Janet er besat af højtids-bagværk: 'Jeg ville ønske, man kunne få dem hele året'

Janet Furtado er langt fra den eneste, der elsker lune hveder på store bededag.

For nogle er en store bededag uden nybagte hvedeboller som en fastelavn uden fastelavnsboller.

Sådan er det i hvert fald for Janet Furtado, som elsker traditionen med de såkaldte hveder.

- Allerede i ugen op til store bededag begynder jeg at spise dem. Jeg tager gerne lidt tidligt fra arbejde, så jeg kan køre ud af byen for at besøge flere bagere og finde de bedste hveder, siger Janet Furtado, som til daglig arbejder som gymnasielærer i Tønder.

Samlet set køber hun i omegnen 50 hveder, for der må gerne være lidt ekstra til fryseren.

- Jeg glæder mig hvert år til den højtid, og jeg går all in. Altså lune hveder med smeltet smør på - what's not to like?, siger Janet Furtado.

'Min mor er helt tovlig med hveder'

Traditionen med at spise ristede hveder aftenen inden store bededag har Janet Furtado taget med hjemmefra.

- Min mor er helt tovlig med hveder, og i min familie spiste vi dem til aftensmad, imens min mand fik dem til dessert, da han var barn.

Som voksen har Janet Furtado ført traditionen videre til sin egen familie, og i dag hører hvedespisningen ikke kun torsdag aften til.

- Vi får dem til aftensmad med smør og pålægschokolade, men hvis der er nogen tilbage, ja, så er de jo også gode på morgenbordet om fredagen og lørdagen.

Ikke bare en tradition for de ældre

Janet Furtado er langt fra den eneste, som holder store bededags-traditionen i hævd.

Tal fra Coop Analyse viser, at 14 procent af danskerne spiser hveder i anledning store bededag. Tallet gælder både unge og gamle, og det overrasker Coops analysechef Lars Aarup.

- Kigger vi på fænomenet med at drikke snaps, så kan vi se, at det typisk er folk over 55 år, som omfavner traditionen. Men at spise lune hveder inden store bededag, det er sjovt nok en tradition, som også unge holder af.

En tradition der ikke går i glemmebogen

Selvom 14 procent ikke lyder af meget, forventer Lars Aarup stadig, at traditionen får lov at bestå.

- Vi kan se, at producenterne udvikler nye typer af hveder, samtidig med at de unge forbrugere også køber dem. Derfor tyder alt på, at lune hveder bliver en fast del af helligdagen mange år endnu.

For Janet Furtado er den udmelding yderst betryggende, selvom hun ville ønske, at de kardommefyldte hvedeboller kunne købes hele året.

- Det er da klart, at jeg ville elske, hvis det blev en fast del af bagernes sortiment, så de lå der ved siden af rundstykkerne og croissanterne, men på den anden side så er traditionen også hyggelig.

Har du fået lyst til selv at bage en omgang hveder? Her får du opskriften med et simpelt æggehvide-trick, der gør dem ekstra gode:

(Fotocollage: Scanpix & Turid ì Lon)

Facebook
Twitter