Hvidt brød kan sagtens være smækfyldt af fuldkorn

Døm ikke et brød på farven, for mørke brød er ikke nødvendigvis fulde af fuldkorn, og hvide brød kan være det. Gå i stedet efter Fuldkornslogoet, lyder rådet.

Vi skal spise mere fuldkorn, lyder sundheds-mantraet, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn hver dag.

I kølvandet af den anbefaling har hvidt brød fået mange hårde ord med på vejen, men det er helt forfejlet at dømme et brød på farven, lyder det fra Camilla Toft Petersen, der er kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet, hvor Fødevarestyrelsen Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, detailhandlen og en række fødevareproducenter samarbejder om at få mere fuldkorn ud til danskerne.

- Det er ikke rigtigt, at hvidt brød per definition er dårligt brød uden fuldkorn. Vi vil gerne den myte til livs. Der findes lækre og smagfulde fuldkornsvarianter, som er lyse og et godt alternativ til det velkendte gammeldags franskbrød, fortæller hun.

Hvid hvede med fuldkorn

- ’Hvid hvede’ er et eksempel på en variant af fuldkornsmel, som giver bagværket en lys farve og mild smag, og som samtidig er 100 procent fuldkorn, uddyber Camilla Toft Petersen.

I ’Madmagasinet’ i aften tester journalist Mette Frisk en række brød-myter. Blandt andet ser hun sammen med bager Mikkel Hansen, indehaver bageriet Pompei i Ribe, på indholdet af et mørkt brød og et hvidt brød, som Mette Frisk betegner som ’en god gang franner’.

Klik play i videoen i toppen af artiklen og hør bager Mikkel Hansen forklare, hvorfor det hvide brød er sundere end det mørke.

Den omvendte verden

Flere testsmagere af brødene tror, at det mørke brød er fyldt med fuldkorn, og det hvide er mindre sundt, men bageren kan afsløre, at det er helt omvendt. Det hvide brød indeholder 80 pct. fuldkorn, mens det mørke brød er bagt med almindeligt hvedemel og farvet med malt.

Ifølge Mikkel Hansen er der smagfulde grunde til, at bagere bruger malten, men det handler også lidt om, at det kommer til at ligne det, man forbinder med et grovbrød:

- Det giver smag og fugt til brødet, og så kommer vi det også i for farvens skyld, fordi det ser godt ud at have et mørkt brød, siger han.

Myte fra rugbrødet

Han gætter på, at danskerne forbinder mørkt brød med fuldkornsbrød, fordi vi har spist rugbrød i mange, mange år, og rugbrødet har også den mørke malt-farve.

Fuldkornpartnerskabet har heller ikke noget entydigt bud på, hvorfor mange tror, at et brød skal være mørkt for at indeholde fuldkorn:

- Vi ved faktisk ikke, hvordan denne myte er opstået, men den lever i bedste velgående. Formentlig fordi det skal gå stærkt, når vi handler, og her er det lettere at forholde sig til brødets farve end til ingredienslisten, siger Camilla Toft Petersen.

Både hun og bager Mikkel Hansen har et godt råd til alle, der vil finde et fuldkornsbrød uden at kigge efter farven på brødet: Gå efter Fuldkornslogoet, som findes på en lang række produkter og er en garanti for, at brødet har et højt indhold af kostfibre og fuldkorn.

Du skal gå efter det orange mærke på brødet, hvis du vil have brød med fuldkorn.

Se 'Madmagasinet' i aften på DR1 kl. 21

Herunder finder du 'Madmagasinets' kok Adam Aamanns opskrifter på godt brød.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk