Her er retterne, der sparker dine tømmermænd til hjørne: 'Det smager vanvittig godt'

Disse snaskede bud på grøn comfort-food vil få dig til at glemme alt om kød - og gøre dagen derpå lidt mere udholdelig.

Første januar er takeawaybranchens mest travle dag på året. Orker du ikke ventetiden, kan du sagtens lave din egen comfortfood. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo, DR)

Denne artikel blev første gang udgivet 1. januar 2021.

Oksekødsburger, peperonipizza og grillkylling.

Årets første dag står for mange danskere i hurtigmadens tegn. Selvom du nok har svoret, at januar skal være fyldt med grøntsager, kan det stadig være svært at gennemskue, hvordan tømmermandsmad egentlig bliver rigtig velsmagende uden kød.

I anledning af årets største fastfooddag bringer vi her fem overkommelige opskrifter på comfortfood uden kød lavet af blogger og kogebogsforfatter Camilla Skov fra 'Vegetarisk Hverdag'.

Camilla Skov er kendt for sin passion for snasket vegetarmad, og hun sparer hverken på ost eller smagsgivere.

Opskrifterne er nemme at gå til, og tidsmæssigt svarer de nogenlunde til leveringstiden hos mange takeaway-tjenester, når der er travlt på årets største takeaway-dag.

1

Mac n' cheese: Genial skovlemad

Amerikanerfavoritten macaroni & cheese er en oplagt "skovleret" på en dag som i dag. Bagt pasta med ost lyder måske ikke som nogen delikatesse, men det kan det faktisk sagtens gå hen og blive, hvis du benytter dig af amerikanernes velkendte oste-hack: Du skal bruge flere forskellige former for ost.

Hvilke oste, der er særlig velegnede, kan du læse her, men det behøver hverken blive dyrt eller besværligt, det lover vi.

2

Nudelsalat med spejlæg: Overraskende godt

Har du nogensinde brugt spejlæg i en salat?

Normalt tænker vi nok spejlæg som noget, man spiser til morgenmad med rugbrød eller bacon til. Men spejlæg er faktisk virkelig godt i asiatiske retter.

Steger du det rigtigt, får det nemlig en delikat sprødhed, der får din salat til at smage overraskende godt. Prøv for eksempel denne krydrede version med chili og hvidløgsdressing.

De salte peanuts gør den ideel som tømmermandsmad, og da den rummer både æg, grønne bønner og nudler efterlader den dig dejlig mæt.

3

Halloumi Stroganoff: Gryderet med ost? Ja tak!

På få år er halloumiost eller grillost blevet en hypet spise i Danmark, og det giver god mening. Den salte ost har en helt særlig konsistens, der gør den til et oplagt alternativ til kød.

I denne opskrift har Camilla Skov tryllet den traditionelle ret bøf stroganoff om til en vegetarisk version, og det slipper hun godt fra. Halloumi Stroganoff smager vanvittigt godt. Med hjælp fra tomatpuré og fløde bliver gryderetten en cremet mundfuld, der beviser, at man sagtens kan lave en gryderet med ost som hovedingrediens.

4

Svampecarbonara: Masser af umamismag

En anden velkendt favoritopskrift, som Camilla Skov har lavet i en grøn version, er spaghetti carbonara. Men kan man overhovedet lave en lækker cabonara uden bacon eller pancetta? Det kan man faktisk godt.

Med et læs svampe kan du nemlig fremtrylle en lækker umamismag, og selvom man måske kan diskutere, om retten stadig burde hedde en carbonara, så ændrer det ikke på, at det er virkelig god tømmermandsmad.

5

Halloumiburger: Den perfekte kombi

Hvis du er frisk på et alternativ til oksekødsburgeren, så prøv denne halloumifætter med hjemmelavet tartarsauce.

Selvfølgelig kan du også bare servere burgeren med ketchup og mayonnaise, men tartarsauce kan altså et eller andet dagen derpå.

Takket være halloumiostens chewy konsistens, opnår du her en burgerbøf med masser af bid og smag af salt. En ikke helt dårlig kombi på årets første dag.