Kikærter kan det hele: Fem tips til at få flere kikærter i maden

Kikærter er nemme at bruge i maden, de mætter godt og smager skønt - og så er de tilmed sunde. Her får du fem tips til at bruge flere kikærter i madlavningen.

Falafel og hummus er vel nok de mest kendte måder at bruge kikærter på. Få flere tips til at bruge kikærter herunder. (© JJAVA - Fotolia)

Kikærter er billige og nemme at bruge. De er sunde, de mætter godt, og så er de en basisvare, som du altid kan have en pose af i køkkenskabet. Der er kun godt at sige om dem, men hvordan er det lige, man bruger de tørrede, knoldede bønner i maden?

Søren Ejlersen er kok og medstifter af Aarstiderne, der leverer måltidskasser. Han putter kikærter i nærmest alle retter, hvor han kan komme til det. Ok, måske lidt overdrevet, men han er i hvert fald meget begejstret for de tørrede bønner.

- Jeg er vild med kikærter. Jeg synes, de smager fantastisk, og de er nemme at bruge i maden, siger han.

Nogle får ikke brugt kikærter, fordi de har ry for at være lidt besværlige, fordi de skal lægges i blød dagen før. Men den køber Søren Ejlersen ikke:

- Det er meget nemt, for kikærterne passer nærmest sig selv. Om aftenen skal man lægge dem i en skål med vand. Næste dag skal de koge tre kvarter i en gryde. Mere er der ikke i det, så det er altså ikke besværligt, siger Søren Ejlersen, der dog også foreslår, at man kan købe forkogte kikærter på karton, hvis man har travlt.

For vi skal spise flere kikærter, mener han:

- I disse tider med fokus på klimaet er kikærter en god og miljøvenligerstatning for det meget CO2-tunge kød. De er perfekte at bruge, hvis man vil have en kødfri aften, eller blot vil skære lidt ned på kødet, så derfor synes jeg, vi skal spise mange flere kikærter.

Her er Søren Ejlersens fem favorit-måder at bruge kikærter i maden på:

1 Lav alle de falafler, du kan komme til

En knasende sprød overflade og en blød, cremet og krydret midte. Der er mange gode grunde til, at falafler er et hit, og man kan simpelthen ikke få for mange falafler. Får man en god falafel i et pitabrød med en god dressing og salat, så kan man nærmest ikke ønske sig mere. Falaflerne bliver bedst, hvis de bliver lavet på kikærter, som du selv har lagt i blød i vand. Forkogte kikærter er ikke lige så velegnede til falafler. Find en nem opskrift på falafel her.

2 Blend dem til hummus

Hummus er et andet globalt hit, og det er der en god grund til: Den blendede kikærtecreme krydret med blandt andet spidskommen og hvidløg smager vidunderligt, og så kan den bruges til så uendeligt meget: Som følgesvend til en salat eller til kødretter - f.eks. til en god bøf. Som snack sammen med brød, som dressing i et pitabrød, som pålæg på en skive rugbrød eller som del af et tapas-måltid. I det østlige Europa er der nærmest hele folkeslag, som spiser og nyder hummus hver dag og nærmest ser det som en religion. Hummus kan laves lynhurtigt med forkogte kikærter, men kan naturligvis også laves med tørrede kikærter, der udblødes og koges. Klik her og find en nem opskrift på hummus

3 Brug kikærter til kødfrie gryderetter

Kikærter er perfekte i gryderetter, fordi de mætter godt, de holder formen, og de koger ikke ud. Du kan lave et hit af en gryderet til næsten ingen penge, hvis du f.eks. rister udblødte og kogte kikærter i lidt olivenolie i en gryde og tilsætter tomatsalsa, røde peberfrugter og mellemøstlige krydderier. Og er du kødspiser, kan du sagtens tilføje noget kylling eller oksekød til retten. Klik her og få opskriften på en gryderet med kikærter

4 Brug dem i salater

Kolde salater med kikærter er mættende, anderledes og de smager godt. Du skal ikke lave en helt særlig salat for at bruge kikærter: Tilsæt blot de kogte og afkølede kikærter - eller kikærter fra en karton - i den salat, du alligevel har lavet. Det kan f.eks. være en coleslaw eller en frisk ratatouille med krydderurter.

5 Lav suppe på kikærter

Kikærter passer perfekt i supper. Det er hurtigt, let og billigt at smide dem i suppen, og så smager det godt. Du kan blende dem i suppen eller lade dem være hele. Kun fantasien sætter grænser, når det handler om en god suppe, men lav eksempelvis en tomatsuppe med hvidløg, løg, rød peber og tilsæt kogte kikærter - evt. forkogte fra karton - og blend det hele. Så får du en lækker cremet og fyldig suppe. Server suppen med skyr og drys med kikærter, som lige er blevet mast med siden af en kniv.

I aften i DR2 programmet 'Vi elsker Brøndby' er Søren Ejlersen medvært og laver masser af mad - find nogle af hans opskrifter herunder. I pakoraen bruger han blandt andet kikærtemel i dejen.

FacebookTwitter