Konfekt med god samvittighed: Blogger giver dig tips til lidt sundere juleslik

Konfekt og godter hører sig julen til, men det kan gøres både mere naturligt og lidt sundere.

Blogger og kogebogsforfatter, Ditte Ingemann, giver dig her et bud på lækkert juleslik med lidt bedre samvittighed. (© Ditte Ingemann)

Julen er hjerternes fest, men også madens og de søde sagers fest - og det elsker vi den jo for! Men måske det ville være rart med et par tips til at lave julegodter med lidt bedre samvittighed. For julen kan også hurtigt blive lidt af et overflødighedshorn.

Ditte Ingemann, der er kogebogsforfatter og blogger under navnet 'The Food Club', kender alt til den problematik. Hun har siden barndommen elsket at lave sin egen konfekt til jul, og det er også bedre, end meget af det købte, mener hun.

- Jeg synes ret ofte, at det kan blive et orgie af alt for meget mad - og ofte også dårlig mad og slik. Derfor kan jeg godt lide at lave min egen konfekt af gode ingredienser, som jeg på den måde ved, hvad indeholder.

Og her er julen en særlig taknemmelig tid, fortæller Ditte.

- Netop nu kan vi købe masser af lækre frugter og nødder, og det er kvalitetsråvarer, som man ikke behøver at gøre ret meget ved. At dyppe tørrede frugter og nødder i mørk chokolade er den nemmeste vej til konfekt. Det bliver ikke mere simpelt, men jeg synes, at det er virkelig lækkert.

Og bruger man gode ingredienser og skruer op for smagen, er det nemmere at stille sig tilfreds med lidt mindre, fortæller Ditte Ingemann.

Få her hendes bedste tips til at lave lækker julekonfekt med lidt bedre samvittighed.

Rocky road med frugter, nødder og mørk chokolade. (Foto: Ditte Ingemann)

Gode ingredienser til konfekt

Tørrede frugter

- Tørrede frugter, og særligt dadler, kan bruges som slik eller tilsættes i kager, desserter og konfekt. Dadler indeholder for eksempel en lang række vitaminer og mineraler, antioxidanter og fibre, som almindeligt hvidt sukker ikke har. Dadler og tørrede frugter har dog, ligesom sukker, et højt energiindhold og bør nydes i små mængder.

Mørk chokolade

- Chokolade indeholder tilsat sukker, men jo mørkere en chokolade er, jo flere sunde stoffer, og jo mindre sukker, er der i den - og hurtigere får du også nok. Sørg for at vælge en god, mørk chokolade af høj kvalitet, og spis kun chokolade i små mængder. Jeg anbefaler, at du bruger en mørk chokolade på 70-85 %.

Skru op for smagen

- Giv dine søde sager smag! Alle julens krydderier som ingefær, kanel og nelliker er fulde af smag, og jo mere din konfekt smager af, jo hurtigere bliver du også mættet smagsmæssigt.

Brug nødder

- Ligesom med de tørrede frugter, findes der også masser forskellige slags nødder, som smager fantastisk i konfekt. Hvis man har lyst, kan man også lave sin egen marcipan af smuttede mandler, og selv styre hvor sød, den skal være. Enten med sukker eller man kan lege med at søde den med dadler, hvis man vil skære ned på det hvide sukker.

Opskrifter

I stedet for at lave sukkersødt konfekt, så prøv at lave Ditte Ingemanns rocky roads og dadelkugler som julegodter.

- Begge opskrifter er supernemme at lave, og smagene kan varieres alt efter hvad man kan lide, og har i køkkenskabene. De er også gode til at pakke fint ind, og medbringe som søde værtindegaver, fortæller hun.

Rocky roads er klassisk juleslik fra USA, og kan varieres i det uendelige.

Tril dine dadelkugler i forskelligt drys af eksempelvis sesam, kakao, matcha eller frysetørrede bær og lav et flot miks af fine farver.

Facebook
Twitter