Kåret til Danmarks bedste burger: Her er deres tricks

Smører du dressing på bollen, som var det solcreme på kroppen? Det gør vinderen af Danmarks Bedste Burger 2021.

Peter Kolos' vinderburger består af bøf, bacon, rød spidskål, en 'specialdesignet' dressing og tre slags ost. (© PRIVATFOTO)

Danske burgerrestauranter er blevet kigget grundigt efter i sømmene det seneste år.

Tre professionelle kokke har nøje udvalgt de - ifølge dem - ni bedste burgere i kongeriget, som i weekenden dystede i den endelige finale om at kunne kalde sig Danmarks Bedste Burger 2021.

Hovedprisen gik i år til burgerkæden Hungry Dane, der har indehaver Peter Kolos ved roret.

Burgeren fik store roser med på vejen af dommerkomitéen, der blandt andet kaldte den "en burger ud over det sædvanlige" og "næsten den perfekte burger".

Peter Kolos fortæller, at han har knoklet i 11 måneder for at perfektionere sin burger op til konkurrencen.

- Det er så stort at vinde i år, at jeg ikke kan sætte ord på det.

Men hvad gør egentlig en burger til en god burger, hvis man spørger danmarksmesteren?

Den skal først og fremmest indeholde de fire smagselementer: surt, sødt, salt og bittert, fortæller Peter Kolos fra Hungry Dane.

- Burgeren kan noget unikt, for den kan kombinere alle smagsnuancerne i én ret. Det er der ikke særligt mange andre retter, der kan, forklarer han.

En god burger behøver faktisk ikke være alt for kompliceret, når bare man tænker over, hvilke råvarer man fylder i den.

- Mange vil opleve, at den bedste burger er den, der er mest simpel. Med en god bolle, en god bøf og ost i god kvalitet.

Hvad kan vi andre så lære? Her deler Peter Kolos nogle tricks, du kan bruge næste gang, burgertrangen melder sig hjemme i køkkenet.

1

Størrelsesforholdet

Peter Kolos stræber efter, at hver bid af burgeren skal smage næsten ens, når det gælder mængden af bolle, bøf og dressing. Han bruger dog tre forskellige oste - cheddar, gedeost og en form for tør mozzarella - som alligevel gør hver mundfuld særlig, fordi osten fordeler sig forskelligt. (© PRIVATFOTO)

Vi kender allesammen den hjemmelavede burger, hvor burgeren har én diameter og bollen en anden, og det hele skøjter lidt rundt. Men det bøvl gider Peter Kolos ikke.

- Der skal være harmoni, som han forklarer det.

- Diameteren på bøffen skal passe med bollens diameter. På vores restauranter skal vores bøffer have præcis den samme højde, diameter og fedtprocent hver gang, fortæller Peter Kolos.

Når det gælder burgerbollen, mener han, at der kan komme for meget fokus på sesam og alt muligt andet, der ikke er nødvendigt.

En god og enkel briochebolle bagt og stegt på panden med rigeligt smør er helt perfekt, lyder tippet.

2

Bøffen

Selvom burgeren for mange er indbegrebet af amerikansk madkultur, var det faktisk en dansker ved navn Louis Lassen, der første gang brugte begrebet 'burger' i 1895. (Foto: Joshua Kantarges © Unsplash)

Kød med høj fedtprocent er alfa omega for at skabe den gode burgerbøf.

- Glem kød med blot 15 procent fedt. Du ødelægger din hamburger med så lidt fedt, siger restauratør Peter Kolos.

Han anbefaler, at man former bøffen lidt større, inden man steger den. Oksekød har det nemlig med at svinde ind, når det rammer den varme pande eller grill.

Hvis du er ude i at lave en vegetarisk burger, er der nogle fine alternativer til kødbøffen på markedet, men det kræver, at der virkeligt kæles for smagen i de øvrige ingredienser, mener Peter Kolos.

- En burger behøver ikke bestå af hakket kød. Det er der stadig nogle, der tror, men så skal de bare gå ind og google 'verdens bedste burger'. Halvdelen af dem er ikke engang lavet med hakket kød, men med andre udskæringer, fortæller han.

3

Dressingen

Dressingen i Peter Kolos' vinderburger består af rørt mayo, røget chipotle, langtidsstegt ungarsk rød peber og jalapenos, fransk sennep og italiensk pecorino-ost. (© Shutterstock)

Hvis du tror, ketchup er lige så naturlig en del af en burger som bolle og bøf, så tager du fejl.

Ketchup er nemlig no go, når du skal bygge din burger, mener Peter Kolos.

- Ketchup er det, du stiller på bordet, når du har brændt din mad på, så dine gæster ikke kan smage det brændte.

Derimod kan du lave en dressing af en god mayonnaise og de smage, du kan lide, og som komplimenterer resten af indholdet i burgeren. Der findes også mange udmærkede færdiglavede dressinger, du kan vælge.

Når du skal påføre dressingen på bollen, er det ikke nok bare at klatte den i eller sprøjte den i fra tuben, tilføjer restauratør Peter Kolos.

- Du skal smøre den på bollen, som om det var solcreme: Dér, hvor der ikke kommer noget dressing, bliver du brændt. For du gider ikke tage en bid uden dressing.

4

Salaten

Råvarer som kål og løg kan ændre smagskarakter fra eksempelvis bitter til sød, når du tilbereder dem. Det er vigtigt at have for øje, når du skal skabe balance mellem surt, sødt, salt og bittert i din burger. (Foto: Nathan Dumlao © Unsplash)

Selvom det ikke er en absolut nødvendighed i en burger, så kan salat - eller kål, som Peter Kolos fylder i sin vinderburger - give et crisp element til de bløde og fede smage.

Men ikke alle former for salat hører hjemme mellem burgerbollens top og bund.

- Vær kritisk, når du putter salat i en burger, er Peter Kolos' råd.

- Lad være med at bruge spinatblade og andre kedelige elementer. Iceberg kan være fint, men det skal bare være sprødt og friskt.

I sin stræben efter burgerperfektion har Peter Kolos fundet inspiration og hentet råvarer i udlandet, blandt andet i Georgien og Dubai, fortæller han. Peter Kolos var selv med til at udvikle konceptet til Danmarks Bedste Burger i 2019. Jesper Wieder, der står for driften af konkurrencen i dag, fortæller, at Peter Kolos dog trådte ud af projektet for selv at kunne deltage i konkurrencen på lige vilkår med de øvrige deltagere
Facebook
Twitter