Jonas opfandt snavset tradition til julefrokosten: 'Det sætter gang i festen'

Der findes klassiske julefrokoster, og så findes der Skralderen, Champagnepigen, og ham der sværger til absurd cocktail.

(© DR/Grafik: Nicolai Bruun)

Smørrebrød, Rød Aalborg og Whams 'Last Christmas'.

For mange danskere er der ganske særlige regler for, hvordan en rigtig julefrokost skal se ud. Men der er også masser af alternative julefrokoster derude.

DR Mad har opstøvet tre mennesker, der hver især holder julefrokost med et twist.

1

Én ting består ved Jonas' julefrokost

(© Jonas Borgen (Privat))

Når Jonas Borgen holder den årlige traditionelle julefrokost med sine 15 drengevenner fra studietiden på Film- og medievidenskab på Københavns Universitet, er der en helt særlig tradition, som han ser frem til.

Traditionen hedder 'snavs', og det er noget så simpelt som et glas snaps med sovs i.

- Du tager et snapseglas og fylder det med snaps. Det er vigtigt, at du ikke hælder snapsen op til kanten, for der skal jo også være plads til sovsen, fortæller Jonas Borgen begejstret og uddyber så:

- Så tager du en teske med lidt hjemmelavet sovs på, som du så drypper forsigtigt ned i snapsen, så det bliver til 'Snavs'. Det ligner en blanding af størknet blod og en alien på vej ud af en tommelfinger.

'Snavs' kan laves på mange typer sovs. Shottet ser mest mærkeligt ud, hvis sovsen er varm og snapsen helt kold, og det er helt klart det mærkelige look, man skal gå efter, mener Jonas Borgen. (© Jonas Borgen)

Selvom synet af Snavs er temmelig mystisk, gør smagen heller ikke noget godt for den samlede oplevelse.

- Da snapsen jo ofte er kold og sovsen varm, så smager det som om, at du drikker noget koldt og varmt samtidig. Samtidig er sovsen salt og snapsen stærk, og alt i alt er det bare en ret grumset smagsoplevelse. Man kan sige, at snavs er et festligt indslag frem for et velsmagende indslag, siger Jonas Borgen.

Opfindelsen af Snavs ligger omkring ti år tilbage, og Jonas Borgen indrømmer, at han ikke var helt appelsinfri, da han udtænkte den nu legendariske drik.

- Et af de første år havde vi lavet en kæmpe portion sovs ud af skyen fra en ribbenssteg, og det, syntes jeg, var synd at smide ud. Samtidig har jeg aldrig været vild med snaps, og så var det jo som om, at det hele gik op i en højere enhed, siger Jonas Borgen.

Ordet Snavs kom som lidt af en selvfølgelighed for Jonas Borgen og vennerne, og selvom Snavsen smager ret så skidt, er det alligevel en tilbagevendende tradition år efter år. En tradition, som Jonas Borgen håber, vil fortsætte.

- Det er altid fedt at sidde ved bordet og blande lidt sovs og snaps. Det sætter gang i festen. Med årene har vores julefrokost ændret sig lidt. I begyndelsen var vi i midten af 20'erne, og nu er vi i slut 30'erne. Folk har fået børn, flyttet rundt og har skiftet job. Men Snavsen, den består. Den er jo unik.

2

Marias julefrokost byder på overdådig luksus

(© Maria Louise Flachs (privat))

Når Maria Louise Flachs på 32 år holder julefrokost for vennerne, står menuen ikke på sild og lun leverpostej.

- Vores julefrokost er tænkt som et modbud på alle de traditionelle julefrokoster. Egentlig har jeg ikke noget imod traditionel julemad. Jeg synes bare, det bliver lidt meget, hvis man spiser det hver fredag i december, siger Maria Louise Flachs, som bor i København, hvor hun arbejder som jurist.

Derfor har Maria Louise Flachs sammen med sin mand og deres venner indført en årlig julefrokost, hvor temaet er fransk luksus. Der er ganske få regler: Der skal være østers og hummer på bordet. Og boblerne skal være ægte champagne fra Frankrig.

