Improviseret takeaway-menu sikrer dansker sølv ved kokke-VM

Ronni Vexø Mortensen og resten af Bocuse d'Or-holdet har været på en "hård rejse, mentalt og fysisk".

Her er det danske hold bestående af (fra venstre) assistent Sebastian Holberg Svendsgaard, kandidat Ronni Vexøe Mortensen, medhjælper Olivia Thorbek Jensen og træner Rasmus Kofoed. (Foto: © Claes Bech Poulsen)

Danmark vinder andenplads ved det uofficielle VM for kokke, Bocuse d'Or, der netop er løbet af stablen i Lyon.

Med kokken Ronni Vexøe Mortensen i front har det danske hold trænet i knap tre år til konkurrencen, som Frankrig vandt førstepladsen i - og Norge tredjepladsen.

- Jeg er megastolt over vores præstationer. Vi har virkelig kæmpet for det hele vejen igennem. Jeg er benovet over at komme op på skamlen, fortæller Ronni Vexøe Mortensen.

Danmarks kandidat, Ronni Vexøe Mortensen, arbejder til daglig på den trestjernede Michelin-restaurant Geranium. Han fik sølv ved det europæiske Bocuse d'Or i 2019 og kvalificerede sig derved til VM. (Foto: © Bocuse d'Or)

Sammen med resten af holdet, der også tæller assistenten Sebastian Holberg Svendsgaard og træner Rasmus Kofoed, har han arbejdet intensivt på den hemmelige menu, som de skulle tilberede og præsentere for dommerpanelet i Lyon.

Ved årets Bocuse d'Or skulle hvert hold kreere en fadservering samt en menu med takeaway som tema, hvor blandt andet cherrytomater og oksebov skulle være gennemgående elementer.

Alle hold fik præcis fem timer og 35 minutter at tilberede deres menuer foran et stort livepublikum.

Det har krævet en intensiv træning over knap tre år, fortæller Ronni Vexøe Mortensen.

- Vi har lavet menuen omkring 100 gange. Det har været en hård rejse, mentalt og fysisk.

'Det kræver en enorm disciplin'

Den danske delegation skulle forsvare den førsteplads, som den danske kok, Kenneth Toft-Hansen, vandt i 2019 sammen med hæderen som verdens bedste kok.

På den sølvvindende menu improviseret over emnet 'takeaway' indgik der blandt andet pandestegt reje, grillet olie, syltet selleri, perler af cherrytomater og den ærkedanske klassiker rygeost. (Foto: © Claes Bech Poulsen)

Men selvom Frankrig endte med at tage guldet i år, så er der ikke noget at ærgre sig over, mener madanmelder Ole Troelsø, der har fulgt Bocuse d'Or tæt.

- Det er virkelig, virkelig flot. Det er de skarpeste og allerhårdeste kokke i verden, der er tilstede til Bocuse d'Or, fortæller han og sammenligner begivenhedens tyngde og betydning med racerløbet Formel 1.

- Det kræver jo en enorm disciplin. Det danske hold har jo trænet og trænet, og Frankrig er jo historisk set nogle af de rigtig tunge kandidater.

Danmark vandt første gang guld i 2011, hvor Rasmus Kofoed hev det hjem.

Det var skelsættende for den status som Danmark har i dag, når der falder hæder i fingastronomiske cirkler, mener Ole Troelsø.

- Før Rasmus Kofoed placerede Danmark sig jo sjældent helt godt. I dag er vi jo oppe i toppen af det gastronomiske klassement. Vi har vænnet os til, at vi kan gøre os gældende.

På fadserveringen, hvor oksebov skulle indgå, indgik der blandt andet vilde svampe, peberrod, karljohan-gelé, syltede ramsløg og glaskål. (Foto: © Claes Bech Poulsen)