Klokken er 20:58 fredag aften.
Du står på en propfyldt bar, og selvom du egentlig synes, det er for tidligt at tænke på jul, har du allerede skrålet med på 'Last Christmas' mindst fem gange.
Mens hele lokalet sitrer, forsøger du at mase dig frem mod baren.
For om et minut frigives årets julebryg. "Sneen falder", som man siger, når kapslerne vippes af de første flasker.
Og du skal være en af de første til at smage de gyldne dråber, når bartendere og mænd og kvinder i nissekostumer deler ud af øllen, der kun kan købes i omkring syv uger om året.
Har du i løbet af de sidste 30 år været på bar den første weekend i november, vil du muligvis genkende scenariet.
Det er selvfølgelig J-dag, der er tale om.
Traditionen, som Tuborg kan tage en stor del af æren for, hvor bryggerierne frigiver årets juleøl den første fredag i november klokken 20:59, har været afholdt siden 1990 - kun afbrudt af det herrens år 2020, hvor corona satte en stopper for de nisseklædte øluddelere.
J-dag er elsket og hadet, men spørger du professor i marketing ved BSS på Aarhus Universitet Polymeros Chrysochou, er der en helt særlig grund til, at traditionen stadig holdes i live mere end 30 år efter, den blev opfundet som et markedsføringsgreb.
- For det første har man givet det en specifik dag, hvor der frigives noget, du ikke har kunnet drikke siden sidste jul. Set fra et psykologisk perspektiv er det, ligesom hvis du faster, og du ser frem mod den dag, du endelig må spise igen, siger han.
Han sammenligner Tuborgs markedsføring af J-dag med Coca-Colas ikoniske julemand med det røde tøj og hvide skæg, der med tiden er blevet mere et symbol på julen i sig selv end med Coca-Cola.
- Skal du lave sådan en tradition, bliver du nødt til at respondere med forbrugerne. J-dag er et godt match til dansk kultur, fordi der er så særlig en tradition for juleøl, der ikke findes mange andre steder. Og så er det en god anledning til at gå ud og drikke øl, som danskerne altid leder efter, siger Polymeros Chrysochou.
Skal du ud og drikke juleøl i aften? Så får du her seks facts om traditionen for juleøl, du kan belære vennerne med over de kolde bajere.
Plejede at være om onsdagen
Fra 1990 til 1999 måtte du en tur i byen på "lille-lille-fredag" for at komme først til juleølsfesten.
J-dag blev nemlig oprindeligt afholdt om onsdagen, hvor øllen blev frigivet ved midnat.
Men fraværet på ungdomsuddannelserne og universiteterne var så højt dagen efter, at Tuborg i samarbejde med Bryggeriforeningen besluttede at give elever og andre julebrygsentusiaster lov til at sove den ud om lørdagen i stedet.
Siden da er Tuborgs og mange andre bryggeriers juleøl blevet frigivet den første fredag i november klokken 20:59.
Fandt på kampagnen, før øllen kom på flaske
"Glædelig jul og godt Tub'år."
Den ikoniske reklame med julemanden, der jagter juleøl, er svær at komme udenom i månederne op til jul. Det har den været siden 1984, hvor Tuborg-kanen for første gang gled hen over biograflærredet og sidenhen indtog vores fjernsyn.
Og selvom mange måske forbinder den mørkeblå baggrund med dalende hvide snefnug med Tuborgs Julebryg og J-dag, begyndte kampagnen faktisk før, julebryggen overhovedet var blevet opfundet.
I 1979 udsendte Tuborg nemlig et postkort med det ikoniske slogan og snefyldt himmel, som skulle ønske Tuborgs kunder en glædelig jul.
Mange troede, at det betød, at der var en ny øl på markedet og begyndte at spørge efter, hvor man kunne få "snebajeren", fortæller Carlsberg, som ejer Tuborg. To år senere havde Tuborgs bryggere en julebryg klar på hylderne.
Ikke kun en Tuborg'sk mærkedag
J-dag er den måske største gå-i-byen-dag i landet.
Selvom det er en Tuborg'sk opfindelse at frigive juleøllen i begyndelsen af november, er der i dag mange store og små bryggerier, der er hoppet med på vognen og er med til at sætte julen i gang den første fredag i november.
Polymeros Chrysochou gætter på, at J-dag i dag ikke længere udelukkende er forbundet med Tuborg, da flere bryggerier nu tager del i den festlige aften.
- I dag er det måske mere dem, som kan huske reklamerne fra dengang, der associerer J-dag kun med Tuborg, siger han.
Officiel nok til ordbogen
Burde J-dag være en national helligdag - eller forvises til glemmebogen?
Det er der delte meninger om, men kigger du i ordbogen, er J-dag altså kommet for at blive.
"J-dag" blev anerkendt som ord i 2008 og beskrives i den danske ordbog som "den dag i efteråret hvor et bryggeris julebryg kommer i handlen".
Og salget varer selvfølgelig helt til påsk... jul.
Julebryggen er et blandingsprodukt
Tuborg Julebryg blev skabt som et blandingsprodukt af øllene Tuborg Guld, Fine Festival og KB hvidtøl.
Opskriften på Tuborg Julebryg har dog ændret sig flere gange, hvor der blandt andet er blevet leget med lakridssmagen og ekstra humle gennem årene. Den består stadig af tre forskellige råøl, så der altid kan blandes mere juleøl ved mangel.
Juleøl er ikke én øltype, men har typisk en højere alkoholprocent, er sødere og mørkere end en almindelig pilsner.
Flere juleøl end nogensinde
Vi har drukket juleøl længe før, der var noget, der hed J-dag.
Og noget tyder på, at vi danskere kun blivere vildere efter at drikke - og brygge - de gyldne dråber.
Antallet af juleølsvarianter er også kun steget med mikrobryggeriernes indtog på barer og i private hjem, og trods coronanedlukning og færre byture slog antallet af juleøl på markedet rekord med over 400 forskellige slags at vælge imellem i 2020.
Det er en stigning på over 100 slags siden 2015.