Klar til julebag: Få tre klassiske og tre moderne bud på julesmåkager

Der er ingen bedre måde at få julens duft i køkkenet end at bage julesmåkager

Fotos: Arkiv, Colourbox

Alle har deres helt egen favorit. Hvad enten det er vaniljekransen, klejnen, pebernødderne eller brunkagerne, så er julesmåkagerne i høj kurs hele december.

Og småkager er en stor del af den danske bagekultur.

- Vi har faktisk bagt småkager siden middelalderen og har med tiden nydt dem til årets og livets højtider. Småkager har altid været den her lille, velsmagende, pudsige kage, som alle har kunnet bage, siger Bettina Buhl, der er madhistoriker i Madens Hus på Det Grønne Museum.

Her får du tre opskrifter på klassiske julesmåkager og tre bud på moderne twists på traditionelle kager.

3 klassiske julesmåkager

Ingen jul uden pebernødder, og denne klassiske opskrift på pebernødder er både hurtig og nem at lave. Her kan børnene også være med til både at ælte, trille og bage de lækre julesmåkager. Pebernødder er også en småkage, der har en lang historie.

- Når madmor bagte syv kilos rugbrød på gården, var der ofte rester tilbage i dejtruget. Rugdejen blandede hun med honning og krydderier og fik ungerne til at trille. De små pebernødder blev bagt på eftervarmen og blev knasende sprøde, forklarer Bettina Buhl.

Når man kigger længere tilbage, så lavede man også pebernødder, hvor de blev kogt i svinefedt. Her kan du finde en opskrift på gammeldags pebernødder med kardemomme

Der findes opskrifter på klejner fra 1700-tallet. I vikingetiden lavede man nogle kager, som mindede om klejner. De hed smolt. Klejner er små krydrede og snoede kager, som bliver kogt i fedt. Her får du opskriften fra Helle Rimmer, der lavede de klassiske klejner i Den store bagedyst.

Duften af kanel er ofte forbundet med jul. I disse jødekager er der både kanel og kardemomme.

3 moderne bud på julesmåkager

Konfekt kombineret med småkager. Det kan ikke gå galt. Mette Blomsterberg bagte disse julesmåkager i Det Søde Liv. Det er sprøde kager med nougatfyld og et drys af flormelis.

Hvis du skal imponere gæsterne i den søde juletid, så kan du prøve kræfter med denne julekrans af peberkager. Kransen bagte Luna og Micki i Den store Jule- og Nytårsbagedyst 2016.

Stefan Rodbjerg Jacobsen bagte i Den store bagedyst disse mandelsmåkager med solbær. Børnene kan være med til at finde på sjove mønstre til udskæringerne.

Har du fået smag for julesmåkager, så er der flere opskrifter at komme efter. Her får du en samling af de bedste opskrifter på julesmåkager

Facebook
Twitter