Hvem si'r, det er svært? Her er 5 mundvandsdrivende retter med fisk

Der er faktisk ingen undskyldning for ikke at komme i gang med at spise fisk.

Ny undersøgelse fra Københavns Universitet og Professionshøjskolen Absalon viser, at en stor del af den yngre generation faktisk gerne spise fisk, end de gør. (Foto: © Illustration: Anne Vestergaard, DR)

Vi har hørt det tusind gange: Fisk er sundt, og vi bør spise meget mere af det.

Problemet er bare, at det kan føles dyrt og besværligt at skulle tilberede fisk i en hverdag på budget, hvor madlavningen bare skal overstås.

Eller måske har nogen i husstanden en idé om, at fisk ikke lige er deres favoritspise.

Især børn har ry for at rynke på næsen over fisk på menuen, men ifølge en ny undersøgelse fra Københavns Universitet og Professionshøjskolen Absalon, vil en stor del af den yngre generation faktisk gerne spise fisk, men får det bare ikke serveret derhjemme

Der findes - bogstaveligt talt - et hav af forskellige arter, som kan tilberedes på så mange måder, at det næsten er umuligt at sige, at man ikke kan lide bare noget fisk.

Tilbage er så undskyldningen om, at det er dyrt og bøvlet, men fisk kan sagtens være billigt, hvis du køber det i sæson - og nemt at tilberede.

Her er fem nemme retter med fisk, som du kan lade dig inspirere af

1

Fisk i papillote - alt i éneren

Pak valgfri fisk, grøntsager, urter og lidt hvidvin sammen i en sølvpapirspakke i ovnen eller grillen, og du har et lækkert måltid uden unødig opvask.

Går du efter fisk og grøntsager i sæson - for eksempel kuller, blomkål og porrer her i oktober - er det også en billig måde at få sin ugentlige dosis fisk.

I 'papillote' betyder egentligt bare 'i papir', men det franske ord får da retten til at lyde lidt mere fancy - selvom den er tæsk... torskenem!

2

Ovnbagt fisk i kokossauce - den cremede og lune

Denne venezuelanske fiskeret serveres med ris er både cremet og kraftfuld i smagen med hvidløg og grøn peber, som varmer godt i de kolde måneder.

Du kan skifte de grønne pebre ud med dens gule eller røde søskende eller bare lidt porre i skiver, og servere den cremede ret med ris og friske grøntsager.

3

Fiskeburger - klassisk lækkerhed

Hvis man skal finde en lighed mellem en oksekødsburger og en fiskeburger, er det, at de begge smager herregodt. Den sprøde fisk giver et mere friskt bid i den bløde bolle og til den kølige salat.

Her er det paneret kuller, der er i, men du kan sagtens bruge enhver anden hvid fisk.

Er du mere til lune fiskefrikadeller, kan de også sagtens bruges i en bruger, ligesom tartarsovs også altid er en vinder i en fiskeburger.

4

Sprød rødspætte - sprød og kræsenvenlig

Når fiskefileten og den hjemmerørte remoulade kommer på bordet, er det svært at sige nej for selv den mest kræsne fiskespiser.

Fiskefilet laves ofte af rødspætte og er ikke bare god til rugbrød, men også til en salat eller på et stjerneskud med rejer, asparges og thousand island-dressing.

Skal fiskefileten være ekstra sprød, kan du som her udskifte den sædvanlige rasp med panko, som er en japansl udgave af rasp. Den kan købes billigt i de fleste supermarkeder og består af lidt større flager end almindelig rasp, som gør paneringen endnu sprødere - og jo sprødere, jo bedre, ikke?

5

Tunsalat - hurtigst og billigst

En dåse tun koster ikke meget mere end 12 kroner og er perfekt altid at have i køkkenskabet, når der hurtigt skal mad på bordet.

Du kan lynhurtigt røre dåsetunen op med lige det, du har: mayonnaise, creme fraiche eller hytteost som i opskriften her, der giver mere protein og fylde til din tunsalat.

Server den på en skive rugbrød eller som fyld i en grøn salat.