Kostvaneforsker: Dåsemakrel er den billige superfood

Mad behøver ikke at være dyrt eller svært at udtale for at være sundt.

Makrel i tomat (Foto: Morten Rasmussen © Scanpix)

Du behøver ikke at lede efter varer, der er svære at udtale, hvis du gerne vil leve sundt. En dåsemakrel eller en rødkål kan være lige så sundt som chiafrø, quinoa og gojibær. Sundhed handler om indhold og variation og ikke om produktets navn. Så simpelt er budskabet fra kostvaneforsker Sisse Fagt fra DTU fødevareinstituttet.

- Appelsiner og kiwi er eksempelvis en glimrende kilder til C-vitamin, de farverige grøntsager er generelt gode og rugbrød er også godt. Én fødevare kan ikke dække behovet, derfor skal man spise varieret, forklarer hun.

Ud over dåsemakrel går Madmagasinet i denne uge på jagt efter alternativer til de ofte dyre superfoods. Superfoods er en populær betegnelse for en gruppe af varer, der i de seneste år har fået ry for at være ekstra sunde ved for eksempel at have et særligt indhold af protein, antioxidanter eller vitaminer.

Det er ikke tilfældigt, at det netop er en fisk, der bliver fremhævet.

- Fisk er en meget vigtig kilde til nogle gode fedtstoffer, som vi har brug for. Man kan godt finde disse i andre fødevaretyper, men det er alligevel ikke det samme. Fisk er bare en super kilde til nogle af de såkaldt langkædede fedtsyrer, forklarer Sisse Fagt.

Udvikling for superfoods

Dansk Supermarked og COOP mærker interessen for superfoods. Hos COOP har man oplevet markante stigninger inden for de sidste 10 år. I 2016 solgte de fire gange så meget quinoa som i 2007. Salget af hampefrø steg 500 procent fra 2015 til 2016. En udvikling man også mærker i Dansk Supermarked, hvor de i Føtex i 2017 har solgt 30 procent mere quinoa og chia end samme tidspunkt i 2016.

- Vi ser en klar tendens hos mange danskere, der prioriterer superfoods som en væsentlig del af deres indkøbskurve, og vi ser i det hele taget en stadig større interesse for de fødevarer, vi sælger, hvor sundhed og kvalitet er nøgleord. Det synes vi er rigtig interessant, fortæller Mikkel Galschiøt, der er sortimentskoordinator i Føtex.

Alene i 2017 er der kommet 36 nye superfood-produkter på hylderne i Føtex.

Ingen genvej til sundhed

Ifølge Sisse Fagt er det helt ok at bruge disse superfoods til at peppe sin mad op, så længe man ikke tror, at man bliver supersund af at spise dem, eller at de for den sags skyld kan erstatte almindelig, varieret, god kost.

- Superfoods har nogle indholdsstoffer i høje doser, og mange tror, at man kan få et ’quick fix’. Men det kan man ikke, da produkterne kun er et supplement til en ellers sund kost. Spiser man varieret i en uge, hvor man får fisk, fuldkorn og frugt og grøntsager, så er man rigeligt dækket ind i forhold til vitaminer, gode fedtstoffer og antioxidanter, forklarer hun.

Facebook
Twitter