Ja, du skal nok blive mæt! Her er retterne, der får dig til at glemme kød

Glem alt om opfølgende ostemadder og snacks, fordi maven knurrer.

(Foto: DR Grafik: Oliver Seppo)

Kender du frygten for ikke at blive ordentligt mæt?

Den frygt, der ofte forhindrer dig at vælge grøntsager fremfor kødet. For tænk nu, hvis du skulle gå sulten fra bordet..

Mæthedsfrygten er den snigende tanke i baghovedet. Den, der gør, at du vælger burgeren i stedet for cæsarsalaten på cafeens menukort.

Den kan også sætte ind i supermarkedet. Måske havde du planlagt en vegetarisk wokret. Pludselig ryger kyllingefileterne også ned i kurven, for er der egentlig nok gods i en omgang grøntsagsnudler, spørger du dig selv.

DR Mad har lavet en lavet en vegetarisk opskriftguide til dig, der gerne vil gå mæt gennem efteråret - og skære ned på kødet. Tjek de ni mættende opskrifter her:

1

Krydret og cremet

Det indiske køkken er fuld af genial vegetarmad, som aldrig bliver tam, fordi der er så meget smæk på krydderierne.

Denne her tikka masala er lavet på kikærter og gulerødder - en ret så mættende kombi. Gulerødderne er fiberrige og kikærterne fulde af protein, så glem alt om en opfølgende ostemad, fordi du ikke er mæt nok.

2

Perfekt efterårssuppe

Fra september og langt ind i vinteren kan du købe billige danske græskar, og du skal ikke engang skrælle dem.

Det hårde ydre bliver nemlig blødt som smør, når du bruger dem i en suppe. Miks med groft brød og knasende topping som for eksempel æblestykker og ristede nødder, så skal du nok gå mæt fra bordet.

3

Alternative frikadeller

Kål er en af de mest mættende typer grøntsager.

Blomkål har et skidt ry for at smage lidt pruttet, men i disse frikadeller tilfører de blot en lidt nødde-agtig smag.

Spis dem eventuelt med kartofler til. Prøv for eksempel Adam Aamanns lækre varme kartoffelsalat.

4

Tøm køleskabet for rester

Har du prøvet at lave en omelet? Det er faktisk ret nemt. Den er proteinholdig og virkelig mættende - især når du spiser rugbrød til.

Omeletter er smarte, fordi de bare kan fyldes med rester fra køleskabet. Alle slags ost duer - fra mozzarella til ostehapser.

Det sammer gælder grøntsager, så bare gå amok i tomat, squash, løg, porre, frosne ærter, svampe, eller hvad du nu ellers har en rest tilbage af.

5

Brændende kærlighed 2.0

Kender du retten brændende kærlighed? Hvis ikke, så er den kort fortalt et bjerg af kartoffelmos, der overhældes af bløde løg, sprød bacon og frisk persille.

Du kan faktisk lave en lækker vegetarversion med selleri og svampe. Sellerien gør den ekstra mættende, og svampene tilfører den umami-agtige smag, som bacon ellers tilfører.

6

Indernes svar på kartoffelmos

I Indien er linseretten dhal ligeså obligatorisk, som kogte kartofler er det i Danmark.

Den serveres i tusindvis af afskygninger - både som tilbehør og for sig selv, for den er virkelig mættende. Linserne er både rige på mineraler og protein, og så er retten ekstrem billig at lave. Du kan sagtens lave en ordentlig portion, som du fryser ned i mindre dele.

7

En mættende variation af risotto

Indrømmet, 'bygotto' lyder lidt som en figur fra børnetv. Men det er faktisk ikke en dum idé at bytte risottoris ud med byg.

Almindelige risottoris mætter nærmest ligeså kort tid som en klat risengrød, og efter halvanden time er du sulten igen. Bygotto er derimod mere gods i.

8

Glutenfri risnudler med vindermarinade

Risnudler er en nem måde at lave et glutenfrit måltid, der fylder godt i maven. Kokken Adam Aamann har skruet en opskrift sammen, som gør nudlerne ekstra smagfulde.

Hemmeligheden er en killer-marinade af limesaft og tamari-sauce - den kan du købe i de større supermarkeder og asiatiske købmænd.

9

Suppe med superkålen over dem alle

Grønkål er en superfood uden lige. Den er proppet med vitaminer og ultra rig på fiber, hvilket gør den til en af naturens mest næringsrige grøntsager.

Du kan bruge grønkål i alt fra salater, supper, gryderetter og wok. Men her får du opskriften på grønkålschips. De smager overraskende godt, både som snacks og som topping på suppe.

Savner du mere inspiration til retter uden kød? Her er flere opskrifter på vegetarisk mad.