Julegodter med børnene: Få Louisa Lorangs opskrift på en hyggelig dag med de små

Sukkerkringler, ingefærsmåkager og chokoladeskeer. Det hele kan laves med børnene, og det skal nok blive hyggeligt.

Der er ikke noget hyggeligere end en dag i køkkenet med børnene. Louisa Lorang giver dig gode tips til en hyggelig dag og lækre opskrifter I kan lave sammen. (Foto: Maria Warnke Nørregaard © Lorang&Co)

Til jul er der intet hyggeligere end at samle hele familien og lave julesmåkager og konfekt sammen. Men skal både børn og voksne få en sjov dag ud af det, skal man som voksen turde at give børnene ansvar og lade dem få frit spil.

Det mener Louisa Lorang, der står bag madmagasinet 'Lorang&Co' og er forfatter til en lang række kogebøger, deriblandt til børnefamilier. Hun er vant til at lave både mad og julegodter sammen med små hænder.

- På juleaftensdag er det, i min familie, en tradition, at jeg om eftermiddagen laver konfekt sammen med alle børnene. Jeg tager ingredienserne med og stiller det frem, men derfra er det min vigtigste opgave at give børnene helt frie hænder til at gøre lige, hvad de vil.

Det er nemlig, når børnene får lov at være med, få føling med ingredienserne og har fingerene i dejen, at det bliver hyggeligt, og børnene får både erfaring og glæde ved at være i køkkenet, uddyber Louisa.

Børn elsker at både lave og spise deres egen julegodter - og så er det en god måde at give dem glæde ved at være med i køkkenet. (Foto: Maria Warnke Nørregaard © Lorang&Co)

Drop perfektionismen

Så kan det godt være, at marcipangrisene ligner hunde, og vaniljekransene ikke bliver til kranse, men irriterende voksne, der vil bestemme det hele, risikerer at tage glæden ud af projektet, fortæller Louisa.

- Mange vokse er lidt for perfektionistiske omkring deres slutresultat i køkkenet, og det er jo frygtelig irriterende, hvis man som barn, bare er helt klar på at give den gas i køkkenet, og der så står en voksen over en og er bedrevidende. Så mister børnene faktisk lysten til at være med, mener hun.

Så blæs på, at julesmåkagerne ikke bliver perfekte, for børnene skal nok selv få det spist.

- I virkeligheden er børnene enormt stolte af det, de selv har lavet, og de vil allerhelst spise deres eget. Så del eventuelt konfekten og småkagerne op i børne- og voksenfade. På den måde kan børnene nyde deres eget, og voksne kan gå udenom børnenes konfekt, hvis man synes, at det er lidt for snasket.

- Det er sådan en lidt hemmelig, men meget effektiv, måde at tilfredsstille alle på, fortæller Louisa med et grin.

Derudover giver hun her en række gode tips og huskeregler til at få en hyggelig tid i køkkenet sammen med børnene.

Chokoladeskeer er både sjove at lave og pynte, men også at forvandle til en fantastisk kop varm chokolade. (Foto: Maria Warnke Nørregaard © Lorang&Co)

Louisas tips til børnekøkkenet

Duft, føl og smag jer frem

- Lad børnene dufte, smage og mærke, når I er i køkkenet. Tal om, hvad der er i en småkagedej, hvordan dufter smør, hvad er sødt eller whatever. Gør en leg ud af det, duft til alle julekrydderierne, og se om I kan kende forskel på dem. Eller endnu bedre: Gør det til en blindsmagning af alle de forskellige ingredienser. Det er vildt hyggeligt, og mine børn elsker det.

Lad børnene være med, hvor de kan

- Giv børnene ansvar, der passer til deres alder. Giv dit store barn ansvar for at lave en dej selv. Det, synes de, er mega fedt, og det motiverer dem. Hvis barnet ikke er så stort, skal man gå den anden vej, fordi deres tålmodighed er tilsvarende lille. Lav selv dejen på forhånd, og lad dem lave det sjove som at udstikke og rulle, eller lad dem pynte de færdigbagte kager med glasur. På den måde får de et hurtigt resultat og en succesoplevelse. Og så er det meget bedre, at man er koncentreret om det i en halv til en hel time i stedet for en lang dag, hvor tålmodigheden slipper op.

Husk din egen begejstring

- Lige netop julebag og godter er noget, de fleste børn er rigtig begejstrede for. Men det er vigtigt, at du husker at tage din egen begejstring for projektet med, for det smitter af på børnene. Hvis man selv tænker 'årh, det skal vi også have gjort’, så vil ungerne heller ikke synes, at det er sjovt. Ens egen begejstring er drivkraften for sådan en dag, fordi man er den med overblikket.

Skrid ud af køkkenet

- Når børnene har styr på komfur, redskaber og har en okay kniv-hånd (måske allerede fra 8-årsalderen), så smut! Det er meget federe at lave mad eller bage, når der ikke er en voksen, der hænger over en. Vær i nærheden, hvis der skulle mangle et plaster, og vær klar til at spise med, når dit stolte barn serverer.

Opskrifter

Find her en række af Louisas opskrifter på godter, som er hyggelige at lave sammen i juletiden.

Disse fine chokoladeskeer vil børn elske at både lave og drikke som varm chokolade. Stå som voksen for at smelte chokoladen, men slip ellers børnene løs med at pynte dem med skumfiduser, krymmel og andet drys.

Ingefærsmåkagerne skal trilles og vendes i flormelis, så de ligner de fineste små snebolde. Et hyggeligt job for små.

Lad børnene være med til at lave den simple småkagedej, eller lad dem stå for at trille dejen til pølser, forme dem til kringler og drysse med perlesukker.

Facebook
Twitter