I går var en rigtig god dag for kokken Jesper Ladegaard Græm. Til daglig driver han gourmetgrillen Rasses Skovpølser i Skanderborg, hvor hans speciale er bøfsandwich. Ja, faktisk har han arbejdet målrettet i syv år på at forfine sin bøfsandwich til perfektion.
Allerede som 25-årig sprang Jesper Ladegaard Græm ud i livet som selvstændig, da han overtog grillen Rasses Skovpølser, men det er først nu, han synes, at bøfsandwichen er perfekt.
Præmien for alt hans slid fik hans så i går, da foreningen De Brune Riddere kårede bøfsandwichen på hans grillbar som Danmarks bedste.
- Alene sovsen, jamen, jeg kan ikke beskrive, hvor lang tid jeg har brugt på at komme frem til opskriften, men den har i hvert fald været fem år undervejs, siger den 32-årige kok.
Men hvordan laver man egentlig Danmarks bedste bøfsandwich? DR Mad har spurgt den nyudnævnte bøfsandwich-konge, om han vil dele sine hemmelige tricks. Det vil han gerne, dog lige med undtagelse af en ingrediens i sovsen, men det kommer vi tilbage til.
Burgerbollen
Sandwichbollen er hjemmelavet på Jesper Ladegaard Græms grillbar, og opskriften minder meget om en klassisk briochebolle.
- Forskellen er dog lige den, at vi har lidt mindre æg i vores dej. Til gengæld er der dobbelt så meget smør i, fortæller Jesper Ladegaard Græm triumferende.
Men dobbelt op på smør er stadig ikke nok fedt, hvis man skal opnå den perfekte bøfbolle.
- Hele hemmeligheden bag vores burgerbolle er, at vi også steger dem i smør. Det lyder tosset, men det er så godt. Så får bollen nemlig en lidt karamelliseret overflade, som smager så hamrende lækkert.
Bøffen
Og så til bøffen. Eller bøfferne. For Jesper Ladegaard Græms bøfsandwich rummer hele to bøffer på 100 gram kød i stedet for én bøf på 200 gram.
- Jeg har virkelig eksperimenteret med bøfferne, og i begyndelsen oplevede jeg, at det blev for meget kødsmag og for lidt smag af stegeskorpe. Men med to bøffer får man dobbelt op på stegeskorpe, og det virker!
Og så skal der godt med salt og peber på.
- Faktisk skal man nærmest oversalte sine bøffer lidt, anbefaler Jesper Ladegaard Græm. For øvrigt steger han altid bøfferne i olie.
- Olie kan komme op på en rigtig høj temperatur, men drop for guds skyld de der økologiske og koldpressede olier. Kør med rapsolie, det fungerer.
Løg
Nu skal vi til det allerhelligste: Løgene.
- Mange siger, at bøffen er hjertet i en bøfsandwich, men i min verden er det løgene, siger Jesper Ladegaard Græm. I en rigtig bøfsandwich skal der både være rå løg, bløde løg og ristede løg i. Alle delene laver Jesper Ladegaard Græm fra bunden, og når det gælder de bløde løg, så er processen så omfattende, at han nærmest kunne skrive en ph.d.-afhandling om emnet.
En afgørende ingrediens, når det kommer til de bløde løg, er den traditionelle engelske worcestersauce.
- Worcestercsauce er faktisk en fermenteret fiskesauce på spanske sardiner, der er saltede. Det lyder lidt mærkeligt, men den har en helt unik smag, som ikke kan efterlignes, og vi har simpelthen fundet ud af, at saucen gør underværker, hvis man steger løgene i den, siger Jesper Ladegaard Græm
Agurkesalat & rødbeder
Både agurker og rødbeder er hjemmesyltede i Jesper Ladegaard Græms bøfsandwich.
Rødbederne bliver kogt med krydderier som anis, allehånde, kanel, lauerbærblade, korianderfrø, peber og vaniljestænger.
Agurkesalaten er ingen videnskab. Skiverne er faktisk på fem milimeter, men de bliver saltet et helt døgn, inden de kommer i lagen. Saltet trækker nemlig vandet ud af agurkerne.
- Jo mindre vand de indeholder, jo mere dejlig lage kan de trække. Så simpelt er det, siger Jesper Ladegaard Græm
Dyppelse
Ingen bøfsandwich uden de tre farver. Gul, rød og brun. Altså remoulade, ketchup eller sennep. Når det gælder sennep og ketchup har Jesper Ladegaard Græm faktisk undladt at lave det fra bunden.
- Jeg er jo bare et menneske, og døgnet har kun 24 timer, siger han.
Til gengæld har han smagt sig igennem et hav af varianter, og valget er faldet på 'Johns grov honningsennep' og en ganske almindelig Heinz. Begge dele kan købes i normale supermarkeder.
Remouladen er dog kreeret med hjemmerørt mayonaise blandet med en omgang hjemmelavet pickles.
- Det meste remoulade, man køber færdiglavet, er noget møg. De gule der, der ikke skal på køl... dem skal man altså prøve at undgå, hvis man vil lave en god bøfsandwich. Men orker man ikke at lave sin egen remoulade, så vil jeg anbefale at gå til fiskehandleren. De ved, hvordan man rører en god remoulade, siger Jesper Ladegaard Græm
Sovsen
Og så til sovsen. For ifølge Jesper Ladegaard Græm skal der selvfølgelig sovs på en bøfsandwich. Til gengæld er spejlæg no go.
- Det skal man bare lade være med. Ellers tror jeg nemt, man kan havne i skærsilden, griner Jesper Ladegaard Græm og fortsætter:
- Men sovsen. Den er mit hjertebarn. Den er blevet fintunet i over fem år. Faktisk har Rasses skovpølser vundet titlen for 'Danmarks bedste bøfsandwich' i en tidligere omgang, men det er først nu, at Jesper Ladegaard Græm synes, at sovsen er, hvor den skal være.
En brun sovs, der sparker benene væk under selv den mest kræsne lastvognschauffør er dog ikke noget, man bare lige laver på en eftermiddag.
- Jeg laver fonden på svineben og urter. Det får selskab af en god portion fløde. Det er nemlig lidt af en dødssynd at hælde mælk i sådan en sovs.
Dertil blander Jesper Ladegaard Græm en rødvinssauce ned i svinebenssaucen. Og så kommer frisk rosmarin, timian, ribsgele, kulør og den sorte peber. Men hemmeligheden er: portvin. Og så et fermenteret element, som Jesper Ladegaard Græm ikke vil afsløre.
- Det siger jeg simpelthen ikke. Vi tilfører noget fermenteret til sovsen, som giver det en helt unik salt- og syrebalance. Men jeg kan ikke afsløre det. Det ville jo være det samme som at bede Coca Cola om at sige deres opskrift højt!
Nu er vi så ved vejs ende. Og ja, det er temmelig omfattende at lave Danmarks bedste bøfsandwich.
- Det er jo kemi det her. Og hvis du skal have løbende mundvand, så skal du ramme hele paletten i smagsregistret. Derfor arbejder vi med så mange ingredienser, siger Jesper Ladegaard Græm.
Til gengæld er smagoplevelsen hele besværet værd:
- Når du tager en bid af af bøfsandwichen, så er det som om, at himlen åbnes, og en stige kommer ned til dig. Og så kan du simpelthen bare kravle op.