Knasende sprød og rystende billig: De stjæler showet til din grillaften

Det behøver ikke at være dyrt eller anstrengende at lave grill-tilbehør i verdensklasse.

Det vigtige er, at dine salater smager af noget, hvis det skal matche resten af grillmaden. Derfor kan du roligt gå amok i marinader, krydderier og friske krydderurter. (© DR / Grafik: Oliver Seppo)

Denne artikel blev oprindeligt udgivet i sommeren 2020.

Vi danskere elsker at grille.

Og selvom mange af os gerne vil skære ned på kødforbruget, så har vi det med at spise endnu mere kød, når grillen bliver tændt.

En måde at holde igen på er selvfølgelig at skifte grillkødet ud med grillede grøntsager. Men du kan også bare skrue op for mængden af tilbehøret.

Heldigvis er det lige nu højsæson for danske tomater, agurker, salater, nye kartofler og krydderurter, så du skal altså ikke gøre dig store anstrengelser for at kreere tilbehør i verdensklasse.

Det vigtige er bare, at dit grilltilbehør smager af meget, hvis det skal matche resten af grillmaden. Derfor kan du roligt gå amok i marinader, krydderier og friske krydderurter.

Her har vi samlet et udpluk af DR's mest grillvenlige salater og kartoffelretter. På listen finder du den hurtige salat, som ikke tager mere end femten minutter at gøre klar.

Du finder også den budgetvenlige, der ikke koster mere end en flad 20'er at kreere, og så finder du også opskriften på perfekt kogte nye kartofler, som måske er det sundeste og mest klimavenlige grillmadstilbehør, man kan opstøve.

1

Kålsalat til 20 kroner

Netop nu er de danske spidskål i sæson, og det gælder altså om at spise løs. Så lang tid varer sæsonen nemlig ikke, og spidskålen er med sin milde smag en gourmetkål uden lige.

Spidskål kan sagtens grilles, men den smager også lækkert i denne tvistede mormorsalat, som minder lidt om coleslaw.

Den er yderst budgetvenlig. For sådan cirka tyve kroner kan du lave dig en kæmpe portion med salat nok til seks sultne grillvenner.

Tip: Når du snitter din spidskål, så snit den fint. Den kan nemt blive lidt for kaninfoder-agtig, hvis den snittes for groft.

2

Bulgursalat - nem og hurtig

Hvis du er kørt død i pastasalat, så prøv med en bulgursalat eller tabouleh, som den hedder i Mellemøsten.

Bulguren gør salaten mættende, og du kan roligt lave en ordentlig portion og spise den som frokost dagen efter. Hele hemmeligheden bag en god tabouleh er masser af friske krydderurter og nok citron. En kogt bulgur uden smag er nemlig en lige så fesen omgang som en pizza uden ost.

Tip: Du kan få din bulgur til at smage af mere, hvis du smider lidt bouillon i kogevandet.

3

Salat med vandmelon

Meloner er lige så obligatoriske om sommeren som koldskål, jordbær og dryppende vaffelis. Og kommer du dem i køleskabet inden brug, bliver de endnu mere kolde og lækre.

Både vandmelon, honningmelon og netmelon egner sig også i salater. Honning- og netmeloner går tit godt sammen med spidskål, imens vandmelon matcher med spæde salattyper som for eksempel spinat.

I opskriften her er salaten også toppet med feta. En ret vigtig ingrediens, der lige afbalancerer melonens sødme med lidt salt.

Tip: Køber du en ordentlig pose spinat, så skyl alle bladene grundigt og opbevar dem i en lufttæt frysepose. På den måde holder bladene sig friske i overraskende mange dage.

4

Kold kartoffelsalat - klassikeren

Den kolde kartoffelsalat er grilltilbehørets svar på 2 in 1-shampoo. Du får simpelthen både kartoffel og dressing i én ret, og personen, der i sin tid opfandt denne sommerklassiker burde hædres med en statue, en ny helligdag eller få et vejnavn opkaldt efter sig.

Har man lavet sin egen kartoffelsalat bare en gang, er det svært at gå tilbage til en købeversion. Der er nemlig det med købekartoffelsalater, at kartoflerne ikke har særlig meget bid.

Laver du den selv fra bunden, har du også bedre overblik over, hvor meget creme fraiche, skyr eller mayonnaise, der skal i. Her får du en opskrift på en luksusversion af kartoffelsalaten, hvor mayonnaisen er hjemmerørt.

Tip: Vil du tilføre sprødhed til din kartoffelsalat, så kan du altid hakke radiser, syltede agurker og lidt spidskål, som du blander med.

5

Pastasalat på et kvarter

Glem alt om tørre kedelige pastasalater, der skal overhældes med uanede mængder Thousand Island-dressing for bare at smage af lidt.

Denne her opskrift tager sådan cirka 15 minutter at lave, og så smager den af rigtig meget. Det gør, at den egner sig godt til grillmad og andre krydrede retter.

Tip: En pastasalat kan også blive ekstra spændende i konsistensen, hvis du tilføjer lidt finthakkede nødder eller mandler.

6

Varm kartoffelsalat - den fra gamle dage

Har du nogensinde smagt lun kartoffelsalat? Når kartofler er varme, suger de meget bedre smag til sig, og det er denne opskrift på lun kartoffelsalat et godt eksempel på.

Den smager af virkelig meget, og på en lidt kølig sommeraften er den et godt alternativ til den traditionelle. Varm kartoffelsalat er særlig god til krydrede pølser eller grillet squash.

Tip: Du kan med fordel tilsætte lidt grønne ærter til salaten. De er sunde - også dem fra frost, og de gør retten pænere at se på.

7

Quinoasalat med gulerødder - du bli'r mæt!

Der er gods i quinoa, linser og gulerødder. De er alle sunde, mættende og lækre at tygge i, og i denne salat får de følgeskab af salt fetaost og en lækker tahindressing, så det ikke bliver en tør omgang.

Salaten ser smuk ud på bordet, og skal du holde en havefest, er den oplagt til en buffet.

Tip: Når du skal befri granatæblekerner fra kernehuset, så gør det nede i en frysepose. det mindsker nemlig risikoen for granatæblesaft på tøjet.

8

Bagte tomater - masser af sødme og umamismag

Tomater er lidt ligesom leverpostej. Spiser du dem kolde, smager de okay, spiser du dem varme, smager de endnu bedre.

Netop om sommeren er de danske tomater i sæson, og selv i det meste simple supermarked kan du få lækre danske tomater til ingen penge.

Tomater, som rent faktisk at smager af noget, og som er oplagte at putte på grillen. Du kan også bage dem i ovnen sammen med denne vinder-marinade, som fremgår af opskriften.

Tip: Husk at tomater aldrig skal opbevares i køleskabet. Det går ud over både smag og konsistens.

9

Kogte kartofler - sådan rammer du dem lige i skabet

Det er egentlig ret simpelt at koge nye kartofler. og alligevel er det nemt at fejle. Pludselig er de overkogte, melede og lettere smagsløse.

Mestrer man kogningen, er nye kartofler en delikatesse, og til grillmad er de en oplagt følgesvend.

I opskriften her kan guider Price-brødrene dig til perfekt kogte nye danske kartofler. Det er pærenemt, hvis du holder skarpt øje med minutterne. Husk masser af salt og selvfølgelig: rigeligt smør!!

Tip: Man kan aldrig koge for mange kartofler. Nye kogte kartofler kan altid bruges dagen efter til kartoffelmadder, kolde kartoffelsalater og brasede kartofler.

10

Grillet salat - ja, det kan man faktisk godt.

Imens grillede grøntsager for længst er blevet et fænomen, så er grillet salat stadig på listen over upcoming madfænomener.

Det er dog værd at prøve af, når man nu alligevel har gang i grillen. Her kan du læse, hvordan du gør og ikke mindst få opskriften på Adam Aamanns citronfløde-dressing.

Tip: Grillede salater er rigtig gode til grillet fisk, kylling og kalkun.

Facebook
Twitter