'Jeg lavede det i dag, og det smagte for vildt!': Tusindvis følger dansk Michelin-kok på YouTube

Kokken René Mammen var ved at blive skør af at gå hjemme under nedlukning. Så fik han en idé.

(Foto: Illustration: Oliver Seppo)

René Mammen står i køkkenet på restaurant Substans i Århus. Det er februar måned i år, og restauranten er lukket ned. Men der er godt gang i gryderne.

Den erfarne Michelin-kok er ved at være rigtig godt træt af den anden lockdown, som han synes har varet alt, alt for længe.

Men i dag skal han rent faktisk lave mad. Ikke til nogen gæster, for dem er der selvfølgelig ingen af. Han skal lave mad foran et kamera og fotografen Anders, som i lang tid har plaget René Mammen om at lave en YouTube-kanal.

René Mammens første video skal handle om sauerkraut, som kort fortalt er konserveret hvidkål.

- Jeg indrømmer gerne, at det ikke var så gennemtænkt. Sauerkraut er måske ikke den største sællert på YouTube, griner René Mammen, når han tænker tilbage på sin debut som YouTube-kok.

Tilbage til optagelsen i februar.

Inden René Mammen går i gang med at skære i det hvidkål, der senere skal blive til et glas med den sure, tyske kål, stiller fotografen spørgsmålet:

- René, hvorfor er det egentlig, at du laver det her program?

Ligesom det lidt tilfældige valg af sauerkraut virker René Mammens svar også lidt tilfældigt:

- Jamen, det er fordi, det kunne være hyggeligt at lave noget mad, som alle mennesker kan finde ud af at lave. Og så for at have det fedt og lave noget mad, får han sagt.

Hvad han ikke fortæller, er, at han er ved at blive skør af ikke at lave mad. Selvfølgelig laver han stadig mad derhjemme til sin kone og parrets tre børn, men når man har arbejdet som kok i over 20 år, er det en frustrerende følelse ikke at møde ind på sin restaurant hver dag sammen med de andre kokke og køre service til langt ud på aftenen.

René Mammen har aldrig lavet mad-tv før, men han lidt erfaring med YouTube fra bilkanalen 'High on cars', hvor han også er vært.

- Mange af mine kolleger i restaurationsbranchen har været dygtige til at udnytte tiden. De har testet en masse ting af derhjemme og udviklet nye retter, men for mig er den proces bare slet ikke opstået, siger René Mammen og uddyber:

- Jeg kan ikke bare sætte mig ned derhjemme og begynde at opfinde alt muligt. Der skal helst være højt humør og god energi her på jobbet, før jeg kan være kreativ, forklarer han.

Tusindsvis af følgere

Måske var det lige netop derfor, at René Mammen endelig gik med på ideen om den her YouTube-kanal.

Imens første nedlukningsfase var fyldt med energiske initiativer fra restaurationsbranchen, har anden nedlukning været noget mere stille.

Internettet har hverken været svømmet over med nye webshops, virtuelle madlavningskoncepter eller det, der ligner. Men for René Mammen skulle vi altså helt herhen, før utålmodigheden blev så stor, at den satte skub i kreativiteten. Og selvom det skete lidt sent i pandemien, føltes det helt rigtigt.

- Det var ret fedt faktisk at få lov til at lave mad igen. Meget af den mad vi laver på Substans, er mad, som kræver grej, tid og erfaring at lave. Men jeg holder også af at lave helt almindelig comfy mad, og det var lige netop den mad, jeg gerne ville lave på YouTube. Noget som de fleste kan være med på, hvis altså bare de har lyst.

Hvis man kigger på kommentarerne til Renés Mammens videoer, er der ingen tvivl om, at brugerne også har det fedt med det, de ser.

"Fuck, du er sgu en hyggefætter som deler mange af mine egne holdninger", skriver en følger.

"Jeg lavede det i dag, og det smagte for vildt!", skriver en anden.

På blot en måned har kanalen KøkkenFandango med René Mammen fået over 160.000 visninger, og selvom det måske ikke lyder af meget, hvis man er vant til at følge de største danske youtubere, så er det ganske pænt for en ny madkanal.

Det er i hvert fald langt mere end, hvad René Mammen havde drømt om.

Det er vildt nemt at lave sild, det tager bare lidt tid, forklarer René Mammen i YouTube-videoen, hvor han laver påskesild. (Foto: (privatfoto))

- Inden vi gik i gang, havde vi ikke rigtig nogen forventninger til, hvem der ville se med, men det viste sig lynhurtigt at nå ud til mange, siger René Mammen, som faktisk blev lidt rørt over tilbagemeldingerne.

- Det lyder lidt som en kliché, men det har faktisk været virkelig stort, at folk har reageret på den måde, de gjorde. Når man får en besked fra tre 23-årige drenge fra København, som står og laver sauerkraut efter ens opskrift, så kan man godt blive lidt rørt.

'Kan du lave pølsemix, please?'

Faktisk har kanalen været sådan en fed oplevelse for den 40-årige kok, at han har besluttet sig for at fortsætte med optagelserne, når hans restaurant åbner igen, og det er hverken på grund af penge eller omtale.

- Det er jo småpenge, man tjener på YouTube. Indtil videre har videoerne vist givet tusind kroner, så det er ikke derfor, vi laver det. Og selvom det selvfølgelig giver lidt omtale, så var PR og den slags slet ikke noget, vi overvejede, da vi gik i gang, siger René Mammen.

Hvilken ret han skal lave i næste video, er René Mammen lidt usikker på. En del følgere har efterspurgt pølsemix, men måske bliver det alligevel lidt for comfy til Michelin-kokken.

- Så skulle jeg i hvert fald lav mine egne andepølser, men det skal jeg nok lige tænke lidt over.

FacebookTwitter