Jonas sagde farvel til prestigejob og gik 50 procent ned i løn: 'Det er virkelig en god følelse'

28-årige Jonas Korsholt skulle have et 'wake-up call', før han turde blive landmand.

(Foto: Foto: Louise Grodt Nielsen / DR)

Da min lærer tilbage i gymnasiet spurgte mig "Skal du så læse medicin eller jura?", tænkte jeg:

- Jeg skal i hvert fald ikke læse medicin. Jamen, så skal jeg vel læse jura.

Og det gjorde jeg så.

Med andre ord vidste jeg ikke rigtigt, hvad jeg gik ind til, da jeg besluttede mig. Jeg havde bare en idé om, at jura gav mig en masse muligheder.

Men det havde egentlig aldrig været min passion at læse jura. Siden jeg var helt lille, har jeg villet være landmand. Det er det, jeg altid har drømt om.

I stedet for at gå og blive ved med at drømme om at være landmand, sagde jeg i 2018 min stilling op som advokatfuldmægtig. Det krævede dog et tilløb.

Sådan så Jonas Korsholt ud, da han stadig arbejdede som advokatfuldmægtig. Inden han havde taget springet. (Foto: Steen Brogaard © Steen Brogaard)

'Det gik mig virkelig på'

Før arbejdede jeg som advokatfuldmægtig på et stort advokatkontor. Her beskæftigede jeg mig med børsret og køb og salg af virksomheder.

Jeg brugte mellem 40-70 timer foran en skærm i ugen, og jeg vidste aldrig, om jeg mødte ind til en arbejdsuge, hvor jeg skulle sidde til klokken ét om natten – også om fredagen.

Jeg stoppede med at lave aftaler i hverdagen, for hvad hvis jeg skulle arbejde? I det hele taget fyldte jobbet meget mentalt – også når jeg ikke var på arbejde. Uden at tænke for meget over det, gik det mig virkelig på.

Jeg fik en hjernerystelse tilbage i 2016 og blev sygemeldt et par måneder. Jeg tog efterfølgende orlov, hvor jeg flyttede hjem til mine forældre og begyndte at arbejde på en gård tæt derpå. Landarbejdet var et overskueligt fra-A-til-B-arbejde, og det er det sjældent, når man arbejder med jura. Sidder man begravet i juridisk notat, kan man altid læse 10 sider mere.

Jeg kan huske, at jeg begyndte også at læse fagmagasiner om planteavl, fordi jeg syntes, det var sjovt. Det har jeg aldrig gjort med jura.

Da jeg så kom tilbage til kontoret efter min orlov, var det bare ikke det samme.

I høstperioden arbejder Jonas Korsholt mere end 70 timer om ugen, men resten af året er landmandslivet ret fleksibelt, har han erfaret. (Foto: Foto: Louise Grodt Nielsen / DR)

Hjernerystelsen gjorde noget godt

Hjernerystelsen endte med at blive et wakeup call, den gav mig det sidste skub. Så nu gjorde jeg det rent faktisk. Jeg sagde op.

Det lyder meget klichéagtigt, men hjernerystelsen gjorde noget godt for mig. For jeg er sgu gladere, når jeg vågner om morgenen i dag, end jeg var før, det er der slet ikke nogen tvivl om.

Hvis ikke jeg havde lyttet til mig selv, havde jeg siddet i en lejlighed i København til flere millioner, arbejdet som advokatfuldmægtig, og så var det ligesom mit liv. Heldigvis var jeg fri til at kunne sige op, flytte til Aarhus og godt nok leve for under halvdelen af den løn, jeg fik før. Men det er fint, for jeg har fundet mit felt, og det er virkelig en god følelse.

Jonas Korsholt lider ikke af misundelse og afsavn, når vennerne fester på Roskilde Festival, og han skal køre traktor. - Jeg kan jo bare høre P3 i traktoren og følge med der, siger han. (Foto: Foto: Louise Grodt Nielsen / DR)

Akavet at møde op på Landbrugsskolen

Jeg tænkte meget på inden, hvad folk mon ville sige til, hvis jeg droppede min stilling til fordel for at blive landmand. Men da jeg selv var nået til erkendelsen, var det nemmere at gå ud og sige, at det er det her, jeg vil.

Og folk havde respekt for mit valg. Jeg kunne sågar spore noget misundelse i kollegernes blikke, da jeg gav dem beskeden – ikke nødvendigvis fordi, de ville være landmænd, men fordi at jeg turde gøre noget andet, som passede mig. Det var egentlig meget fedt.

Det var godt nok en lille smule akavet at møde op på landbrugsskolen. Jeg var 28 år, og gennemsnitsalderen var måske 20, men efter vi lærte hinanden at kende, var det helt fint.

En bæredygtig passion

En af mine motiver som landmand er, at jeg gerne vil være med til at udvikle og forbedre bæredygtig fødevareproduktion.

Inden for planteavl kan man godt gøre mere i forhold til at sætte fokus på de forskellige afgrøder, mener Jonas Korsholt: 'Jeg synes, at det kunne være fedt at få folk tættere på – for eksempel ved at vise, hvordan man afskaller havre - som jo er en kornsort, mange spiser om morgenen med mælk på' (Foto: Foto: Louise Grodt Nielsen / DR)

I stedet for at bruge en hel masse plads på at dyrke korn og bønner til foder til landbrugsdyr, som vi slagter og spiser, så er det meget mere klimaeffektivt at bruge et langt mindre areal med korn og bønner, som vi kan dyrke direkte til fødevarebrug. For man kan sagtens lave en masse lækker mad ud af eksempelvis hestebønner eller hvedekerner.

Det er ikke fordi, jeg kun drømmer om en fremtid, hvor jeg sidder på en traktor. Jeg er for eksempel medlem af organisationen 'Frej', som arbejder for et mere bæredygtigt forbrug og produktion af fødevarer i Danmark. Her arbejder jeg med planlægning og udvikling, og det supplerer enormt godt det at være praktisk landmand.

Så der er mange perspektiver i det, jeg nu beskæftiger mig med, og jeg står med mine ben i to lejre. Jeg vil gerne sidde på traktoren og være en del af det praktiske landbrug, men jeg vil også rigtig gerne arbejde med udvikling af dansk landbrug på andre måder.

Afveje er ikke skidt

Man kan ikke altid planlægge, hvilken vej man vil i livet. Det er okay at acceptere, at tilværelsen sender en lidt på afveje.

Men hvis man gerne vil nå langt med noget, så kræver det en ekstra ild, der brænder. Hvis ikke man laver noget, man holder af, så kan man godt slide sig selv op.

I dag ved jeg, at jeg kommer til at arbejde inden for landbrug hele livet, men ikke nødvendigvis som praktisk landmand.

Men jeg kan helt sikkert udelukke, at jeg kommer til at arbejde som advokat igen, det gør jeg ikke.

Jonas Korsholt synes, at jobskiftet har givet ham en mere alsidig hverdag. I det hele taget er han meget gladere, når han vågner om morgenen sammenlignet med dengang, han arbejdede som advokatfuldmægtig. (Foto: Foto: Louise Grodt Nielsen / DR)
Facebook
Twitter