Hun var Danmarks største madguru: Her er 5 tips fra Kirsten Hüttemeier til at gøre din mand lykkelig

Spørgsmålene til Kirsten Hüttemeiers brevkasse bar tydeligt præg af, at gamle kønsroller stadig levede i bedste velgående i 70'erne.

(©DR)

Rødstrømpebevægelsen, bare bryster og nye kønsroller gjorde sit indtog i 1970'ernes Danmark.

Men det var dog langtfra alle kvinder i perioden, som var parate til at smide bh'en og lade mændene om kødgryderne. I hvert fald ikke, hvis du tager et kig i Familie Journalen fra 70'erne.

I madguruen Kirsten Hüttemeiers brevkasse bar spørgsmålene nemlig ofte præg af at handle om, hvordan kvinderne bedst muligt kunne servicere ægtefællerne derhjemme.

Kirsten Hüttemeier satte pris på det gode og det gammeldags. Stofservietter frem for køkkenrulle er eksempelvis altid at foretrække, når man hedder Hüttemeier. Klippet er fra 1996.

Kvinden, der skulle blive Danmarks største madguru, blev uddannet husholdningslærerinde i 1934. Siden holdt hun foredrag, skrev ultra-populære kogebøger og arbejdede for flere forskellige magasiner.

Som du også kunne se i'Historien om Danmark'-afsnittet om efterkrigstiden, blev Hüttemeier dog for alvor kendt som skribent og brevkasseredaktør i Familie Journalen i 60'erne og 70'erne. Opskrifter, madtraditioner og køkkendyder blev med stor passion og autoritet lært videre til danskerne helt indtil år 2000.

Her får du 5 tips til madlavningen fra Hüttemeiers 70'er-brevkasse.

1) 25 herrer til frokost

(19. oktober 1971)

Spørgsmål: Jeg skal have 25 herrer til frokost og vil starte med sild. Derefter havde jeg tænkt forloren skildpadde, for det holder min mand så meget af. Men hvad skal desserten være, og hvilken vin skal vi drikke til?

Svar: Det er en udmærket idé med sild og forloren skildpadde, men giv ingen dessert - slut med ost. Det kan være en cremeost i små vandbakkelser eller hjemmebagte ostemedaljer og "bliv i" øl og snaps til alle tre ting. Giv ikke vin til skildpadden efter øl og snaps til sildene.

2) Ål i dybfryseren

(3. august 1971)

Spørgsmål: Min mand har fanget en del ål, hvor længe kan de ligge i dybfryseren?

Svar: Ca. 3 måneder, ikke længere, da ål jo er en fed fisk.

Martin Brygmann havde stor succes med at parodiere Kirsten Hüttemeier, da han var en del af satiregruppen Lex & Klatten i 90'erne.

3) 10 sultne lystfiskere skal have mad

(30. november 1971)

Spørgsmål: Min mand er lystfisker og kommer tit hjem med nogle fiskervenner og en del torsk. Hvordan koger eller steger jeg dem? Ofte er der 10 fiskervenner med hjemme, og jeg har ingen fiskegryde.

Svar: Brug ovnen... I Deres bradepande, der smøres med smør, lægges de rensede torsk, evt. fyldt med persille, andre med tomat, rå champignoner osv. Fisken pensles med smør og drysses med rasp og steger i ovnen ved 225˚ i 20 minutter, alt efter størrelse. Serveres med kogte kartofler, smeltet smør, revet peberrod og en god sennep samt hakkede, hårdkogte æg.

4) Ål til min mands fødselsdag - hvad mere?

(26. oktober 1971)

Spørgsmål: Min mand fylder år og skal have nogle venner på besøg. Han vil så gerne have ål. Hvad giver jeg foran og bagefter? Vi skal helst have øl og snaps.

Svar: Foran ål findes kun få ting, man kan servere, som f.eks. et stykke surbrød med hjemmelavet leverpostej med sky og lidt surt. Så den stegte og slut med forskellige oste. Giv god kaffe med lidt hjemmebagt bagefter.

5) Min mand har fanget multer

(2. november 1971)

Spørgsmål: Vi bor ved Vesterhavet, og min mand har fanget nogle multer. Hvad er det for en fisk, og hvorledes tilberedes den?

Svar: Multen er i familie med laksen og er en rundfisk. De kan rense fisken, dampe den hel eller udskåret i skiver i vand, der er krydret med salt, hele peberkorn, laurbærblade, eddike og 1/2 løg, hvori er stukket tre hele nelliker. Husk: fisken skal kun dampe heri. Fisk må aldrig koge.

Kirsten Hüttemeier døde 88 år gammel i 2003. Hun nåede at udgive 55 forskellige kogebøger.

Småkager skal der til. Og især disse gode gammeldags småkager, som Hüttemeier har døbt "Farmors små prinser". Klippet er fra 1999.

Del: