Jan Friis-Mikkelsen stopper i Bagedysten

Når ‘Den store bagedyst’ vender tilbage i efteråret bliver det ikke bare med én, men med hele to nye dommere.

Jan Friis-Mikkelsen og Mette Blomsterberg har været dommerduo i de fem år, 'Den store bagedyst' er blevet sendt på DR1. Fra næste sæson tager to nye dommere over. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

I fem år har Jan Friis-Mikkelsen manglet en årstid i kalenderen. Foråret er gået med forberedelser til og optagelser af ‘Den store bagedyst’. Men i år kommer den 54-årige kok til at kunne se blomsterne pible op af jorden og skovens forandring.

DR
har nemlig valgt, at det skal være et helt nyt hold dommere, der overtager rollen med at bedømme brød og kager i den sjette sæson af ‘Den store bagedyst’ på DR1.

- Jeg synes, det har været vildt sjovt at lave, og jeg ville gerne have været med til at lave flere sæsoner, så det er da lidt øv. Men jeg er hverken sur eller skuffet, slår Jan Friis-Mikkelsen fast.

Blomsterberg sagde stop

Tidligere på året sagde hans dommerkollega Mette Blomsterberg farvel og tak til programmet af personlige årsager. Det var simpelthen for tidskrævende for den travle konditor. Og det er den beslutning, der har været med til, at der nu kommer i hvert fald to nye ingredienser i det populære bageprogram.

Føler sig ikke fravalgt

Efter Blomsterbergs exit meldte Jan ud, at han var klar til at lave mere Bagedyst - under de rette forudsætninger for ham og for

DR
.

Det har begge parter haft tæt kontakt omkring igennem længere tid, forklarer tværgående chef for

DR
Aarhus, Signe Aggerholm.

- Siden Mette Blomsterbergs afsked med programmet stod klar, har vi og Jan Friis-Mikkelsen været i gensidig åben dialog om, at det også kunne have betydning for hans rolle i programmet. Efter moden overvejelse fra begge sider har vi besluttet, at det er blevet tid til at begynde på en frisk med en jævnbyrdig, ny dommerduo i ‘Den store bagedyst’, siger Signe Aggerholm.

- Jeg føler mig på ingen måde fravalgt. Som kortene er blevet lagt, er det dét her, der giver mest mening, og som er bedst for programmet. Hvis jeg fortsatte sammen med en ny kvindelig vært, ville jeg måske køre videre i den samme rille på grund af den erfaring, jeg har opbygget gennem fem år. Det er jo virkelig lang tid, siger kokken nærmest med overraskelse i stemmen.

Timm Vladimir, Mette Blomsterberg og Jan Friis-Mikkelsen har været Bagedyst-kolleger i tre år. I den kommende sæson er der kun Timm tilbage. (Foto: Carsten Mol)

Godt humør og ja-hat

Hos

DR
er der heller ikke tale om et fravalg, slår Signe Aggerholm fast.

- Jan Friis-Mikkelsen har været en

uvurderlig
del af holdet på ‘Den store bagedyst’ siden programmets start for fem år siden. Han har bidraget med sin kulinariske faglighed, sin passion for bagekunst og sin fantastisk positive indstilling til menneskerne omkring ham. Jan har skabt godt humør og ja-hat både blandt deltagere og på holdet bag skærmen i samtlige fem år, og han har sammen med Mette Blomsterberg, de mange deltagere og værten gjort programmet til den succes, det er i dag. Det er vi i
DR
dybt taknemmelige for, siger Signe Aggerholm.

Hun løfter samtidig sløret for, at de to nye dommere i Bagedysten vil blive præsenteret “en af de kommende dage”.

Rutinen fyldte for meget

Jan Friis-Mikkelsen har ikke blot været i dialog med

DR
. Han har også været til casting med nogle af de kvindelige dommere, der har været i søgelyset. Men han følte selv, at han fyldte for meget.

- Min erfaring gjorde, at jeg måske ‘satte mig lidt for meget’ på de andre, og det er jo ikke meningen. En ny dommer skal have sin egen rolle og sætte sit eget præg. Det er lettere, hvis begge dommere er på samme stadie erfaringsmæssigt.

- Det giver rigtig god mening, at to nye personer kan give deres særpræg og personlighed til programmet. Og det mener jeg faktisk fra bunden af hjertet, siger Jan Friis-Mikkelsen.

Han tænker nemlig på, hvad der er godt for ‘Den store bagedyst’ - også selvom han ikke længere skal være en del af bage-holdet.

- Det har været fantastisk at være hos

DR
, og det har givet rigtig mange gode oplevelser at arbejde sammen med nogle så passionerede mennesker, som laver Bagedysten. Det er lidt som om, vi er i en boble, når vi laver det, forklarer han.

Mere tid til familien og restauranten

For at være på den sikre side havde den travle kok booket en masse dage i kalenderen, hvis han skulle lave Bagedyst. Så nu kommer der en masse huller, men de bliver hurtigt fyldt ud.

- Det er jo en travl tid i restauranten med konfirmationer og sådan, så nu får jeg mere overskud til min butik. Og så får jeg mere tid til mig selv og min familie. Det har jeg også trængt til. Samtidig har jeg nogle personlige projekter, jeg får mere tid til, siger han og fortæller, at han gerne vil bygge sit eget mølleri og bageri på sin restaurant.

Vil gerne lære danskerne at lave mad

Og hvis der bliver mulighed for at lave mere tv på et tidspunkt, så er han også klar til det.

- Jeg kunne sindssygt godt tænke mig at lave programmer, der fortæller, hvordan man laver mad. Måske en

decideret
kogeskole, hvor man for eksempel lærer at stege en svinekotelet, så den ikke bliver tør og kedelig. Det, jeg virkelig brænder for, når det gælder mit fag og madlavning, er teknikken og det professionelle håndværk. Så det kunne være dejligt at dele ud af den grundviden, jeg har oparbejdet, siger Jan Friis-Mikkelsen.

Facebook
Twitter