- Cremant kan man godt drikke resten af året, men lige her til julefrokosten skal det helst være rigtig champagne, mener Maria Louise Flachs. (© Maria Louise Flachs (privat))

Desserten gør vennegruppen til gengæld ikke så meget ud af, og det er under ingen omstændigheder risalamande.

- Sidste år fik vi vist noget chokolade, men vi var ret mætte for, der havde været en kommunikationsbrist, da vi koordinerede indkøb, så vi endte med at sidde med otte hummere til fire mennesker, fortæller Maria Louise Flachs.

Til spørgsmålet om julefrokosten også rummer caviar, må hun melde pas.

- Jeg kan faktisk rigtig godt lide caviar, men vores venner er ikke så meget til det. I stedet har min veninde indført, at vi til forret spiser minipizzaer. Det passer godt nok ikke helt ind i det franske tema, men så fin skal vores julefrokost heller ikke være, så det er okay med et par minipizzaer, siger Maria Louise Flachs og tilføjer:

- Det er faktisk den samme veninde, der også har bestemt, at vi allesammen skal have julesweatre på. Det er nok en tradition, jeg godt ville have stoppet.

3

Fabians julefrokost er fundet i skraldespande

(© Fabian Vennekilde (privat))

Når Fabian Vennekilde på 32 år holder julefrokost, skal al maden være skraldet.

- Jeg kan faktisk finde alt til en god julefrokost i containere, men jeg skal være i god tid, siger Fabian Vennekilde, som er klimaaktivist og dedikeret skralder.

Hvis Fabian Vennekilde skralder hver dag i en uge, har han nok mad til en julefrokost til ti personer, for særligt her i julemånederne smider supermarkeder store mængder mad ud, og meget af det er oplagt til en julefrokost, fortæller Fabian Vennekilde.

- Jeg er kok, og jeg elsker det kolde bord. Fiskefilet elsker jeg, og de kan være skide svære at finde. Til gengæld kan jeg finde alt andet i containere. Finder jeg en kylling for eksempel, så kan jeg bruge den til hønsesalat og lune tarteletter.

Hvad desserten bliver i år afhænger af, hvad Fabian Vennekilde finder. Risalamande bliver ikke noget problem, men det kan også blive finere end det.

Sidste år serverede Fabian Vennekilde confiterede andelår, og fransk landpostej til julefrokosten. Han havde nemlig fundet et parti luksus dåser med franske juledelikatesser i en container. (Foto: Andreas Bro (DR))

- Sidste år fik vi Anton Berg-chokolade. Jeg fandt nemlig 35 store æsker, der var kasseret.

Men hvad med drikkevarerne?

- Så sent som i går fandt jeg en sixpack, og jeg har også tidligere fundet Jakobsens specialøl. For en måned siden fandt jeg fire Bourgogne-rødvine. Der var vin på etiketterne, men ellers fejler de ikke noget.

Snapsen derimod foretrækker Fabian Vennekilde at lave fra bunden mange måneder i forvejen. I år har han skraldet mynte og hindbær, som han har hældt i vodka.

Selv når der skal leges pakkeleg, er det et krav, at gaverne skal være skraldet.

- Selvfølgelig skal de det, for hver uge finder jeg læssevis af non-food varer, der ellers bare skal kasseres, og det kan jeg ærlig talt ikke holde ud, siger Fabian Vennekilde og tilføjer:

- Sidste år havde jeg fundet et dødningehoved i guld, hvor man kunne have sine blyanter i. Den var super fed, og den var helt intakt, da jeg fandt den. Jeg har også fundet en ny barnevogn til flere tusinde kroner, men den var lidt for voldsom til pakkelegen, så den gav jeg videre til nogen, der virkelig havde brug for den.

Er du kommet i julefrokoststemning? Her kommer tre oplagte opskrifter til den perfekte julefrokost: