl, der er blevet til i et samarbejde mellem stjerne-ølbrygger Jeppe Jarnit Bjergsø og det belgiske bryggeri Cantillon. Siden 2005 er den blevet sendt på gaden én gang årligt.

Hvis man er typen, der maksimalt vil gå hen til nærmeste dagligvareforretning for at købe sin øl – og gerne en bærevenlig sixpackform – lyder det meget eksotisk.

Så hvad skyldes hypen?

Juleaften for ølnørderne

Ifølge øleksperten Carsten Berthelsen, så er det en slags juleaften for ølfans, der er valfartet fra udlandet.

- Der er en alverdens interesse omkring det, som Jeppe (Jarnit Bjergsø) laver, fortæller Carsten Berthelsen med henvisning til danskeren, der står bag succesbryggeriet My Evil Twin Brewing og er medstifter af ølbaren Himmeriget, hvorfra blåbærøllen sælges.

- Så har Jeppe (Jarnit Bjergsø) tilmed lavet en øl med tilsætning af en nordisk råvare - blåbær. Særligt de sure og bitre øl er folk meget vilde med lige nu. Og så er det belgiske bryghus bag jo hypet blandt ølkendere. Det er en slags juleaften for ølfolket, kan man sige, siger Carsten Berthelsen.

Det er begivenheder som disse, der understreger, at Danmark er kommet på ølturistens landkort, fortæller Carsten Berthelsen. Men andre bryggerier, med det anerkendte bryggeri Mikkeller og deres aktuelle ølfestival Mikkeller Beer Celebration i spidsen, spiller også en kæmpe rolle.

Ølekspert Carsten Berthelsen sammenligner udviklingen med den danske restaurationsbranche, hvor gæster fra udlandet gladeligt betaler flybilletter og hotelophold for at spise på danske Michelin-templer.

Det er ølentusiasten Eric Linder fra Colorado enig i. Det er tredje gang han tager turen til København.

- Der sker helt vilde ting i Danmark! Her er jo noget af det bedste øl i hele verden. Flere og flere mennesker i USA er blevet opmærksomme på, hvad der sker i Danmark. Der er en ølkultur, som man estimerer højt.

Eric Linder (tv.) bærer et par trofæer i form af blåbærøllen han har stået i kø til. Vi nåede ikke at høre, hvordan den smagte, fordi han skulle videre til en anden release, og derfor har ventet med at åbne dem. (Foto: Privat)

Sælges for uhyrlige summer

Men med popularitet følger også markedspotentiale og spekulation, fortæller Carsten Berthelsen. Ifølge DRs oplysninger kan den omtalte blåbærøl gå for flere tusinde dollars på nettet.

- Det er jo det samme, der er sket inden for vinens verden. Vi har fået en gourmetkultur og med det følger også et segment, der spekulerer i at sælge og eje de rigtige flasker. Folk er villige til at betale uhyrlige summer.

Amerikanske Eric Linder nikker genkendende til tendensen med at handle sjældne ølflasker. Han samler selv på øl, men i dag handler det om nydelse og fællesskab, understreger han:

- Helt ærligt, handlede det bare om et salg, så var jeg blevet hjemme i min varme seng i Colorado. Jeg kunne ikke drømme om at stå i sådan en kø for andre ting, fortæller han og fortsætter:

- Det her handler om smagen. Og at dele det med vennerne i en smuk by.

Bliver du sulten af ølsnakken? Så prøv en af disse opskrifter med øl:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter